Respect, Barcelona

141 dager, 450 konserter, 20 sirkusopptredener og fredsfremmende dialoger. Barcelona Forum 2004 står nesten klart til åpningen den 9. mai i år.

Publisert
Sist oppdatert
Dans, musikk og mat er noen av de uttrykk som settes i fokus under Forum 2004.

Foto: Universal Forum 2004 Foto: Universal Forum 2004</
Dans, musikk og mat er noen av de uttrykk som settes i fokus under Forum 2004.

Foto: Universal Forum 2004 Foto: Universal Forum 2004Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


I 1997 bestemte UNESCO seg for at det skulle arrangeres en fest som feirer menneskelig mangfold, med fokus på konflikter og menneskeskapte problemer. Man bestemte seg for Barcelona som første by ut. Den 9. mai slår katalanernes hovedstad opp dørene til tidenes kulturelle OL, Forum 2004. Ambisjonene er himmelhøye.

- Forum-dialogene er de intellektuelle og diskusjonsorienterte komponentene. Målsetningen er å generere konklusjoner om hvordan verden kan organiseres bedre og finne ut hvordan vi kan etablere felles verdier som gjør oss i stand til å takle globaliseringen, sier Eugenio Bregolat, spesialambassadør for Forum 2004.

Ta en snikstitt på sommerens største begivenhet i Spania.

Forum 2004 kjappe tall


 • Fem millioner besøkende

 • 300 millioner euro er satt av til arrangementet.

 • 300.000 kvadratmeter er utbygget til formålet

 • 141 dager

 • 2.000 kunstnere

 • 450 konserter

 • 105 spisesteder

 • Fem store utstillinger

 • 190 musikk- og scenegrupper

 • 40 daglige forestillinger
 • Fred, respekt og musikk

  Temaene for arrangementet er tredelt: bærekraftig utvikling, kulturelt mangfold og fredsskapende virksomhet. Forum 2004 har som mål å være et sted som dyrker frem disse kvalitetene gjennom et mangfold av uttrykk: internasjonale dialoger hvor 1.500 debattanter av betydelig størrelse – Gorbatsjov, Shirin Ebhadi og Gro Harlem Brundtland – deltar. Utstillinger, musikk, dans, språk og lingvistikk og mat – som kulturelle uttrykk er også viktige ingredienser under det gigantiske arrangementet i Barcelona.

  Bob Dylan, Norah Jones, Sting, Phil Collins, Youssou N’Dour og latinostjernen Victor Manuel er noen av dem som spiller under Forum 2004. Bob Dylan spiller i Poble Espanyol i juli, Jones i L’Àuditori i juni, mens Collins skal fylle det store konsertanlegget Sant Jordi i juli.

  Terrakottakrigere

  Stemmer heter en av de store Forum-utstillingene, som fyller utrolig 4.700 kvadratmeter i sentrum av begivenhetene, Marina Seca.

  Slik vil Forums hovedbygning se ut i mai.

Foto: Universal Forum 2004 Foto: Universal Forum 2004
  Slik vil Forums hovedbygning se ut i mai.

  Foto: Universal Forum 2004 Foto: Universal Forum 2004 Vis mer


  - Utstillingene er en dybdeanalyse av bærekraft. Økologene Ramon Folch, designeren Carles Guri og Caroline Casajuana har laget et stort multimediaområde som fokuserer på planetens mangfold og kompleksitet, og som presenterer ulike former for menneskeskapte utviklingsproblemer og løsninger på disse i tre skalaer: planeten, byen og hjemmene våre, forklarer Imma Mora, utstillingssjef på Forum 2004.

  Som en del av den satsningen på kulturell diversitet ankommer en av verdens store kunstskatter Barcelona under Forum-arrangementet: Terrakottakrigere fra Xi’an. Tjue av krigerne er aldri før vist frem for publikum.

  - Det vil bli en innføring i kinesisk kultur og hendelsene i dynastiene, opplyser Mora.

  Kontrovers


  Tross Forums edle hensikter; Katalanerne krangler daglig i lokalavisenes spalter: Hvorfor er ikke katalansk offisielt arrangementsspråk? Hvor mye penger går egentlig med til dette, og kunne pengene vært brukt annerledes? Det er gjengangere i lokalavisenes leserbrevspalter tre måneder før åpning. 327 millioner euro, tilsvarende i overkant av 2.8 milliarder kroner er satt av til Forum. Da er ikke utbyggingen av infrastrukturen til bydelen som huser arrangementet innbefattet.

  - Man sier at man skal snakke sammen, men kommer det egentlig noe ut av det? Og dette med at folk skal delta, jeg vet ikke om så mange kommer til å gjøre det, sier Carmen Villanueva, som bor i Barcelona.

  Men ikke alle er like kritiske til arrangementet. De rundt 300 personene som til daglig arbeider med Forum er entusiastiske, og oppbyggingen har ført til renovering av en hel bydel: Sant Adrià de Besòs, som har slitt med fattigdom og arbeidsløshet.

  Info

  Barceona by, den katalanske regjeringen, den spanske regjeringen og UNESCO som står bak Forum. Billettprisen for barn er satt til 12.60 euro, mens voksenbilletten koster 21 euro, henholdsvis 105 og 174 kroner. Det er mulig å kjøpe tredagerspass og sesongkort. Billettsalget startet allerede i desember og frem til åpning er det lagt ut rabatterte billetter.

  Ekstern lenke:
  Universal Forum 2004


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer