Høstferie:

Rift etter reiser sørover

En begredelig sommer flere steder, har gjort nordmenn sultne på sol og varme i Sør-Europa i høstferien - koste hva det koste vil, skal man tro reiselivsekspert.

RØMMER HØSTEN: Mange nordmenn planlegger å tilbringe høstferien i Sør-Europa. Her fra stranda Cala Llombard på Mallorca. Foto: Shutterstock / NTB
RØMMER HØSTEN: Mange nordmenn planlegger å tilbringe høstferien i Sør-Europa. Her fra stranda Cala Llombard på Mallorca. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det dårlige sommerværet i Norden har gitt stor rift etter reiser til varmen sørover i oktober, sier Ole Stouby til Dagbladet.

Han er direktør for prissammenligningstjenesten Travelmarket.no.

Særlig er det strandliv som frister i høst - kanskje for å ta igjen litt av det tapte fra sommerferien. Spania, Hellas og Tyrkia er mest populært, ifølge Stouby.

- Men storbyferie er en hit, også i år. Blant annet til Roma, Barcelona og Paris, sier han.

Travel høst

Til tross for elendig kronekurs og økte priser på nær alt også utenfor Norges grenser, tror Stouby på en travel reisehøst.

- Jeg er rimelig sikker på at vi denne høsten og i høstferien vil ha veldig høy reiseaktivitet. Blant annet på grunn av sommerværet.

GRÅTT: Sommerens gråvær har ført til at mange ønsker å reise sørover i høst. Foto: Annika Byrde / NTB
GRÅTT: Sommerens gråvær har ført til at mange ønsker å reise sørover i høst. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Folk prioriterer å reise og har satt av penger til det, tror han.

- I stor grad de som ble hjemme i sommer, og også noen av de som har vært på sommerferie. De vil ned til sol og varme sørpå, sier Stouby.

Han ser heller ingen tegn til at folk som bestilte ferien for en god stund tilbake nå angrer seg på grunn av prisøkninger.

-Folk prioriterer å reise, uavhengig av stram privatøkonomi og inflasjon. Og de er innstilt på å eventuelt betale mer. Det er mange muligheter og noe for enhver pengepung.

Et velkjent problem når man er på stranden er at føttene blir fulle av sand som er umulig å få bort. Men et spesifikt produkt fjerner all sanden! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nye favoritter

Blant annet har dyrtida fått folk til å tenke annerledes, og nye og rimeligere ferieland seiler opp som favoritter hos mange.

- Sol og badeferie til Albania og Kroatia er nye favoritter. Også fordi prisnivået er ganske attraktivt i de landene, sier Stouby.

Det samme gjelder storbyer i Øst-Europa, som i for eksempel Polen, Estland, og Ungarn.

FAVORITT: Gran Canaria er en norsk feriefavoritt i høst- og vinterhalvåret. Her fra Playa del Ingles. Foto: Valery Bareta / Shutterstock / NTB
FAVORITT: Gran Canaria er en norsk feriefavoritt i høst- og vinterhalvåret. Her fra Playa del Ingles. Foto: Valery Bareta / Shutterstock / NTB Vis mer

- Der er det billige flybilletter og lave priser, uansett fallet i den norske krona, sier Stouby.

Ifølge hans egen prissammenligningstjeneste er prisene heller ikke så ille. Blant annet kan man komme seg fra Bergen til Kreta i Hellas for 3745 den første uka i oktober - da inkludert både flyreiser og hotell.

- Det er nokså likt prisnivå som vi har sett tidligere år, men i år er gjennomsnittsprisene høyere.

Ellers mener Stouby at pakkereiser med rutefly og hotell, eller bestilling av fly og hotell på egen hånd, alltid er et godt alternativ og ofte lønner seg.

Stor økning

Også TUI peker på at dårlig sommervær har fått nordmenn til å ønske seg ned til varmere strøk.

- De er lei av å vente på en «indian summer» som aldri kommer, sier kommunikasjonsdirektør Anne Mørk-Løwengreen til Dagbladet.

Bestillingene med avreise i høstferien har de siste ukene ligget 30 prosent over samme periode i fjor, forteller hun.

Ifølge Mørk-Løwengreen velger nordmenn tradisjonelle reisemål i år, og Gran Canaria er den absolutte favoritten.

Deretter følger Kreta, Kypros, Tyrkia og Mallorca.

POPULÆRT: Albania er blant landene nordmenn har fått øya opp for den siste tida. Her får man mer for den norske krona. Foto: Andrew Mayovskyy / Shutterstock / NTB
POPULÆRT: Albania er blant landene nordmenn har fått øya opp for den siste tida. Her får man mer for den norske krona. Foto: Andrew Mayovskyy / Shutterstock / NTB Vis mer

- Dersom en må reise i høstferieukene 40 og 41 er det lurt å være tidlig ute, da dette er høysesong. I høysesong lønner det seg (nesten) alltid å være tidligere ute, spesielt hvis en ønsker seg til et spesielt reisemål eller hotell.

- Mange reisekupp

Dersom man kan reise på kort varsel, og kan ta høstferien i september, er det imidlertid mange reisekupp akkurat nå, forteller Mørk-Løwengreen, og trekker fram Tyrkia, Bulgaria, Hellas og Spania.

Men dersom du kan reise på kort varsel og kan bestille deg en høstferie i september, er det «mange reisekupp å få akkurat nå», forteller Mørk-Løwengreen.

- Stadig flere oppdager hvor flott det er å besøke også Tyrkia og Bulgaria. Der er det jo også billigere å oppholde seg under ferien, hvis man ikke velger All Inclusive, sier hun.

Hos Ving ser de at folk gjerne planlegger høstferien, og andre skoleferier, ett år i forveien. Hos charterselskapet er det i høst Gran Canaria, Mallorca og Rhodos som er topp tre reisemål.

- I år har vi lagt opp til en økning av antall ferier på 36 prosent mot i fjor, og det er også 18 prosent flere reiser enn vi hadde i 2019, før pandemien. Vi regner med at mellom 14 000-15 000 gjester reiser med Ving i høstferien i år, sier Marie-Anne Zachrisson, landssjef i Ving Norge.

Økningen i antall reiser gjør at det fortsatt er mulig å bestille høstferien med Ving, forteller hun.

- Men som alltid når man har planer på å reise så blir utvalget av hoteller mindre jo tettere innpå avreisedatoen man bestiller, sier Zachrisson.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

- Solid økning

Hos Norwegian er det særlig reiser til Spania som er populære denne høsten, forteller pressekontakt Eline Hyggen Skari.

- Nordmenn bestiller seg også billetter til varmen i Chania, Antalya, Gazipaza. Vi ser også en solid økning i reiser til Faro, Lisboa og Porto som er våre destinasjoner i Portugal denne seinsommeren og inn mot høstmånedene.

Ellers ønsker Norwegians passasjerer seg til Paris, Berlin, Kraków, London, Edinburgh og Barcelona.

- Men også Bucuresti, Gdansk, Budapest, Wien, Praha og Riga har økt etterspørsel for storbyferie denne høsten, sier Hyggen Skari.

Hos SAS er det London som troner på topp, opplyser pressesjef Tonje Sundt.

- Da vi er i såkalt stilleperiode i forkant av kvartalsrapportering, så kan vi ikke si noe konkret om booking-tall nå, men på generelt grunnlag for høsten ser vi at nordmenns storbyfavoritter holder seg ganske stabilt.

I tillegg til London, er også Paris og Alicante populære reisemål, samt Manchester, som en ny på topplista.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer