Skadet bagasje

Reisetrikset tar av

Kan lønne seg.

DOKUMENTER DEN: Et tips som er i vinden nå er å filme bagasjen sin før den blir sjekket inn. Foto: Shutterstock / NTB
DOKUMENTER DEN: Et tips som er i vinden nå er å filme bagasjen sin før den blir sjekket inn. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig har en TikTok-video om et reisetips gått viralt. TikTok-kontoen @Robinontheroad tipser nemlig om at man burde filme bagasjen sin rett før man sjekker den inn. På den måten har man «bevis», dersom bagasjen blir ødelagt på flygingen.

Videoen har rundt 2,5 millioner visninger. Flere i kommentarfeltet virker å være begeistret for tipset. Også pressesjefen i Sas synes det er en god idé.

- Jeg tenker det er et godt tips som kan hjelpe oss å identifisere omfang av en eventuell skade og når den oppsto. Det vil også kunne gjøre det enklere å identifisere kofferten, dersom den kommer på avveie. Med millioner av kofferter som skal transporteres i inn- og utland hender det at ting skjer, og da er all informasjon som kan bidra til å løse saken positivt, mener pressesjef Tonje Sund i Sas.

Hun sier til DinSide at på generelt grunnlag opplever de at passasjerer ofte dokumenterer med mobilkameraet når de er på reise.

Dette bør du gjøre

- Bare på Oslo lufthavn var det nær 8 millioner utgående kolli i 2019 (seineste hele normalåret før corona), så det hender at ting skjer med bagasje av ulike årsaker. Det kan være uhell i håndteringen, eller at bagasjen ikke er forsvarlig pakket, forklarer hun.

Sett i lys av det store antallet av kofferter som er på reise, så er det relativt sjeldent at bagasjen blir skadet, ifølge Sund.

- Dersom man opplever at bagasjen er skadet ved ankomst, er det viktig at det rapporteres til bagasjetjenesten på flyplassen der du lander og før du forlater flyplassen. Dette fordi det ikke skal kunne stilles spørsmål ved om skaden oppsto på reisen eller etter man dro fra flyplassen.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Ta vare på referansenummeret du får, en såkalt PIR-rapport, og følg instruksjonene om hvordan melde skaden og krav om erstatning.

nettsidene deres skriver de følgende: «Hvis bagasje-serviceskranken er stengt eller ubemannet ved ankomst, ber vi deg om å fotografere skaden på stedet og bagasjemerkene dine for å kunne bevise at skaden oppsto under flyturen. Vær oppmerksom på at du kanskje må returnere til flyplassen innen 7 dager etter ankomst for å sende inn et krav.»

Vis kvittering

- Det å filme bagasjen vil ikke ha særlig praktisk betydning for reiseforsikringen. Når man sjekker inn bagasje får man en kvittering på det, så da kan man heller vise fram den hvis den blir borte eller stjålet. En reiseforsikring dekker ikke skader på selve kofferten, men på gjenstander inni den. Blir kofferten skadet må man ta dette med fly- eller reiseselskapet, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Hadeland i If.

- Våre skaderådgivere er borti mange kreative løsninger, og spesielt nå i høysesongen. Det å dokumentere er i utgangspunktet en god ting, og noe vi på generelt grunnlag anbefaler kundene å gjøre, men som nevnt vil ikke filming av bagasjeinnleveringen ha betydning i en forsikringssak, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer