Reisetips til Kroatia

Her er noen praktiske tips for en reise til Kroatia.

Publisert
Sist oppdatert
Pass deg for duene i Dubrovniks smale gater. Sørger du ikke for dekning over hodet, kan du risikere å ende som fugletoalett (se flekken på skulderen). Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Pass deg for duene i Dubrovniks smale gater. Sørger du ikke for dekning over hodet, kan du risikere å ende som fugletoalett (se flekken på skulderen). Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Badeliv

Langs Kroatias strender er det klipper og småsteinstrender som gjelder, og få er spesielt langgrunne. Det er også tett med sjøpinnsvin, så ta på badesko. Du får kjøpt greie badesko til mellom 50 og 100 kuna på de fleste strendene/markedene. Vannet er svært klart, så det kan anbefales å kjøpe maske og snorkel også. Pris rundt 150 kuna (cirka 150 kroner) for maske, snorkel og svømmeføtter om du ikke trenger det aller mest profesjonelle utstyret.

Sjekk for eksempel den populære strandtungen Zlatni Rat (betyr gyllent horn) som skifter retning med vannstrømmene. Den ligger nær Bol på øya Brac. Merk - her må du være tidlig oppe om morgenen for å sikre deg kremplassene ytterst.

Naturisme

Mange reiser til Kroatia for å bade uten en tråd.

Ekstern lenke:

 • Naturistguide til Kroatia
 • Vannsport

  Gode muligheter for den som vil ha en aktiv ferie. Du kan ta dykkelappen, leie dykkeutstyr, lære å vindsurfe, leie surfebrett, leie kano/robåt/liten motorbåt/speedbåt, vannski, wakeboard etc.

  Fergene brukes av mange i høysesongen. Foto: Elisabeth Dalseg
  Fergene brukes av mange i høysesongen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Båt

  Båtloffing er en fristende reisemåte om det er Kroatias kyst du ønsker å oppleve. Det går også godt med ruter over fra Italia til Kroatia. Å reise til Italia er imidlertid ganske dyrt. (I forhold til de innenlands Jadrolinija-fergene som koster fra 20-200 kroner, koster det lett rundt tusen kroner for en tur til Italia.)

  Eksterne lenker:

 • Fergeruter Jadrolinija
 • Fergeguide, Kroatia
 • Mat

  Våre utsendte ble ikke imponert over kvaliteten på maten i Kroatia.

  - Det var umulig å få servert ferske grønnsaker uten at de var druknet i enten eddikmarinade eller olivenolje. Dette gjaldt uansett hvor vi spiste med unntak av Dubrovnik, sier Elisabeth Dalseg, journalist i DinSide Økonomi.

  Også det svenske reisebladet Allt om resor sier at det dalmatiske kjøkken ikke holder samme høye klasse som for eksempel det italienske.

  Pastaen er sjelden kokt al dente, og risottoen er løsere i konsistensen enn den italienske varianten. (...) ... og de der riktig himmelske matopplevelsene lyste i alle fall med sitt fravær i løpet av vår uke i Kroatia.

  Det vi kan anbefale er Cevapcici som er krydrete kjøttboller, buzarri-retter (skalldyr tilberedt med massevis av hvitløk og olje) og enkelte av de lokale fiskegrytene. Ellers går det mye i pizza og pasta, men pizzaen er tykkere og fetere enn de italienske, og pastaen er ofte av det tørkede slaget. Det eneste stedet vi fant en salatbar var i Dubrovnik, der maten generelt var mye bedre enn ute på øyene.

  Uteliv

  Eierne av Carpe Diem i Hvar sørger for et treffsted for de brune og nybadede. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Eierne av Carpe Diem i Hvar sørger for et treffsted for de brune og nybadede. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Rett fra stranden til after-beach på Carpe Diem, Hvar. De pene og vellykkede du treffer her har ligget i hardtrening hele vinteren for å flashe mest mulig solbrun kropp. Italienske ungdommer på heisatur overtar kysten helt i august.

  Overnatting

  Mange hoteller ble bygget på 70- og 80-tallet og ser nå litt slitte ut. Lavere standard enn mange andre destinasjoner langs Middelhavet. Bor du samme sted mer enn tre dager slipper du tillegg i prisen på cirka 30 prosent. Du må også, de fleste steder, betale en tilleggsskatt på 10 kuna (cirka 10 kroner) per natt. Tourist-tax heter det, og du får sjelden beskjed før regningen kommer.

  Ekstern lenke:

 • Hoteller i Kroatia
 • Reise hit

  Du kan fly direkte til Kroatia med følgende charteroperatører: Ving (Porec, Rabac), Star Tour (Brac, Makarskas Riviera), Apollo (Brac, Makarskas Riviera, Hvar, Dubrovnik), Saga Solreiser (Porec, Rovinj).

  Med rutefly kommer du deg direkte fra Oslo til Split med Norwegian i sommerhalvåret. Samme selskap flyr også til Dubrovnik fra Oslo, Bergen og Trondheim.

  Se bilder fra Split, Trogir og Brac.

  Se bilder fra Hvar, Vis og Dubrovnik.

  Zlatni Rât er en av Kroatias fristende strender. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Zlatni Rât er en av Kroatias fristende strender. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer