Utenlandsreiser:

Restskatt? Passet kan ryke

Derfor ble flere hundre nordmenn nektet nytt pass i fjor.

MISTER PASSRETTEN: Flere hundre nordmenn ble nektet nytt pass i fjor. Foto: Odd Roar Lange
MISTER PASSRETTEN: Flere hundre nordmenn ble nektet nytt pass i fjor. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

l løpet av mars har du, sammen med fem millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende, fått skattemeldingen for fjoråret tilsendt fra Skatteetaten.

De foreløpige tallene viser at 2,9 millioner ligger an til å få igjen skattepenger.

Da Julia Lang-Malone skulle vaske badet i huset de akkurat hadde leid, fikk hun seg en overraskelse. Video: TikTok / @radhauswife Vis mer

Rundt 1 million får den dårlige beskjeden om at de får restskatt. Tallene for i fjor viser at de i gjennomsnitt fikk 43 500 kroner i restskatt.

For noen av restskattbetalerne er det enda en dårlig nyhet i vente.

Sletter passet

Og dersom du har pådratt deg restskatt kan utenlandsferien - i noen tilfeller - bli kansellert fordi du rett og slett ikke får beholde passet ditt. Og nei, det er ikke en aprilspøk.

- Hvorfor kan man med stor restskatt bli nektet pass?

- Dersom det er besluttet utreiseforbud i medhold av tvisteloven får du ikke pass. Utreiseforbud kan besluttes dersom du skylder penger og er i ferd med å forlate landet og det er usikkert om du kommer tilbake, sier Unni Norum, seniorrådgiver i Politidirektoratet.

De blir nektet

I løpet av fjoråret ble 681 søknader om pass og ID-kort avslått. Årsaken til avslaget er ulikt.

Unni Norum sier dette om begrunnelsene for avslag:

- Det er når det er mistanke om at et av formålene med reisen er å begå straffbare forhold i utlandet, hovedsakelig seksuelle overgrep mot barn. Ellers er gjentatte tap av pass, psykisk syke som ikke er i stand til å ta vare på seg selv i utlandet, barn som ikke får pass på grunn av manglende samtykke fra foreldre med foreldreansvar.

Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse». Passforskriften gir også hjemmel til å begrense gyldigheten til pass dersom tidligere pass ikke er oppbevart på betryggende måte

Etterlyst av politiet

Dersom du søker om pass, men samtidig er etterlyst av politiet, er besluttet pågrepet eller varetektsfengslet eller har samtykket i innlevering av pass etter straffeprosessloven kapittel 14 så blir det ingen utenlandstur på deg.

Det blir det heller ikke hvis du har utreiseforbud fordi du altså mistenkes å stikke av fra gjeld, eller du er slått konkurs og saken din er under konkursbehandling. (Konkursloven § 102).

Norgesferie i vente?

Pass kan også nektes utstedt dersom du skal inn til soning av en dom, eller dersom du tidligere har forfalsket pass, brukt falskt pass, eller har overlatt passet ditt til tredjemann som har brukt passet ditt til en straffbar handling.

Dersom myndighetene tror at du skal gjøre en straffbar handling i utlandet eller fordi du av erfaring påfører det offentlige kostnader så blir det norgesferie på deg også i år.

Det samme må du belage deg på dersom du tidligere har havnet i trøbbel i utlandet og fått lån til hjemreise fra en norsk representasjon i utlandet, men ikke betalt tilbake lånet. Et slikt lån kan nemlig gis mot sikkerhet i passet ditt.

Tapt og funnet

Hvis du har fått nytt pass og likevel finner igjen det forrige så må du ikke ta i bruk det gamle igjen.

Det gamle passet skal innleveres til makulering.

Og pass kan også bli slitt, enten ved langvarig bruk eller ved at det er blitt vannskadet eller påført annen skade. Da må du være observant.- Hvis du har mange stempler og visum som gjør at alle sider er brukt opp i passet anbefaler vi å fornye passet.

Det samme gjelder dersom passet ditt slitt eller har en tilstand som kan være/bli utfordrende i en eventuell passkontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer