Rettferdig byttehandel

SKRÅBLIKK: Gull for jordbær er en etisk forsvarlig handel.

Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk
Inga Holst

Journalist, DinSide Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARCELONA, SPANIA (DinSide): Min bedre halvdel har gitt meg et gullarmbånd. Til gjengjeld lager jeg frokost. Det er en rettferdig handel. Han skal få jordbær, fylte croissanter, juice og kaffe.

Sola skinner bekymringsløst i den smale gaten. Duehannen bruser virilt med fjærene og vralter dorskt etter maken; han har all verdens med tid, ja, hele våren, på å nedlegge sin fru og kanskje også venninnene. Doña Mercedes og Doña Pilar har begge knestrømper og trillebager, og også de har hele våren på seg for å gjøre unna handelen til dagens middag. De skal blant annet til Rajas fruktforretning. I fruktforretningen herjer fruene den indiske sikhen med handlelister lange som synderegisteret: De skal ha to og et halvt kilo plommetomater, tre kilo vårløk, persille og koriander til suppen, fersken og kanaribananer, man er på diett må vite. Raja er en tålmodig herre, og venter parat ved vekten. Han veier nøyaktig, fyller på og trekker fra, slik at den ønskede vekten blir på grammet korrekt. Señoraene roter i portemoneene og opp kommer noen pesetas. Deretter får herr Raja telefon fra grossereren og Raja fremlegger sin ordrer. Ja, kålen til 30 centimo kiloen, den samme som i går, fem kasser med klementiner fra Valencia - de er på tilbud - og de varmeste ønsker om en trivelig dag. Det har begynt å skye over i det jeg får lagt frem mitt ønske:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.