Risikoen ved røde reiser

Flere og flere land i Europa er røde. Dette risikerer du om du reiser til røde land.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Torsdag ble det klart at enda flere land i Europa blir røde. Dette gjelder Italia og Slovenia, Vatikanstaten og San Marino.

I tillegg ble seks svenske regioner gule: Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten i Sverige. Og det samme med danske Sjælland (ikke region Hovedstaden).

Innreisekarantenen for Kypros ble samtidig hevet, da det gikk fra rødt til gult.

Dette betyr at det kun er et fåtall land som er gule, og som du altså fremdeles kan reise til uten å måtte i innreisekarantene ved retur til Norge.

Men selv om mange land nå er røde, betyr det ikke at du ikke kan dra dit. Det er fullt mulig å reie til de røde landene - og det kan til og med være rasende billig: Ryanair har for eksempel dumpet prisene og selger nå flybilletter til alle sine destinasjoner for 49 kroner én vei.

Dette skal du imidlertid være oppmerksom på at du kan risikere, dersom du velger å reise til røde land på tross av myndighetenes reiseråd og klare anbefalinger:

#1: Fraråder alle reiser

Det første du skal vite, er at det offisielle reiserådet fra norske myndigheter er klart:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. oktober. Et unntak ble gjort 15. juni for nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav. Fra og med 15. juli er det unntak for reiser til land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller disse smittekravene.»

Myndighetene presiserer at unntak fra reiserådet, som altså er situasjonen med landene som er merket gule, ikke er en oppfordring om å reise utenlands. Fremdeles er rådet at man kun foretar reiser som er nødvendige.

Likevel er det slik at UDs reiseråd kun er et råd, ikke et forbud.

#2: Risikerer å ikke få hjelp

Som alltid når myndighetene har utstedt et offisielt reiseråd - også i en normalsituasjon der verden ikke er preget av coronapandemi:

Ifølge Utenriksdepartementet kan du risikere at de ikke kan hjelpe deg dersom du befinner deg i et land med reiseråd og du skulle få behov for hjelp fra konsulatet.

#3: Usikre forhold på reisemålet

Dette er noe både forsikringsselskaper, myndigheter og fagfolk minner om:

Endringer i både smitteutbredelse og lokale restriksjoner kan endre seg raskt og gjør situasjonen på reisemålet uforutsigbar.

Skulle du bli syk og trenge helsehjelp, må du være forberedt på at situasjonen på helseinstitusjonen kan være presset.

Husk også at det er veldig mange land som har veldig mange flere lokale restriksjoner med tanke på smitteverntiltak enn det vi har her i Norge.

#4: Reiseforsikringen gjelder ikke

De fleste forsikringsselskapene praktiserer den regelen at reiseforsikringen ikke gjelder til land eller områder der det er utstedt offisielt reiseråd.

Det er imidlertid noen som sier at reiseforsikringen gjelder alt unntatt coronarelaterte hendelser.

Dersom du vurderer å reise til et rødt land, bør du sjekke hvorvidt forsikringen din gjelder for reiser til røde land.

Det er også noen reiseselskaper og land som gir turister coronaforsikring dersom de velger å komme, som for eksempel TUI og Kanariøyene.

#5: Gult kan bli rødt

Det er en uforutsigbar situasjon vi er i, med stadige oppdateringer av hvilke land som er røde og gule. Dersom du reiser ut mens landet er gult og det blir rødt mens du er på reise, må du i ti dagers karantene når du kommer hjem.

#6: Innreisekarantene

Dersom du reiser til et rødt land eller et land som ligger utenfor EU/EØS-området, og som dermed også er omfattet av det generelle reiserådet, skal du i innreisekarantene når du kommer hjem.

Dette betyr at du må holde deg borte fra jobb eller skole i ti dager, og at du må begrense kontakten med andre, som å unngå kollektivtrafikk og den slags.

Alle som har vært i utlandet anbefales å ta en coronatest ved hjemkomst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer