Route 66: Verdens vakreste eventyr!

Mannen ga Guri Bitnes Wiik et ørkeneventyr i 50-årspresang.AV: Arve Stallvik/norwegian-multimedia.no

Publisert
Sist oppdatert

- Vi har reist på utallige turer verden rundt i mange år, men dette er den desidert flotteste turen jeg har vært på. En helt fantastisk opplevelse, sier ekteparet Tore og Guri fra Namsos, som sammen realiserte drømmen om å krysse USA på Harley-Davidson langs legendariske Route 66.

– Dette er verdens vakreste eventyr, sier paret.

- Turen var en enorm opplevelse fra start til mål. Alt fra storslagne landskap til å komme veldig tett på lokalbefolkningen gjorde inntrykk. At mange reiste sammen var også et stort pluss. Vi har reist mye, men nøler ikke med å si at dette var den desidert artigste og beste reiseopplevelsen vi noen gang har hatt. Er glad vi realiserte drømmen om Route 66, sier Guri Bitnes Wiik (50) og ektemannen Tore Wiik (52) fra Sørsia i Namsos. Hun jobber som rådgiver og sykepleier i Kreftforeningen og fikk turen som 50-årsgave av Tore, som er selger av industrivarer.

De hadde drømt og tenkt i mange år. Og da de så at det var mulig å realisere drømmen om Route 66 uten å klemme ut alle pengene fra sparegrisen, tok de sats sammen med om lag 20 andre som ville oppleve det store eventyret:

GURIs GUTTEDRØM BLE VIRKELIG: - Endelig er drømmen om Route 66 realisert. Min beste reiseopplevelse noensinne, sier Guri Bitnes Wiik fra Namsos, og stråler om kapp med Grand Canyon i bakgrunnen. Foto: www.route66usa.info
GURIs GUTTEDRØM BLE VIRKELIG: - Endelig er drømmen om Route 66 realisert. Min beste reiseopplevelse noensinne, sier Guri Bitnes Wiik fra Namsos, og stråler om kapp med Grand Canyon i bakgrunnen. Foto: www.route66usa.info Vis mer

Route 66: Verdens vakreste eventyr!

 1. Bilder fra Route 66


- Den beste bursdagsgaven jeg kunne fått. Å krysse USA på Harley, og kjøre cirka 4.000 kilometer sammen, gjennom tre tidssoner, og gjennom åtte stater sammen med noen man er glad i, gir opplevelser som varer resten av livet, sier Guri, og starter Road King-en for en ny etappe.

>> Se bildene fra turen her

Guttedrøm på leid Harley

Vi er 20 easy riders av begge kjønn, i alderen 26 til 65 år, fra hele Norge. Østlendinger, nordlendinger, trøndere og vestlendinger. Side om side. På rekke og rad. Til og med fire dansker har lagt seg på hjul. For det er deilig å være dansk i USA…

Vi har ulik bakgrunn, men en felles drøm: Å realisere "GUTTEDRØMMEN ROUTE 66". Nå er drømmen i ferd med å bli virkelighet. På hver vår innleide Harley-Davidson dundrer vi i vei fra Chicago til Los Angeles - på Route 66 – "alle veiers mor". Akkurat nå føles det som å sitte midt inni en enorm varmluftshårføner. Gradestokken viser 40 grader. Bob Dylans Tamburineman river i øregangene hver gang munnspillet akselererer over gommene hans og pløyes ut gjennom Harleyens høytalere. Jeg har ofte hørt snakk om denne såkalte "totale frihetsfølelsen". Nå først – sittende overskrevs på en brummende Harley – forstår jeg hva det betyr.

Kjøreutrustning blir bar overkropp, solbriller, solfaktor 40, shorts, fingerløse skinnhansker og boots. Livet er så herlig at det nesten ikke er til å holde ut akkurat nå, her vi svever som store ørner over landskapet som kubikkcowboyer på hver vår jernhest.

Kontraster

VERDENS GALESTE BILKUNSTVERK: - Se her! Dette er verdens rareste bilkunstverk, sier deltaker Stig Finvold fra Oslo om Cadillac Ranch i Texas. Foto: www.route66usa.info
VERDENS GALESTE BILKUNSTVERK: - Se her! Dette er verdens rareste bilkunstverk, sier deltaker Stig Finvold fra Oslo om Cadillac Ranch i Texas. Foto: www.route66usa.info Vis mer


- Det er vanskelig å beskrive en slik kjøretur, men at det skifter fra endeløse flate sletter til fantastiske fjellformasjoner gjør at selve kjøreturen på de gode gamle veiene blir et høydepunkt. Plutselig svinger vi inn på en støvete gammel Route 66-bar midt på dagen, og noen timer senere står vi sammen med hippiene Harley og Annabelle, som lever i sin egen verden. Painted Desert og Grand Canyon var også store opplevelser, og det at vi fikk halvannen time med film om akkurat vår tur var et enormt pluss. Slik kan vi gjenoppleve alle høydepunktene så ofte vi vil i all ettertid, sier Guri.

- Veldig artig å bli intervjuet av amerikansk TV, sier samboerparet Elin Slaatrem og Hans Weiseth fra Bergen, vel vitende om at millioner av amerikanere ville se dem på TV samme kveld.

The Mother Road (Alle veiers mor) oser av historie i alle tre tidssoner og i alle åtte stater fra øst til vest: Vi suser gjennom Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico og Arizona, før vi ender på Californias strender. Sol fra blå himmel og intens varme til tross: Følelsen er så god at du får gåsehud.

Indianer-nachspiel

INDIANERBESØK: På vei til himmels! Vi kjører opp til Sky City ved verdens indianerhovedstad Gallup, der indianere har holdt til i hundrevis av år. Foto: www.route66usa.info
INDIANERBESØK: På vei til himmels! Vi kjører opp til Sky City ved verdens indianerhovedstad Gallup, der indianere har holdt til i hundrevis av år. Foto: www.route66usa.info Vis mer


To norske guider i følgebilen leder oss trygt fra høydepunkt til høydepunkt, og plukker ut det som er verdt å se langs Route 66, enten det er indianer-reservat, cowboylandsbyer, storbyer som Hollywood, Las Vegas og Chicago eller den øde landsbygda, flate ørken eller fjellformasjoner og Amerikas flotteste landskap.

- Alle burde unne seg å være Easy Rider på Route 66 mens man ennå har sjansen. Skal du på bare en tur i løpet av livet, er dette turen, sier Stig Finvold fra Oslo.

Opplevelsene står i kø: Landsbyer med innbyggere som nesten ikke har verken hår eller tenner, den verdensberømte biffen i Texas, hippier, den forsteinede skogen, den fargede ørken, verdens største Route 66-museum, å ligge i senga til Elvis, hjemstedet til Al Capone, og gjemmestedet til banditten Jessie James. For ikke å snakke om verdens galeste bilkunstverk – Cadillac Ranch, indianerne i Sky City, de orange-røde landskapene, ørkenen, de enorme fjellområdene, og selveste Grand Canyon. Men steder du ikke trodde fantes i dag er like fascinerende - der folk lever i sin egen verden. Tiden har stått stille. Det er som å skru tiden 50 år tilbake…

- Det var flott å få en slik opplevelse sammen med sin bedre halvdel. Å plutselig havne på nachspiel med indianere, eller besøke en ekte cowboy er ting man ikke opplever i Namsos, sier Tore.

>> Route 66: Se bildene fra turen her

>> Les også om gjengen som kjørte fra Nordkapp til Cape Town - i veteranbiler!

>> Få også med deg reportasjen fra MC-tur i Laos

To turer i en

Trodde du skytedueller mellom banditter og sheriffer utenfor salooner hørte fortiden til? Feil. I gullgraver- og røverbygda Oatman i Arizona lever de fremdeles i "Det Ville Vesten." Det er som å kjøre gjennom en fargerik tegneserie. Vi parkerer Harleyene og baner oss vei gjennom eselflokker på vei til den lokale puben, som er innklemt mellom de gamle gullgruvene. Sheriffen går rundt med stjerne og revolver. Her er salooner, digre øl og burgere og enda større mennesker.

- Det beste med denne turen var at vi både fikk kjøre hele Route 66, og samtidig fikk to til tre overnattinger både i Hollywood, Las Vegas, Grand Canyon og Chicago, inkludert norske guider, slik at vi fikk med oss det beste av disse fire severdighetene i verdensklasse. På denne måten føler vi at vi har fått to turer i en. Og det ville vært veldig synd å bare kjøre forbi disse fire stedene uten å bruke et par døgn på hvert sted sammen med resten av gjengen. Slik kunne vi ta oss en ekstra øl og en fest og bli godt kjent også på kveldstid.

- Dermed ble vi 20 som kjørte sammen og endte som venner for livet, og fikk maksimalt ut av turen, sier Tore.

REISEFAKTA ROUTE 66:

 • Beste reisetidspunkt: Juli til september
 • Kjøreutstyr: De fleste kjører med fingerløse hansker, t-skjorte og dongeribukse grunnet den høye temperaturen. I mange stater der det ikke hjelmpåbud. Noen bruker ryggskinne i tillegg. Ellers solbriller, høy solfaktor og vannflaske.
 • Temperatur: Fra 15 grader om kvelden til over 40 grader i ørkenen midt på dagen. Snittemperatur cirka 25 grader.
 • Tid og sted: Du opplever tre ulike tidssoner, og kjører gjennom åtte stater. Los Angeles ligger ni timer bak Norge. Turen varer 16 dager.

 • THE END ... Foto: www.route66usa.info
  THE END ... Foto: www.route66usa.info Vis mer  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer