Roskilderusen 2008

Roskildefestivalen er i full gang. Det er ingen tvil - dette er et menneskemylder av sex, dop og rock'n roll. Og du kan fortsatt få med deg det beste...

Publisert
Sist oppdatert

I går kveld åpnet festivalområdet på Roskilde. Folk stod klemt mot gjerde som sild i stang, men det var bare smil å se.

Mange av dem hadde festet på campingplassene på utsiden siden forrige lørdag allerede. Varmet opp til den store festen ingen vil gå glipp av. Verdens lengste forspiel? Kanskje det, men nå er selve moroa i gang.

Se store bilder fra årets festival her...

Alt for alle...

Folk er her for forskjellige grunner, om det er for å ha det moro med venner, rusle rundt på støvete campingveier for å finne nye, danse seg spedalsk foran favorittbandet eller bare ta det helt med ro og nyte festivallivet.

Tidlig oppe fordi sola steiker. Fv. Ben Santos, Henrik Engebretsen og Christian Eufåker. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tidlig oppe fordi sola steiker. Fv. Ben Santos, Henrik Engebretsen og Christian Eufåker. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


To oslogutter og en kamerat fra Sverige sitter på bakken ved den fortsatt folketomme hovedscenen fredag morgen. Litt for tidlig oppe kanskje?

- Ikke så jævlig rart, har du prøvd å bo i telt i 40 varmegrader, sukker Henrik Engebretsen.

Han sitter med en halvspist chilli con carne foran seg og en lunken pils i høyra. Formen er likevel stigende, for til bunns rekker du aldri å komme på Roskilde.

- Vi har vært her og campet siden søndag. Det tar jo litt tid å kjøre seg inn i festivalmodus. Når du først har begynt, er det ingen vei tilbake. Du går mellom å være brisen og kanakkas, sier han.

Formtoppen må likevel komme senere for den søvnløse trioen denne helgen. Da kommer favorittbandene på scenen - Slayer og Judas Priest.

- Det blir helt rått konstaterer Engebretsen sammen med kompis Ben Santos, mens svenske Christian Eufåker holder en knapp på Neil Young og blir sett på med utro blikk av de to andre.

Men det er nettopp dette som gjør Roskilde så populær blant Europas festivalgjengere. Variasjonen av band, mennesker og aktiviteter. Før festivalen rundes av på søndag, skal 180 musikknavn ha stått på en av scenene. Mens nærmere 100 000 deltakere har festet seg møre i sol, støvføyke og musikk.

Sett bort fra musikken er også Roskilde en aktivitets- og kulturmønstring av de helt store. Vær med å lage samtidskunst av gammel elektronikk, gå på skøyter i sola eller skating i skateparken.

Camping i Sodoma

Det er likevel på campingen det mest sosiale skjer. Og det ville ikke være så langt fra sannheten å si at campingplassene som omringer festivalområdet, er en opplevelse i nåtidens Sodoma. Livet er en konstant og syndig fest, og ingen gidder å legge skjul på det. Og ingen klager på det.

Hva gjør det vel med en joint eller to?, spør denne dansken seg. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hva gjør det vel med en joint eller to?, spør denne dansken seg. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Teltvegger er spraymalt med peace-tegn - noen ligger flate etter fest, flagg vaier og søppel flyter.

"Øl byttes mot fisse, ja takk. Eller omvendt", står det sjarmerende skrevet på et flagg. Under det danser en enda mindre sjarm(full) svenske ikledd kun norsk flagg.

Litt lenger ned på campen utspiller nok et teater seg.

- Jeg skjønner ikke hvorfor avisene alltid skal legge så stor vekt på at man tar seg en joint og drikker til man stuper i en uke. Det er jo det det handler om, å feste hardt og glemme hva klokken er, sier en dansk mann med Synnøve Finden-parykk og utringet rosa bluse.

Han fyrer opp og danser rundt i teltleiren sin. Så kommer en festdeltaker som åpenbart ikke har startet dagen tidlig, men fortsatt lever på gårsdagen, bort med en forespørsel.

Alle blir del av et felleskap på Roskilde - for å ha det moro.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Alle blir del av et felleskap på Roskilde - for å ha det moro. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Du vil ikke bytte noen øl mot et par nye sokker, de er i hvert fall rene...

Responsen er latter, men han prøver videre.

Du vil oppleve det utroligste i campingområdet, men stemningen er det som sagt ingenting i veien med. Det er på en måte som en stor gudstjeneste når folket inntar Roskilde. Alle blir del av en menighet og fellesskap som lever og ånder for det samme - å ha det kult. Skikkelig kult.

De første fire dagene etter campene åpnet på lørdag, har det kun blitt rapportert en voldsepisode blant de over 50 000 som har holdt fortet til hovedscenen åpnet i går kveld. Noe som taler for seg selv.

Se store bilder fra årets festival her...

Du kan fortsatt reise

I går kveld imponerte Radiohead med en kanonkonsert, mens britiske Duffy skuffet med svak stemme og lite å ta av musikalsk. Men dette er bare starten på herligheten du fortsatt kan ta del i.

Om du er kjepp i vendinga, er værvarslet godt og stemningen helt på høyden. En kjapp sjekk på orbville.no viser at du kan komme deg av gårde i kveld klokken 22:00 fra Oslo og hjem på mandag for rundt 2000 kroner. Eller reise i morgen tidlig klokken 10:00 for omtrent samme pris. Billetter til festivalen kan kjøpes ved inngangen og koster i overkant av 2000 norske kroner for resten av helgen. Telt kan fortsatt medbringes.

For mer info på festivalen, se Roskildes offisielle nettside


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer