Romvinneren i Mach 3

De kom seg ut i rommet for andre gang på fem dager. SpaceShipOne har vunnet kampen om ti millioner dollar i premie, og leder an i kappløpet om å frakte de første turistene ut i rommet.

Øverst til venstre, Brian Binnie, som satte høyderekord mandag. Øverst til høyre, Pete Siebold. Nederst til venstre, Mike Melvill som fløy de to første turene. Nederst til høyre, Douglas Shane. Foto: Scaled Composites LLC Foto: Scaled Composites LLC
Øverst til venstre, Brian Binnie, som satte høyderekord mandag. Øverst til høyre, Pete Siebold. Nederst til venstre, Mike Melvill som fløy de to første turene. Nederst til høyre, Douglas Shane. Foto: Scaled Composites LLC Foto: Scaled Composites LLC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

107 kilometer over bakken og toppfart på Mach 3. SpaceShipOne satte ny rekord for privatbygde romskip denne uken, og sikret seg 10 millioner dollar i premiepenger med sin andre flygning ut i rommet på en uke. Pilot Brian Binnie fløy romskipet ut på triumfferden. Et romskip som ifølge utviklerne er minst 100 ganger sikrere enn noe annet som har fløyet mennesker ut i rommet.

Historisk

- I dag skapte vi historie. I dag reiser vi til stjernene, sa Peter Diamandis fra X-prize stiftelsen etter SpaceShipOnes vellykkede nummer-to tur ut i rommet mandag. Det skriver CNN. Stiftelsen står bak konkurransen og premien som har satt igang dette gigantiske private romkappløpet, der mer enn 20 selskaper har vært involvert i konkurransen.

 • Se bildene fra SpaceShipOnes første vellykkede romtur i sommer.

 • Sterkere

  Romskipet som nå har fullført sine premieturer, har både sterkere motor og enkelte aerodynamiske endringer i forhold til det skipet som foretok den første turen i sommer. Den gangen nådde romskipet akkurat høyere enn "romgrensen", 100 kilometer over jorden. På den første prisflygningen forrige onsdag, nådde romskipet med piloten Mike Melvill opp i 103 kilometers høyde, men slet med at romskipet snurret på veien opp. På den siste flygningen mandag, nådde pilot Brinnie en høyde på nesten 108 kilometer over bakken.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer