Tax free-trøbbel

- Ringer politiet

Det kan koste deg tusenvis av kroner.

DU MÅ VENTE: Ikke ta sjansen på å nyte noe av dette om bord i flyet. Det kan koste deg dyrt. Foto: Odd Roar Lange
DU MÅ VENTE: Ikke ta sjansen på å nyte noe av dette om bord i flyet. Det kan koste deg dyrt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De urinerer i midtgangen på flyet. De kommer med drapstrusler mot kabinpersonalet eller medpassasjerer.

Noen sier at de vil vente på crewet til de er ferdige på jobb for å banke dem. Det er slag og spytting og noen står bak med seksuell trakassering. Hets av de ansatte på bakgrunn av kjønn, alder, seksuell legning, etnisitet er heller ikke ukjent.

HOT SPOT: Dnb mener at områdene markert på kartet kan knyttes til ulovlige transaksjoner. Kilde: Dnb. Vis mer

Dette er bare noen av hendelsene flyoperativ inspektør, David Opsahl Moldskred, finner i den rekordstore bunken av hendelser om bord på norsk registrerte fly i fjor.

Kort fortalt

 • Antall uønskede hendelser på norske fly har økt kraftig, med over 560 saker i fjor.
 • 35-40% av disse er relatert til rus.
 • Flyselskap og reisearrangører advarer nå om at det er strengt forbudt å drikke medbrakt alkohol om bord.
 • Dersom passasjerer bryter reglene, kan de bli politianmeldt og måtte betale bøter.
 • I tillegg kan de bli holdt ansvarlig for ekstrakostnader hvis deres oppførsel fører til forsinkelser eller endringer i flyruten.
 • Advarer

  - Det som regnes som uønsket atferd er blant annet hendelser hvor passasjerene ikke følge besetningens instrukser eller drikker medbrakt alkohol om bord. Det innbefatter også røyking på toaletter/kabin, sier David Opsahl Moldskred til DinSide.

  I 2019 ble det registrert 339 slike hendelser. Det sank til 293 i 2022 før det igjen skjøt fart og passerte 560 saker i fjor.

  NY REKORD: Det har aldri vært flere hendelser av uønsket art i norske fly.
  NY REKORD: Det har aldri vært flere hendelser av uønsket art i norske fly. Vis mer

  Luftfartstilsynet regner at 35-40 prosent av sakene er relatert til rus.

  Og nå advarer både flyselskap og reisearrangører om at det er strengt forbudt å drikke medbrakt alkohol om bord i flyene.

  Noen velger å handle billig i taxfreebutikken, og faller for fristelsen å drikke av den medbrakte lasten på flyturen.

  DET MYSTISKE HULLET: Du har kanskje lurt på hvorfor flyvinduet har et lite hull? Her får du forklaringen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

  Beslaglegges

  - Dersom noen drikker medbrakt alkohol om bord, vil vi be om det legges bort.

  Dersom noen likevel ikke klarer å holde seg unna det medbrakte vil vi kunne oppbevare varene på reisen og kundene får det tilbake da de går av flyet. Alternativt blir varene overlevert til politiet om det er så at passasjeren(e) også må overlates til dem, sier senior kommunikasjonsmedarbeider Eline Hyggen Skari til DinSide.

  Tilkaller politiet

  - Våre kabinansatte og kapteinen tar beslutninger basert på sikkerhet om bord for alle passasjerene. Sikkerhet er alltid vår høyeste prioritet.

  Alle våre passasjerer skal ha en fin flytur med oss og vi ser oss i enkelte tilfeller nødt til å irettesette passasjerer som utviser oppførsel som kan oppleves som ubehagelig, både for medpassasjerer og for besetningen.

  ULIKE TYPER: Du finner alle slags passasjerer om bord i flyene. Foto: Odd Roar Lange
  ULIKE TYPER: Du finner alle slags passasjerer om bord i flyene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Vi forsøker i utgangspunktet alltid å løse en eventuell konflikt med dialog, men dersom det viser seg at det ikke er mulig, er siste utvei å ringe politiet for å ta passasjeren(e) av flyet, sier Skari.

  De må betale

  Passasjerer som blir politianmeldt vil i de fleste tilfeller ende opp med å få en bot. Dersom passasjerens oppførsel ender med forsinkelse, eller flyet må lande et annet sted enn det som er planlagt, vil vi også kreve erstatning for ekstrakostnader som dette medfører.

  - Utgifter kan påløpe om flyet må avvike fra den opprinnelige flyruten og gå ned på en annen flyplass enn den som er planlagt. Disse utgiftene vil inkludere blant annet landingsavgifter, navigasjon, ekstra drivstoff, ekstra catering og de-icing, og vil variere.

  VENT: La innholdet vente til du har kommet frem. Foto: Odd Roar Lange
  VENT: La innholdet vente til du har kommet frem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  Beløpene kan bli høye. Resultatet kan også bli en domfellelse som innebærer fengsling. Det avhenger av alvorlighetsgraden, forteller Hyggen Skari.

  Og dette fikk en passasjer med SAS virkelig merke.

  Ny sikkerhetssjekk

  - Vi hadde en episode for noen år siden, der en passasjer ble tatt for røyking om bord på en flyging mellom Stockholm og Málaga. Vedkommende hadde kastet sigarettsneipen i papirkurven, noe som utløste bestemmelser om at flyet måtte gjennom en egen sikkerhetssjekk før det kunne ta av igjen, forteller Tonje Sund, pressesjef i SAS.

  Siden den tillatte arbeidstida for mannskapet dermed gikk ut, kunne man ikke returnere før neste dag og SAS måtte blant annet betale hotellovernatting for 120 passasjerer.

  IKKE BRUK DET: Askebegeret skal ikke brukes. Foto: Odd Roar Lange
  IKKE BRUK DET: Askebegeret skal ikke brukes. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

  - I tillegg til at mannen ble møtt av spansk politi ved landing, ble regningen for forsinkelsen sendt videre til passasjeren.

  Beløpet den gang var på 170.000 kroner, men det kan fort bli enda høyere.

  At vi gjør det på den måten er også for å sende et krystallklart budskap om at røyking om bord er helt uakseptabelt, og brudd på bestemmelsene vil få konsekvenser. Sikkerheten om bord går foran alt annet, det skal det ikke være noen tvil om, sier Sund.

  Klare charterregler

  Også reisearrangørene som frakter hundretusener av solhungrige nordmenn til og fra sydendestinasjoner har klare regler.

  - Det er ikke lov å nyte medbrakt alkohol. Hvis dette skjer så prater man med passasjeren og opplyser om at det ikke er lov. Det pleier å fungere godt, forteller Marie-Anne Zachrisson, Norgessjef i Ving.

  - Er noen likevel tydelig beruset sier vi at vi må ta hånd om flaska, men at de får tilbake når de går av flyet og forklarer at det er et sikkerhetsaspekt. Vi har ansvar for at alle gjestene har det bra om bord og har en hyggelig opplevelse av flyturen.

  Tips oss om denne saken

  Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om uregjerlige passasjerer, eller har du en historie du ønsker å fortelle på Norges største forbrukernettsted DinSide.no?