Ringenes Herre fra innsiden

En utstilling i London med kostymer og utstyr fra Ringenes Herre-filmene gir fascinerende innsikt i filmatiseringen av Tolkiens univers.Av: Silje Vestvik

Publisert
Sist oppdatert

- You shall not pass! brøler Gandalfs stemme til mengden på vei inn i en spesiell utstilling ved The Science Museum. Fra taket vaier lange bannere med våpenskjold fra Midgards mange folk, og veggene er dekorert med illustrasjoner av berømte Tolkienkunstnere.

Overalt henger klærne og utstyret til karakterer vi kjenner så godt fra kinosalen.

- Der er Frodo! Og se! Der er Gandalf sitt sverd! Ungene løper storøyd fra det ene utstillingsvinduet til det andre, og forteller hverandre høylydt hvor alt hører til i historien.

Den onde Sauron. © 2003 NLC
Den onde Sauron. © 2003 NLC Vis mer


Fantastiske detaljer

Saurons enorme rustning, Galadriels hvite kjole og hobbittenes vandrerklær – kostymene er fantastiske også i virkeligheten. Arbeidet nedlagt i hver minste detalj imponerer, og synes desto bedre på nært hold. Hundrevis av gjenstander utgjør et variert utvalg i alle størrelser: Sverd og hellebarder, Sarumanns krystallkule, Treskjeggs hode, gule kontaktlinser til orkøyne og hobbitføtter og alveører i massevis.

Tolkiens epos gjenfortelles i og rundt glassmontrene, men publikum tas også med på en reise gjennom filmens design, teknikk og mytologi.

Filmmakere og skuespillere forteller om innspillingen på interaktive skjermer, og gir filmene en ny dimensjon. Hvem kunne ant at mesteparten av Rohans ryttere spilles av kvinner med pålimt skjegg fordi det var for få mannlige ryttere i omegnen?

Den virkelige Ringenes Herre

Innspillingens egentlige ringenes herrer produserte ringbrynjer til skuespillerne. Selve ringene ble laget av en maskin, men til sammen to og en halv million av dem ble hektet sammen manuelt, og slet bort fingeravtrykkene til de to som satt dem sammen!

Videointervjuene forklarer også hemmelighetene bak filmens banebrytende teknologi. Triks tas fra hverandre bit for bit, og effekter som synes umulig magiske på film virker plutselig logiske. Voksne mennesker blir hobbitstore på sekunder, digital animasjon kombineres med modeller og skuespillere og fremstår som levende.

Møte med ringen

Huletrollet. © 2003 NLC
Huletrollet. © 2003 NLC Vis mer


Den Ene Ringen – filmenes egentlige hovedkarakter – er plassert for seg selv. Den befinner seg alene i sentrum av et rundt rom der flammeillusjoner slikker oppetter veggene, og hvislende stemmer fra filmen hvisker om den: - My precious! - Hvorfor skulle ikke jeg beholde den?

Filmen om filmen-fremstillinger har en tendens til å ødelegge for mange illusjoner, men denne utstillingen oppnår en fin balanse. Den forklarer og tar bitene fra hverandre, men setter dem pent sammen igjen og beholder dermed magien. Filmmakernes kvalitetssatsning og grundighet skinner gjennom overalt, og utstillingen blir derfor mer imponerende enn avslørende.

Eneste stopp i Europa

- Denne fantastiske utstillingen tar lokket av hemmelighetene bak denne enestående filmtriologien, og gir en unik titt bak kulissene til vitenskapen og teknologien som har skapt slike strålende resultater, sier John Tucker, sjefen for Science Museum.

I helgene vises de to første filmene i triologien på museumets egen kino.

The Lord of the Rings Motion Picture Triology - the Exibition, er satt sammen av Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa i samarbeid med New Line Cinema. Utstillingen vises fram til 10. januar 2004, og dette er dens eneste stopp i Europa.

Og de som venter på Atter en Konge trenger ikke bekymre seg – utstillingen inneholder ikke noe som kan avsløre eller ødelegge for den kommende filmen.

  • Mer om utstillingen finner du her.

  • Gigantisk Gollum på New Zealand.
  • Følg også med neste uke - da forteller vi deg hvor du kan dra for å få med deg de fantastiske innspillingsstedene på New Zealand


    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer