Ribbefett og julevett

Julen feires på forskjellige måter i forskjellige familier og forskjellige land. Men noen tradisjoner er like, etter hvor du bor og hva du tror. Her kan du sjekke hva du vet om juletradisjoner verden rundt. Er du mest interessert i norsk ribbefett, eller har du litt internasjonalt julevett?

Ved den norske sjømannskirken i Singapore er det tradisjon å kaste julenissen i bassenget etter isutdeling.
Foto: Sjømannskirken Foto: Sjømannskirken
Ved den norske sjømannskirken i Singapore er det tradisjon å kaste julenissen i bassenget etter isutdeling.
Foto: Sjømannskirken Foto: Sjømannskirken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge kommer julenissen klatrende gjennom pipa på julaften - om han ikke er for tykk eller skrøpelig til at han ikke kan passere gjennom pipa, da - da kommer han gjerne inn inngangsdøra eller kanskje via en verandadør dersom det er mulig.

Men det er ikke i alle land at julenissen kommer på hjemmebesøk slik. I Amerika kommer han for eksempel listende med pakkene når alle sover, slik at gavene ligger klare når barn og voksne våkner om morgenen 1. juledag. Og i Spania er det de hellige tre konger som legger godterier og gaver i barneskoene 13. dag jul.

Juletradisjoner

Det er mye tradisjoner som knytter seg til julen og julefeiringen. Mange av disse tradisjonene er religiøst betinget, andre er kulturelt betinget, og andre igjen er mer familiære tradisjoner. De religiøse og kulturelle tradisjonene er gjerne like hos veldig mange familier i samme område, og er mer generelle enn de mer familiære tradisjonene - og dermed kan vi stedfeste dem til land eller religion.

Norsk jul jorda rundt

Noen av oss tar med oss de norske juletradisjonene ut i verden, og skal vi feire jul i New York eller Sydney, så gjøres det helst på norsk. Sjømannskirkene i utlandet er populære i juletida; her arrangeres det norsk jul med julegudstjenester i alle de 47 norske sjømannskirkene rundt i verden, og flere steder arrangeres det ekte, norsk julemiddag med påfølgende fest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer