Reisetips for bilturister på langtur

Av Pernille Berg og sjåførene

Publisert
Sist oppdatert

Forberedelser

 • Vit hvor du vil dra og hva du vil se. Legg en nøye planlagt reiseplan. Men ikke stress hvis ikke alt går etter planen, det må være rom for litt slingringsmonn.
 • Les og gjør så mye reaserch som mulig. Forbredelsene er halve moroa.
 • Kontakt ambassader for info om ting som bør unngås, f.eks. urolige områder. UDs reiseråd bør sjekkes, men de er ikke imponerende oppdatert. Tlf.nr. til andre ambassader er et eksempel. BBCs reiseråd er mye bedre, men i likhet med de amerikanske er de gjerne politisk betinget.
 • Ambassadene vil også kunne fortelle deg hvilke vaksiner/medisiner som er nødvendige eller anbefalt. For øvrig kan du sjekke DinSides Vaksinekalkulator. Husk Gulfeber-attest. Attesten kan avkreves i flere land og det blir trøbbel hvis den mangler.
 • Ha alle papirer til visum klare. Dette kan ta lang tid og er veldig byråkratisk i enkelte land. Sjekk med UD hvilke land som krever visa utstedt før innreise, og hvilke som lar seg ordne enkelt på grensen. På vår reise måtte vi på forhånd ha visa til Sudan – som tok syv uker, Etiopia og Zambia ble ordnet på dagen, men deres ambassader ligger i Stockholm og gebyr må være dem i hende før visa blir utstedt.
 • Sjekk fergetider og kapasitet (hurtigfergen over Rødehavet tok bare seks små biler). Fergen over Lake Nasser fra Egypt til Sudan går bare ca. ukentlig. Motorsykler tas med på fergen, biler blir slept på separat lekter og tar 12 timer lenger tid.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer