Rekordmange vil til Besseggen: - Bare å komme

170.000 sier de tenker seg til Besseggen i sommer.

BESSEGGEN: Ørjan Venås, daglig leder i Gjendeguiden AS som også driver Besseggenpatrulja, sier til Dinside at det er plass til alle. Men at det kan være lurt å styre unna den verste høysesongen - eller i alle fall å velge litt andre tidspunkt på døgnet for turen enn «alle andre». Foto: Kjell Erik Reinhardtsen/Gjendeguiden
BESSEGGEN: Ørjan Venås, daglig leder i Gjendeguiden AS som også driver Besseggenpatrulja, sier til Dinside at det er plass til alle. Men at det kan være lurt å styre unna den verste høysesongen - eller i alle fall å velge litt andre tidspunkt på døgnet for turen enn «alle andre». Foto: Kjell Erik Reinhardtsen/Gjendeguiden Vis mer
Publisert

170.000 nordmenn ser for seg å ta turen til Besseggen i sommer, viser en ny undersøkelse. De siste åra har cirka 50.000 besøkt Besseggen i løpet av året.

Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv har uttrykt bekymring for hva dette kan ha å si både for naturen og for folk:

– Det er veldig flott at mange ønsker å komme seg ut og oppleve den flotte naturen vi har her i Norge. Men om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Bekymringene dreier seg om både forsøpling og slitasje, og for turistenes del om at store folkemengder på et sted kan ødelegge turopplevelsen.

- Tviler på at det kommer så mange

Ørjan Venås, daglig leder i Gjendeguiden, sier til Dinside at han tviler på at det virkelig er 170.000 som vil dukke opp på Besseggen.

- Hvis en tredjedel av dem kommer, skal vi være godt fornøyd; da vil vi kanskje få en normalsesong. Men jeg tviler på at det kommer så mange. Og skulle de dukke opp, må vi ta det der og da, sier Venås.

Heimdal kommenterer også overfor Dinside at de har forståelse av at reiselivsnæringen har forberedt seg godt og at de har tro på at dette skal gå fint - men oppfordrer likevel folk til å tenke alternativt.

- I naturen i Norge er det plass til mange, men når vi klumper oss sammen mange på en gang kan det bli en utfordring med tanke på myndighetens smitteråd.

- Vår oppfordring til kommunene er å spre trafikken og å fortelle om alle de andre perlene som finnes. Mange tenker Besseggen, Trolltunga, Telemarkskanalen - men Norge har jo tusen andre steder. Det bør ikke mangle på stedet å feriere, sier Heimdal.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Utfordringen er overnatting og transport

Hva gjelder slitasje, hevder Venås at det ikke er et problem med det første, men at utfordringen heller kan ligge i kapasitet på overnatting og transport:

- Utfordringa er overnattingskapasiteten som er redusert på grunn av smitteverntiltak, samt at båten heller ikke kan kjøre med maks kapasitet på grunn av avstand, sier Venås til Dinside.

De fleste som går Besseggen velger å ta Gjendebåten fra Gjendeseim til Memurubu og gå Besseggen tilbake - men ruta kan også gås andre veien.

Du må booke plass på båten i forkant, og det er et begrenset antall daglige avganger - og begrenset antall plasser om bord.

- Det kan også bli en utfordring hvis alle kommer i bobil og telt, for hvor skal de bo? Det er det ikke rigget for her, og selv om det finnes noen offentlige toaletter, er det altfor lite om det skulle bli mange som camper - så det kan bli en utfordring, sier Venås videre, og fortsetter:

- Vi sier bare: Velkommen til fjells!

Han legger til at det er mange andre fine turer i området, når man først er der, og nevner Galdhøpiggen, rafting i Sjoa og Norsk fjellsenter i Lom.

- Vi håper at folk kommer, det er noe reiselivet trenger. Og at folk bruker de lokale tilbudene når de er her, oppfordrer han.

- Det viktigste er at hvis det skal komme så mange, så må man i alle fall booke på forhånd, sier Venås, og oppfordrer til å velge et litt annet tidspunkt enn høysesongen dersom man helst vil styre unna de travleste tidspunktene.

- Vondt i viljen

I tillegg til turistvirksomhet som guidede turer, har Gjendeguiden de siste åra også vært ansvarlige for Besseggenpatrulja. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, turistnæringa og Miljødirektoratet, og jobben til patruljen har vært å avlaste redningstjenesten samt å plukke søppel og ellers holde stiene i området i orden.

Besseggenpatrulja går jevnlig Besseggen-rutene og kan fange opp og avverge unødvendige, kapasitetskrevende og kostbare redningsaksjoner.

- Vi går cirka 50 patruljer i løpet av en sesong, og på denne måten hjelper vi politi og AMK, slik at det de er oppe på nå, er reelle ting som hjerteproblemer og hodeskader. Vi kan avverge unødvendige redningsaksjoner som oftest handler om vondt i viljen og at turen blir for strabasiøs, forteller Venås.

Foreløpig er det usikkert om Besseggenpatrulja får midler nok til at de kan oppreddholde driften inneværende år.

- Vi har søkt ekstra midler fra fylkeskommunen, men foreløpig er det i det blå. Men om det kommer 170.000 så bør det være patrulje der, sier Venås.

- Husk å ta med søpla hjem

Besseggenpatrulja plukker også søppel. Ifølge Venås har det blitt mindre søppel de siste åra, men toalettpapir nok er det se ser mest av når det kommer til forsøpling.

Norsk Friluftsliv understreker ansvaret hver enkelt har for å ta med seg søppelet sitt hjem.

– Husk at alt du tar med deg på tur, skal du også ta med deg hjem igjen, sier Heimdal.

- Vi vil gjerne oppfordre alle til å tenke seg om når det gjelder sporløs ferdsel, og at kommunene tømmer søppelkassene. Og at det er toaletter tilgjengelig. Vi må også være strenge på dette med våtservietter: Det er mye plast i dem, så de blir ikke borte; de blir liggende i terrenget, påpeker Heimdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer