Risikabel livsstil

Blodpropper som dannes under lange flyreiser kan gi alvorlige skader. Nå viser forskning at enkelte personer er mer utsatt enn andre.

P-piller er en risikofaktor.
P-piller er en risikofaktor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning antyder at hvem som har størst risiko for å rammes av økonomiklassesyndromet, potensielt dødelige blodpropper på langflygninger. For de fleste er risikoen liten, men den øker kraftig om du er eldre, overvektig eller tar p-piller. Det er den amerikanske avisen USA Today som skriver dette. Påstandene stammer fra en undersøkelse der 210 friske ble sammenlignet med 210 pasienter med blodpropp. Tilfellene av blodpropp var to ganger vanligere hos pasienter som nylig hadde reist, og betydelig vanligere hos pasienter som allerede er regnet å tilhøre risikogruppen. Altså kvinner på p-piller, overvektige og eldre.

Lange reiser verst

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Avisen viser også til en undersøkelse som har tatt for seg 16 tilfeller av blodpropp i lungene hos passasjerer som har reist mer enn seks timer, og ankommet Madrid i Spania mellom 1995 og 2000. Den viser at risikoen øker med reiselengden. Gjennomsnittlig ble 0,39 tilfeller funnet per en million passasjerer. Om reisen var lenger enn åtte timer, registrerte man 1,65 tilfeller per en million passasjerer. Forskerne bak denne undersøkelsen mener imidlertid at forekomsten er for lav til at den berettiger å sende ut advarsler mot lange flyreiser.

Økonomiklassesyndromet

Leger mener problemet med blodpropp på lange flyreiser, forårsakes at man sitter lenge stille i trange seter. Blodpropp kan dannes i beina, og bevege seg med blodstrømmen mot lungene, og forårsake plutselige dødsfall. Blodproppene kan også sette seg fast andre steder, og føre til skader. Det kan også hende man får blodpropper som ikke merkes eller gjør skade.

Se rådene mot blodpropp.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer