Risikerer 30 000 kroner i bot

Her bør du ikke forsyne deg av den lokale sanden.

POPCORN BEACH: Sanden på Fuerteventura ser ut som popkorn og mange turister forsøker å ta med seg den unike sanden hjem fra ferien. Det er ikke lov. Foto: Lapa Smile / Shutterstock / NTB
POPCORN BEACH: Sanden på Fuerteventura ser ut som popkorn og mange turister forsøker å ta med seg den unike sanden hjem fra ferien. Det er ikke lov. Foto: Lapa Smile / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Lokale myndigheter på Kanariøyene har fått nok av at turister tar med seg sand og steiner fra øygruppa. Ifølge miljøminister Samuel Martín, forsvinner så mye som ett tonn med naturlig materiale, som sand og stein, fra øya Lanzarote hvert år, skriver nettstedet Canarian Weekly.

På øya Fuerteventura er situasjonen minst like ille. Ifølge anslag fra myndighetene forsvinner rundt ett tonn med naturlig materiale fra strendene hver måned.

Blant annet er det blitt populært å forsyne seg med den unike sanden på «popkornstranda», tross tydelige advarsler om at det ikke er tillatt.

Det viktigste man gjør når det kommer til føflekker, er å følge med på dem sier hudlege Reza Sohrabi. Video: Helena Ringheim. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Det skaper permanente skader på økosystemet.

Risikerer høye bøter

Mye av det som turistene tar med seg, blir beslaglagt på flyplassene ved utreise, men Canarian Weekly skriver at turistene ikke blir straffet fordi det ikke kan bevises at steinene og sanden stammer fra de aktuelle strendene.

Samtidig er det enklere med den unike popkornsanden som man finner på Fuerteventura. Blir du tatt for å stjele sand herfra risikerer du bøter fra 150 euro, snaut 1700 kroner, og opp mot 3000 euro, snaut 34 000 kroner med dagens kurs, avhengig av alvorlighetsgrad.

Visit Fuerteventura forklarer at det riktignok ikke er sand, men hvite koraller:

- De er resultatet av blanding og erosjon av kalkholdige alger med den hvite sanden på stranden. De kalles rhodolitter. Den unike formen tar minst 50 år å skape, skriver turistnettstedet.

Med de høye bøtene håper myndighetene å slå ned på at turister tar med seg sand og steiner fra strendene.

Stjeler sand

Det er ikke bare på Lanzarote og Fuerteventura turistene forsøker å stjele sand og steiner på turen. I sommer skrev vi at det er blitt et stort problem at turister på Sardinia i Italia legger igjen mye søppel på strendene og stjeler med seg sand.

I et forsøk på å begrense miljøpåvirkningen av den store turiststrømmen, har lokale myndigheter innført en maksgrense for hvor mange besøkende de populære strendene kan ha i løpet av et døgn, og i år gjennomføres det ytterligere begrensninger.

Mer om