Riga

Geografisk senter til de baltiske stater og Unesco-listet for sin jugend-arkitektur. Riga er dessuten blant de billigere storbyene, sammenliknet med Krakow, Budapest og Dubrovnik.

Publisert
Sist oppdatert
Riga Panorama. Foto: Rigas turistkontor
Riga Panorama. Foto: Rigas turistkontor Vis mer


Riga er Latvias hovedstad, beliggende ved elva Daugava 16 kilometer sør for utløpet i Rigabukta. Byen ble grunnlagt av tyskerne i 1201, og var hansaby fra 1282. I dag har byen 765.000 innbyggere, hvorav drøye 40 prosent er russere. Latvisk er det offisielle språket, men det prates også russisk i stor grad, eller livisk, polsk etc.

Byen var en framgangsrik hansaby på 1200-1400-tallet, hvor de skapte seg stor velstand på bakgrunn av handel med sentral- og østeuropa.

>> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

Vær og temperatur

Desember til februar er det rimelig kjølig i Riga, med temperaturer mellom null og minus fem-seks grader i gjennomsnitt. Juni til august er de varmeste månedene også her, som ellers i Europa, med en gjennomsnittlig makstemperatur på rundt 19 grader i juni, 20,5 grader i juli og 20 grader i august (ifølge The Weather Channel).

Domkirken ble påbegynt i 1211, men kirken som den står i dag er et resultat av flere forskjellige arkitektoniske stiler gjennom århundreder. Foto: Latvias turistinformasjonsbyrå
Domkirken ble påbegynt i 1211, men kirken som den står i dag er et resultat av flere forskjellige arkitektoniske stiler gjennom århundreder. Foto: Latvias turistinformasjonsbyrå Vis mer

Din favoritt?

Hvilken av de østlige storbyene er din favoritt? (Avsluttet)
Budapest(27%) 325
Riga(26%) 316
Krakow(25%) 303
Dubrovnik(21%) 252
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Severdigheter

Rigas historiske sentrum
Rigas historiske sentrum er oppført i Unescos liste over verdens kulturarv, på grunn av sine bygninger i art noveau/jugendstil. I kavlitet og kvantitet finnes det ingen i nærheten i hele verden, og det samme gjelder for byens 1800-talls arkitektur i trebebyggelse.

Latvias okkupasjonsmuseum
For historiekunnskap; ta turen til Museet for okkupasjonen av Latvia. Her får du informasjon om Latvia under okkupasjonen av to totalitære regimer i perioden 1940 til 1991.

Flere interessante og kanskje merkverdige museer i Riga er farmasiapoteket, krigsmuseet, sportsmuseet, brannslokningsmuseet, anatomimuseum m.fl.

St. Peter's Church
Gotisk kirke og en av de vakreste kirkebyggene i Riga. Kirken kan spores tilbake til i hvert fall 1209. Tårnet er ødelagt flere ganger, senest i 1941. Kirken ble restaurart i perioden 1954-1973. Denne kirken er for de late eller mindre mobile; her kan du ta heisen opp til utsiktsplattforman på 72 meter over bakken og få et godt overblikk over byen.

St. Johns kirke
Kirken ble bygget av dominikanerne på 1200-tallet, som følge av et behov for et kloster. Kirken er siden ødelagt flere ganger, slik t man kan se rester av flere forskjellige arkitekturarter. Rester av festningsverket som omga byen kan sees på kirkens gårdsplass. Festningen var 11 meter høy og 2,5 meter tykk.

The Small Guild
Beliggende rett overfor handelsmennenes laugshus, ble "Det lille lauget" etablert for håndverkere i 1352. Det nåværend bygget som ligger på det ligge laugets plass, ble bygget av J.D.Felsko i 1864-1866, etter først å ha revet det som stor på tomten fra før. I dag er det kulturhus (Guild) i bygningen.

Adspredelser
For fornøyelser og adspredelser er det selvsagt et utvalg kaféerm klubber og restauranter å besøke, og her er det hyggelige priser (se under). Byen huser dessuten også hele 18 kasinoer, så er du en gambler, er kanskje dette stedet å reise?

Prisnivå

En kopp kaffe: 0,50 LVL (6 kroner)
En pils: 0,80 LVL (10 kroner)
Lett lunsj: 1,50 - 2,00 LVL (19-25 kroner)
2-retters middag (hovedrett og dessert): 15,00 LVL (185 kroner)
Hotellrom på hotell med middels standard: 30,00 - 60,00 LVL (371-742 kroner)
(Priser fra Latvias turistinformasjonsbyrå.)

Slik kommer du deg dit

Du kan fly direkte med Air Baltic for fra 588 kroner en vei, eller med Finnair, Czech Airlines og Lufthansa med mellomlandinger i andre europeiske byer.

Du kan også seile med fergesalskapet Rigas Juras Linija fra Stockholm til Riga. Tur/retur-billett koster 820 svenske kroner i sommermånedene. Du har da plass i sittesalong. Fergen seiler fra Stockholm klokken 18, og er framme i Riga klokken 13 dagen etter.

Eksterne lenker:

Riga bys offisielle nettside
Latvias turistkontor
Latvias okkupasjonsmuesum

>> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer