Robinsons favorittøyer

Bocas del Toro er Panamas nyoppdagede strandperle. Det er billig, det er vennlig og dra du hjem så vakkert.

Publisert
Sist oppdatert

Vi drømmer alle om dem på denne tiden av året - grønne små palmeøyer, omgitt av glassklart vann og med en stripe hvit strand rundt kanten. Akkurat som en tropisk margarita som roper om å bli slukt i høstmørket.

Du får en smak av dem daglig i beste sendetid på TV. Robinson-gjengen krangler og konspirerer seg gjennom ukene på øyer så vakre at alle bekymringer egentlig burte støvet ned i bambushytta.

DinSide reiste vi til en av de aller mest populære øygruppene for opptak av Robinson, eller Survivor, som serien heter på engelsk. Og ja, vi ble litt kranglete vi også - når tiden var inne for å tvinges på flyet hjem til Norge.

Postkort med gjemte sjørøverskatter

- Ser du de hullene hvor vannet har samlet seg der borte? De er etter folk som har gravd etter sjørøverskatter.

Gjørmete vann pipler ut fra grunnen og i et hull inne i jungelen, bare noen skritt fra den øde stranden vi nettopp har landet på. Ved siden av vannhullet ligger noen store rustne tanker og skrapjern som ligner på graveutsyr.


- Det stammer fra franskmenn tidligere dette århundret. De lette etter gjemte sjørøverskatter fra den tiden den kjente sjørøveren Henry Morgan herjet i områdene her. Av og til har vi folk på skattejakt rundt på øyene nå også - men det er få som har lykken med seg, sier José.

Som guide og kaptein, smiler han konstant og snakker engelsk med en tung karibisk aksent. For noen timer siden plukket han oss opp i det han kaller "byen".

Selv om Bocas del Toro by er langt fra det vi ville kalt en by, er den hovedsete i øygruppen som ligger vest i Panama, på grensen til Costa Rica. For å sette bybildet i proposisjon, finnes det 11 nedovergater og 9 bortovergater her, men det lille som finnes er til gjengjeld en sjarmerende døråpner til paradiset som venter i området rundt.

Typisk for Karibia, med sine sterke pastellfarger, smakfulle retter, smilende mennesker og bedagelige tempo - er Bocas by det perfekte utgangspunkt for øyhopping i verdensklasse. For det er øyene og den urørte naturen du kommer for.

Selve øygruppen med samme navnet, består av seks store og en rekke små øyer som ganske enkelt passer inn i postkortkategorien alle sammen. Vi har akkurat landet på den vakreste av dem - Zapatilla.

José viser frem det lokale potensmiddelet. Mye av medisineringen i regionen rundt Bocas foregår fortsatt av såkalte medisinmenn, i hvert fall blant de infødte.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
José viser frem det lokale potensmiddelet. Mye av medisineringen i regionen rundt Bocas foregår fortsatt av såkalte medisinmenn, i hvert fall blant de infødte. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


En Robinsonfavoritt


Utstyrt kun med snorkleutstyr og solkrem, dropper jeg gravingen etter gjemte skatter fra 1600-tallet og rusler ut mot stranden igjen. Jeg vil heller ned i glasset på denne tropiske margaritaen.

Og første nipp i drinken er så absolutt smakfull. Jeg har dykket mange steder i verden, og det mest fargerike ser man oftest fra overflaten og ned til 10 meters dybde. Her kommer solen til og korallene og fisken liker seg best, men sjeldent har jeg sett like fine koraller og så mye forskjellig fisk som dette på en gang. Det kan sammenlignes med å hoppe i akvariet i dyrebutikken.

Både under og over vann - det er ikke uten grunn at realityshowet Survivior har gjort sitt strandhugg her. Sesonger fra land som Spania, Argentina, Russland, Colombia og Mexico har blitt og blir spilt inn her i øyeblikket.

- Etter at Survivor begynte å filme her, har turismen tatt seg opp veldig. Regionen legger stor vekt på økoturisme, noe som kan bli en utfordring å opprettholde nå som det internasjonale markedet begynner å få opp øynene for oss og strømmer til, sier José.

Typisk hus i Bocas by. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Typisk hus i Bocas by. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Delfinbassenget

Det ser likevel ut til at de fleste turoperatører bærer sitt ansvar tungt. Det får vi oppleve når vi noen timer senere putrer gjennom mangrovene og inn i en stor lagune kalt Bahía de los Delfines. Kjent for sine horder med delfiner, er lagunen et av mange steder turoperatører tar med kundene sine.

Vi venter i bare noen minutter før en liten gruppe delfiner dukker opp. De svømmer i sirkler og poserer foran båten. Det er likevel ikke den beste dagen for delfinskue.

- Av og til kan vi se flokker med opp til 400 delfiner som leker seg her, sier José.

En liten båt med to turister og privat kaptein komme opp på siden av oss, raser forbi og stopper midt inne i gruppen med delfiner, før den ene passasjeren hopper i vannet.

Noen krasse spanskstrofer ropes fra båten vår, og ikke lenge etter putrer privatbåten slukøret av gårde igjen.

- De kan skade og skremme delfinene med slik oppførsel, sier José og rister oppgitt med hodet.

Karibisk kveldsstemning

Humøret i Karibia kommer fort tilbake, og ikke lenge etter sitter vi på en utrolig restaurant kalt Cayo Coral. Stedet er som så mange andre små hus i Bocas, bygget på stylter over vannet og malt i sterk grønn- og gulfarge.

Når en nygrillet havabbor serveres, kveldssolen gjør himmelen rød og ølet skummer i glasset, er det ingen tvil om dette er et av de vakreste stedene jeg noen gang har vært.

Kanskje ikke helt Robinson-fakter over mitt besøk, men jeg klager likevel. I morgen tidlig må jeg på flyet hjem...

Aktiviteter:

Bocas byr på en mengde aktiviteter, noen basert på hvilke tid av året du besøker øygruppen på. Fra desember til februar blir stedet invadert av surfere fra hele verden som nyter gode bølger på øya Bastimento. Den beste tiden å reise med tanke på været er likevel september og oktober. Da er det et "vindu" i den ellers så vekslende tropiske sonen, med mye sol og behagelige temperaturer. Regner det, så er det stort sett i isolerte skurer på ettermiddagen.

Dykking er bra stort sett hele året, og det samme med snorkling. Dessuten ser du det meste av interessante arter ved å snorkle, så dykkesertifikat er ingen nødvendighet for å nyte undervannsverden her.

Du finner faktisk 74 av de 79 forskjellige karibiske korallartene i Bocas, og de fleste av fiskeartene i regionen. Flere selskaper opererer med dykketurer ut fra Bocas by og noen de beste dykkestedene er Tiger Rock (for dypere dykk med muligheter for å se større fisk og hai), La Gruta Polo (for huledykk og gode koralldykk) og Mangrove Point (klart vann og mange farger).

Det kan ofte lønne seg å bli med på båten til en av dykkeselskapene om du bare ønsker å snorkle. De tar deg til bedre steder som ikke ligger i leia til de vanlig turoperatørene.

Å kose seg på stranda er helt klart en vinner i Bocas. De beste strendene finner du på Zapatillas Cays, Red Frog Beach og Polo's Beach. Ta med deg litt mat og overnatt på Zapatillas Norte, hvor organiserte turer ikke reiser. Du vil få den ekte robinsonfølelsen.

Praktisk informasjon

Å komme seg hit: Panama er et stykke unna - det er ingen tvil om det.
Tatt med i betraktningen at du ikke finner slike øyer rundt et hvert hjørne, er det enklere å reise hit enn til Stillehavet, og mye billigere enn mange andre steder i Kariba.

Det trenger ikke bli så dyrt for en uke i Bocas del Toro. Du finner ingen direkteruter fra Norge. Med KLM kan du fly via Amsterdam og til Panama City. En t/r billett fra Norge til Panama City koster i overkant av 7.000 kroner. SAS og Continental flyr samme turen til rundt 10.000 kroner.

Når du først er i Panama City, kan du velge transport til Bocas del Toro. Fly tar 40 minutter og er å anbefale. Buss tar 12 timer. Aeroperlas, Panama Air eller Nature Air koster fra 1.000 kroner t/r. Du kan også fly inn til San Jose i Costa Rica og videre derifra med Nature Air for rundt 1.000 kroner hver vei.

Eksklusive hytter over vannet på Isla de Bastimento.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Eksklusive hytter over vannet på Isla de Bastimento. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Transport på stedet: Det er enkelt å besøke alle øyene i Bocas. Ut fra Bocas by tar du bare en vanntaxi, som er små båter som har faste priser til øyene. Dette er eneste transportmetoden til øyene, som er veifrie bortsett fra i Bocas by. Her koster en taxitur fem kroner, men du kan like godt rusle.

45 minutter i båt, som til Zapatillas som ligger lengst fra Bocas by, koster 35-40 kroner per pers. Korte turer til øyer som ligger nærmere, koster rundt 15 kroner.

Overnatting: Det finnes en rekke overnattingsmuligheter i Bocas - fra å sove på stranden til å bo på eksklusive eco-resorts til 4.000 kroner natten. Backpackerhotell helt ned i 40 kroner natten finner du i Bocas by, som i utgangspunktet er et bra sted å bo for å se øyene. Ingenting er langt unna og her har du også litt uteliv og mange restauranter å velge mellom. Her får du en god oversikt over hoteller i området.

Prisnivå: Alt i Bocas og Panama betales i dollar. Et måltid på restaurant koster fra 50 kroner og oppover. Det er betraktelig billigere her enn i for eksempel Costa Rica.

Se bocas.com for mer info om Bocas del Toro.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer