Rolige londonere

Londonere vi har snakket med er ikke redde, eller har ikke tid, råd eller ønske om å la frykten styre tilværelsen. Terrortrusler er heller ingen nyhet i britenes hovedstad. Av Stine Okkelmo

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- For å være ærlig så tenker jeg ikke så mye på om det kan komme et terrorangrep, sier londoner Lisa Isaacs.

- Jeg dro på skiferie til Courchevel for en uke siden og jeg hadde ikke latt være å dra dersom det hadde vært denne uken jeg skulle reise. For å være ærlig så tror jeg hele situasjonen er overdrevet. Blair prøver bare å få flere til å støtte ham i å gå til krig mot Irak.

Dette synspunktet er det flere londonere som deler.

- Jeg er klar over at London er et reelt terrormål, men jeg tror ikke det er tilfeldig at situasjonen plutselig ble så alvorlig da det plutselig gikk opp for Blair at flertallet er imot krig i Irak, sier George Sell.

Undergrunnen som terrormål

SOUTH KENSINGTON: Undergrunnen er kjappeste fremkomstmiddel, og regnes som forholdsvis trygt utenom rushtiden. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
SOUTH KENSINGTON: Undergrunnen er kjappeste fremkomstmiddel, og regnes som forholdsvis trygt utenom rushtiden. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


En ting er faren for angrep på en av flyplassene. I London sentrum har undergrunnen vært et yndet terrormål i årtier. Det er derfor det ikke finnes søppelkasser på noen av stasjonene.

Norske Thomas Aastad har bodd i London i 3 1/2 år og tar undergrunnen til jobben hver dag.

- Jeg er helt avhengig av undergrunnen, og er ikke redd for å ta den.

For ham er det ikke aktuelt å bytte ut undergrunnen for bussen.

- Det går ikke an å ta buss i rushtiden, da kommer man ikke av flekken. London fungerer ikke uten undergrunnen. Det blir totalt kaos dersom en av linjene blir stengt.

Redd eller ikke, det er likevel viktig å være klar over at London er et terrormål. Som turist er det greit å skrive seg bak øret at hvis det skjer noe skjer det mest sannsynlig i rushtiden på et av de store knutepunktene som Waterloo, Paddington eller King’s Cross. Og siden undergrunnen er tettpakket av mennesker og en heller stressende opplevelse på disse tidspunktene likevel, er det kanskje like greit å holde seg unna.

- Jeg tenker på faren for terrorangrep når jeg tar tuben, sier Annika Mørch som må ta undergrunnen til og fra jobben sin på Natural History Museum. - Det er den eneste måten jeg kan komme meg til jobben, men hadde jeg kunnet hadde jeg heller tatt bussen. Foreldrene mine kommer på besøk til London om noen uker, og for å være ærlig så tror jeg ikke de hadde reist hit hvis de ikke skulle besøke meg. Selv skal jeg faktisk til New York i påsken. Jeg er fortsatt veldig usikker på om jeg skal dra. Det er absolutt mulig at jeg avbestiller.

Ingen nyhet med terror i London

Kanskje like greit å holde seg over bakken, om du er redd for terror på undergrunnen. Busser og taxier er et alternativ, men ikke for alle. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
Kanskje like greit å holde seg over bakken, om du er redd for terror på undergrunnen. Busser og taxier er et alternativ, men ikke for alle. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


- Det er viktig å huske på at alle metropoler er terrormål, sier Hanne Haugen.

Etter nærmere fire år i London har hun opplevd IRA bombing og avdekking av muslimske fundamentalisters ricingift produksjon.

- Men man kan ikke slutte å leve av den grunn. Så langt har det jo gått bra, men jeg skjønner jo at nordmenn som ikke bor her vegrer seg for å reise. Man vil jo ikke oppsøke fare.

- Jeg skjønner at noen synes det er ekkelt, men hvis man lar være å dra blir man jo bare sittende i Norge, argumenterer Thomas Aastad.

- Og man kan ikke gå rundt og være redd heller, for da har jo terroristene fått det som de ville. Sjansen for at man blir offer for et terrorangrep er jo minimal i denne millionbyen. Jeg tror ikke det er noe farlig å reise til London. Nordmenn bør ikke avbestille billetten. Men det gjelder å være litt oppmerksom, avslutter han.

Tilbake til innledningen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer