Desinfeksjonsmidler mot corona ikke godkjent for salg

Roper varsku

Miljødirektoratets kontroller av desinfeksjonsmidler viser at ikke alle har holder det de lover. Tre produkter har blitt pålagt stanset for salg av direktoratet.

ROPERT VARSKU: Miljødirektoratet har funnet sju tilfeller av desinfeksjonsmidler som ikke holder hva de lover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROPERT VARSKU: Miljødirektoratet har funnet sju tilfeller av desinfeksjonsmidler som ikke holder hva de lover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oxyl Clean AS, som har rettighetene for salg av Oxyl Pro i Norge, er uenige i Miljødirektoratets avgjørelse. Du kan lese deres og den norske leverandøren (AET) av De Cleans tilsvar lenger ned i artikkelen.

OPPDATERT 1.10: Oxyl Clean AS har fått tillatelse fra Miljødirektoratet til å gjøre Oxyl Pro tilgjengelig i markedet igjen fra og med 25.8.

Desinfeksjonsmiddel har de siste månedene blitt noe alle nordmenn har fått et nærere forhold til. På grunn av hygienekravene under coronakrisen har salget av sprayer og kremer skutt i været.

De har sågar blitt vanlig i husholdningen, veska, jakkelomma - og til og med på bord og stativ rundt omkring i butikkene.

De fleste av oss vasker ikke hendene riktig. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Nå melder imidlertid Miljødirektoratet at flere desinfeksjonsmidler solgt under corona-krisen ikke har dokumentert beskyttelse mot corona. Noen av midlene er faktisk ulovlige å selge, skriver direktoratet i en pressemelding.

Testet 17 virksomheter

Som følge av den fortsatt pågående coronakrisen har som nevnt etterspørselen og salget av desinfeksjonsmidler økt enormt. Miljødirektoratet forteller at de i denne tiden har mottatt flere bekymringsmeldinger, både fra privatpersoner og ansatte som bruker desinfeksjonsmidler i sitt arbeid.

Derfor har de kontrollert 17 virksomheter, som er importører, produsenter eller forhandlere av desinfeksjonsmidler. I tillegg har de sjekket nettbutikker som selger desinfeksjonsmidler.

De kontrollerte midlene selges i flere ulike typer butikker og på nett og brukes av både privatpersoner og i yrkessammenheng.

7 ulovlige tilfeller

Hittil har Miljødirektoratet allerede funnet sju virksomheter som de mener solgte desinfeksjonsmidler med ulovlig innhold av hydrogenperoksid, klor- og kobberforbindelser, og som reklamerer med at desinfeksjonsmidlene er «naturlig», «miljøvennlig» eller lignende, noe som ikke er tillatt.

- Vi har pålagt virksomhetene å stanse salg av ulovlige produkter. De vil få en tvangsmulkt dersom de ikke retter opp, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Desinfeksjonsmidler som dreper bakterier, tar ikke nødvendigvis knekken på virus som corona. Heller ikke desinfeksjonsmidler som virker som overflatedesinfeksjon, fungerer ikke nødvendigvis godt nok som hånddesinfeksjonsmidler, ifølge Miljødirektoratet.

- Desinfeksjonsmidler som ikke virker, gir brukeren en falsk trygghet. Det er viktig at virksomhetene tar sitt ansvar på alvor og sørger for at produktene er trygge og effektive, fortsetter Veulemans.

Følgende produkter ble pålagt stanset:

  • Oxyl Pro: Godkjent som overflatedesinfeksjonsmiddel, men ikke som hånddesinfeksjon.
  • De Clean: Mangler godkjenning etter biocidregelverket.
  • Kobberhansker og kobberkluten: Bruker dikobberoksid, godkjent som grohemmende, men ikke som overfaltedesinfeksjonsmiddel.
STANSET: Oxyl Pro er ikke godkjent for bruk som hånddesinfeksjonsmiddel. Foto: Produsenten
STANSET: Oxyl Pro er ikke godkjent for bruk som hånddesinfeksjonsmiddel. Foto: Produsenten Vis mer
IKKE GODKJENT: Den norske importøren av De Clean er har stanset salg og markedsføring av produktet, etter at Miljødirektoratet ba om det. Foto: Produsenten
IKKE GODKJENT: Den norske importøren av De Clean er har stanset salg og markedsføring av produktet, etter at Miljødirektoratet ba om det. Foto: Produsenten Vis mer

Importøren meget uenig med Miljødirektoratet

Den norske importøren av Oxyl-Pro, Oxyl Clean AS, mener deres produkt blir fremstilt på en feilaktig og sterkt misvisende måte, og styreleder Dag Skansen ønsker derfor å komme med et tilsvar:

Påstand 1: «Oxyl Pro er ikke godkjent for bruk mot corona-viruset»

Dette er feil. Det er dokumentert (ref. EN 14476). Oxyl-Pro har klare testresultater på virkningsgrad mot kappekledde virus inklusiv corona (EN 14476) samt bakterier og sopp, andre mikroorganismer, Salmonella, Legionella, Polio, Adeno, Campylobacter, Staphylococci, E-Coli, E-Coli hand wash, Pseudomomas, Candida albicans and Listeria. I tillegg til flere tester, har Oxyl-Pro bestått EN1500 hygienisk hånddesinfeksjon, som er den offisielle standarden alle hånddesinfiseringsmidler må oppfylle. Den dokumenterte effekten kommer i tillegg til de klare fordelene forbrukeren opplever ved at Oxyl-Pro Hand and Surface Disinfectant er vannbasert, ikke brennbar, miljøvennlig og samtidig skånsom for huden. Dette i motsetning til alkoholbaserte midler som medfører betydelig brannfare og helseutfordringer (for allergikere og barn).

Påstand 2: «Tre produkter har blitt pålagt stanset for salg»

Dette er feil. Det er ikke pålagt noen stans av Oxyl-Pro som hånddesinfiseringsmiddel.

Dette er en pågående sak som ikke er avklart. Det forventes at dette avklares innen utgangen av juli.

Påstand 3: «7 ulovlige tilfeller»

Artikkelen antyder at Oxyl-Pro er en av syv ulovlige tilfeller avdekket av Miljødirektoratet. Dette er feil.

Produktet er fullt lovlig til overflatebehandling. Når det gjelder hender er det en pågående sak med Miljødirektoratet vedrørende faktafeil. Dokumenter effekt, skånsom for bruk for hud og hender (EN 1500). Avklares medio juli 2020.

Oxyl Clean AS har ikke mottatt et formelt pålegg fra Miljødepartementet. Det er ikke fattet vedtak i saken.

Påstand 4: «Desinfeksjonsmidler som dreper bakterier, tar ikke nødvendigvis knekken på virus som corona. Heller ikke desinfeksjonsmidler som virker som overflatedesinfeksjon, fungerer ikke nødvendigvis godt nok som hånddesinfeksjonsmidler.»

Dette er feil. I vårt tilfelle kan vi ettertrykkelig dokumentere at Oxyl-Pro er godkjent med EN1500 er effektivt både på overflate og på hud.

Annet: Dokumentasjon av produktegenskapene forelagt Miljødirektoratet.

  • EN 1500 (hud og hender)
  • EN 14476 (corona)
  • EN 1276 (bakterier)
  • EN1650 (sopp)

Seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet kommer med følgende uttalelse: «Vi forventer at virksomhetene er kjent med og følger kravene i regelverket, og at produktene de setter på markedet er i tråd med dette. Det sikrer at biocidproduktene er trygge og effektive og at det foreligger like konkurransevilkår for aktørene».

Det er overhode ikke like konkurransevilkår. Det gis en fordel til spritprodukter. At myndighetene ikke klarer å ta innover seg at ny teknologi og nye og mer brukervennlige og virksomme produkter bør få tilgang til markedet, fordi de forbrukerne er tjent med det, er jo et stort paradoks. Enten er regelverket feil innrettet eller så er det snevert eller feil forvaltet.

Effektene av produktene er ikke vurdert av Miljødirektoratet:
«Miljødirektoratet presiserer at de kun har kontrollert formalitetene rundt disse produktene. De har ikke vurdert effekten av produktene som er en del av godkjenningsprosessen etter biocidregelverket.»

Oxyl-Pro er et innovativt produkt, som er et tryggere og minst like effektivt alternativ til de nåværende baserte midlene. Derfor er det for oss helt uforståelig at man setter til side alle de dokumenterte effektene vi har lagt frem og utelukkende kun ser på sitt snevre og egentlige lille ansvarsområde. Direktoratet har jo nettopp påpekt at «produktene må ikke utgjøre en stor risiko for helse og miljø, og virke etter sitt hensikt.». Det gjør våre produkter, i motsetning til spritbaserte produkter som både har til plage for allergikere og representere en reell brannfare med mer. Det må jo være lov til å bli mektig opprørt av dette.

Viktige poeng: Alkohol er skadelig for allergikere og barn. Lagring av sprit medfører dessuten brannfare.

PS: Overfor Dinside står Miljødirektoratets Mathieu Veulemans på at Oxyl-Pro ikke er godkjent som hånddesinfeksjonsmiddel og at det dermed heller ikke kan selges som hånddesinfeksjonsmiddel, før godkjenning er på plass. Direktoratet skriver i en melding til Dinside at de også utarbeider et nytt standardsvar angående Oxyl-Pro, siden de nå har fått en del spørsmål rundt produktet. Dette skal bli klart i løpet av mandag.

Til dette svarer Oxyl Clean AS:
Direktoratet har anledning til å gi midlertidige godkjenning inntil den formalfeilen vi oppdaget er rettet. Det må være lov å tilrettelegge for gründere og innovasjon samfunnet. Det er jo faktisk slik at den innovasjon og utvikling vi representerer står i ferd med dø ved at selskapet trues med å gå konkurs med dette. Da mister samfunnet denne utviklingen.

Legger produktet «dødt»

Styreleder Rune Arnhoff hos den norske De Clean-leverandøren Arbeidsmiljø og Energiteknikk AS (AET) forteller at pressemeldingen fra Miljødirektoratet kom overraskende på dem. Likevel velger de nå å ikke selge produktet lenger.

- Vi velger å legge ned produktet og ikke markedsføre eller selge det, siden produsenten av produktet ikke har hatt de riktige registreringene i orden, sier han til Dinside.

Styrelederen presiserer at produktet i seg selv fungerer, men at det er manglende registering som er problemet og årsaken til at de fjerner produktet.

- Tester viser at teknologien i De Clean fungerer generelt på både bakterier og virus, sier Arnhoff.

Istedenfor velger AET nå å ta inn et tilsvarende produkt som De Clean, men med korrekt godkjenning.

- Men hvorfor mangler De Clean riktig registrering?

- Eu-regelverket er komplekst, så de detaljene kjenner jeg ikke, sier styrelederen.

Miljødirektoratet presiserer at de kun har kontrollert formalitetene rundt disse produktene. De har ikke vurdert effekten av produktene som er en del av godkjenningsprosessen etter biocidregelverket.

Tilstrekkelig tilgang

Han mener det er nok effektive desinfeksjonsmidler tilgjengelig for salg i Norge i dag.

- Vi forventer at virksomhetene er kjent med og følger kravene i regelverket, og at produktene de setter på markedet er i tråd med dette. Det sikrer at biocidproduktene er trygge og effektive og at det foreligger like konkurransevilkår for aktørene, sier Veulemans.

Miljødirektoratet utveksler informasjon med både Folkehelseinstituttet (FHI), Forbrukertilsynet og Arbeidstilsynet om desinfeksjonsmidlene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer