Donerer til krigsofre i Ukraina:

Richard (43): Leier Airbnb-leilighet - skal ikke bo der

Over hele verden reserverer folk Airbnb-leiligheter i Ukraina som de ikke har tenkt til å bo i. Richard Paulsen er en av dem.

ENGASJERT: Richard Paulsen ville gjerne gi penger til krigsofrene i Ukraina. Foto: Privat
ENGASJERT: Richard Paulsen ville gjerne gi penger til krigsofrene i Ukraina. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tjenestegjorde i Telemarksbataljonen i Bosnia-Hercegovina mellom 1998 og 1999, så jeg har sett hva krig kan gjøre med byer, mennesker og land.

Det sier Richard Paulsen til Dagbladet.

Som mange andre nordmenn er han engasjert i den pågående krigen i Ukraina. Derfor bestemte han seg for å gi penger - på en litt utradisjonell måte.

Søndag gjorde han en reservasjon gjennom utleieportalen Airbnb, av en leilighet sentralt i den ukrainske hovedstaden Kyiv. Dagbladet har sett bekreftelsen på leieforholdet.

Han har imidlertid ikke tenkt til å bo der.

- Jeg sendte en melding til utleier og sa at jeg ikke kommer til å flytte inn, men at hun kan disponere den som hun vil, helst til flyktninger eller andre som kan trenge det, forteller 43-åringen.

HER ER LEILIGHETEN: Slik ser soverommet ut i leiligheten Richard Paulsen har leid av en kvinne i Kyiv. Foto: Skjermdump, Airbnb
HER ER LEILIGHETEN: Slik ser soverommet ut i leiligheten Richard Paulsen har leid av en kvinne i Kyiv. Foto: Skjermdump, Airbnb Vis mer

Han sier han fikk idéen fra en venn som fortalte om initiativet på Instagram.

Vil inspirere andre

Utleieren har akseptert reservasjonen, men har søndag formiddag foreløpig ikke skrevet noe tilbake. Paulsen sier han forsikret seg om at utleieren var en privatperson, ikke et firma.

Han er glad for å se det store engasjementet rundt katastrofen som nå utspiller seg i Europa.

- Det er en krig i vår bakgård, og det er fint å se at folk som kanskje vanligvis ikke engasjerer seg i store konflikter, nå virkelig stiller opp, sier Paulsen.

Nå håper han at flere vil la seg inspirere til å bidra med det de kan.

- For de som ikke har mulighet til å gjøre det samme som meg, finnes det mange andre måter å hjelpe, som å sende penger, mat eller klær.

61 000 reservasjoner på to dager

Ifølge flere medier, deriblant CNN, er Paulsen ikke alene om å gi penger til ukrainere gjennom å leie en Airbnb-leilighet.

En talsperson for selskapet opplyser at de to imot totalt 61 000 reservasjoner i Ukraina mellom onsdag og torsdag denne uka.

Reservasjonene skal ifølge Forbes være verdt to millioner dollar, rett under 18 millioner norske kroner med dagens kurs. Amerikanere sto for rundt halvparten av dem.

Kampanjen startet på nettet, der organisatørene ifølge CNN ba folk om å sørge for at de leier gjennom privatpersoner.

Airbnb: Ikke lenger utleie i Russland

Forbes beskriver Airbnb-leie som en rask måte å donere penger til ukrainere på. Utleieren får som regel utbetalt leiesummen 24 timer etter klokkeslettet for innsjekk.

Airbnb har også lovet at de vil jobbe sammen med utleiere for å huse opp mot 100 000 ukrainske flyktninger, helt gratis.

Samtidig har selskapet stanset all sin virksomhet i Russland og Hviterussland. Selskapets administrerende direktør og grunnlegger, Brian Chesky, kunngjorde nyheten på Twitter fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer