Restauranter vasker med avføringsbakterier

Britiske restauranter stryker til gagns når det kommer til hygiene.

BAKTERIER PÅ RESTAURANT: 56 prosent av de britiske restaurantene vasker kjøkkenbenkene med tarmbakterier og andre alvorlige bakterier. Foto: Colourbox.com
BAKTERIER PÅ RESTAURANT: 56 prosent av de britiske restaurantene vasker kjøkkenbenkene med tarmbakterier og andre alvorlige bakterier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er funnet mugg, blod og rotter på verdens verste hoteller og kjøttetende bakterier på treningssenter og hevngjerrige servitører har puttet avføringsmiddel i drinken. Du er langt fra trygg på hygienen når du beveger deg ut i tjenesteytende sektor ser det ut til. Ei heller på restaurant.

Britiske restauranter kommer nemlig ikke veldig bra ut i forhold til hygiene i en fersk undersøkelse. Britiske helsemyndigheter (HPA) har testet bakterieinnholdet i rengjøringsklutene hos 120 restauranter i nordøstre England, med nedslående resultat.

56 prosent av de testede klutene har et bakterieinnhold som HPA betegner som uakseptabelt, med mage-/tarmbakterier eller i noen tilfeller farlige bakterier som Listeria.

Dette skriver HPA på sine nettsider.

Vet du hvor skittent hotellrommet ditt er?

Tarmbakterier

- Kluter som brukes på kjøkken må bli skiftet eller desinfisert ofte for å stoppe bakterievekst, som igjen kan føre til matforgiftning. Ethvert avvik fra dette betyr at bakterier kan spre seg fra klutene til kjøkkenbetjeningens hender, og deretter spre seg til arbeidsflater og utstyr, sier HPA.

HPA har testet bakterieinnholdet i til sammen 133 kluter fra 120 ulike serverigssteder. 56 prosent hadde uakseptable mengder bakterier, hvor den hyppigst utbredte er enterobakterier (funnet på 86 kluter), E. coli (21 kluter), gule stafylokokker (6 kluter) og Listeria (fem kluter). Enterobakterier er bakterier som lever i mage/tarm på dyr og mennesker, som altså er det samme opphavet som E. coli.

- Bekymringsverdig

Anbefalingene går på å bruke engangskluter, men ifølge denne britiske undersøkelsen bruker kun 32 prosent av restaurantene (blant utvalget) engangskluter, mens 68 prosent bruker gjenbrukskluter. 15 prosent av de undersøkte var i tillegg usikre på hvor ofte restauranten faktisk byttet klutene.

- Det er bekymringsverdig at majoriteten av restaurantene som vi undersøkte bruker gjenbrukskluter, på tross av anbefalingene om å bruke engangskluter. Det er også ille at noen var uvitende om hvor ofte de faktisk skiftet dem, sier Dr. John Piggot ved HPAs laboratorium.

- Eksponering for disse skadelige bakteriene kan forårsake matforgiftning som kan være ubehagelig for noen, men som kan få alvorligere konsekvenser for andre - spesielt for veldig unge, veldig gamle, og for gravide kvinner, sier Dr Paul Cosford, administrerende direktør for mattrygghet ved HPA .

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer