Rundstjeler charterturister på Gardermoen

Østeuropeiske bander plukker profesjonelt ut sine ofre i sommer.

Publisert
Sist oppdatert
Tyvene arbeider i lag og bytter gjerne klær underveis for å villede deg. Konstituert politistasjonssjef Hans Holmgrunn, Gardermoen Politistasjon


Østeuropeiske bander er i søkelyset igjen. De opptrer stadig mer profesjonelt, og nå har de også tatt i bruk forkledningsteknikker for å lure reisende på Gardermoen.

- Jeg kan bekrefte at det skjer mange tyverier, men ikke mange blir tatt for ugjerningene. Men vi har mange saker i sirkulasjon, sier konstituert politistasjonssjef Hans Holmgrunn ved Gardermoen Politistasjon.

- Vi sitter likevel på opplysninger som tilsier at det er personer fra andre land, og da fortrinnsvis Øst-Europa, som står for mange av tyveriene. Disse tyvene samarbeider i gjenger og har et profesjonelt tilsnitt. De plukker ut ofrene sine nøye, og bytter klesplagg og hodeplagg underveis for ikke å bli gjenkjent av folk eller kameraer, sier Holmgrunn.

Tar deg i svake øyeblikk

- Det er ved ankomst, avgang, innsjekk, sikkerhetssjekk og i minibanken at tyvene rammer deg i sommer, foklarer Holmgrunn.

Stjeling av bagasje fra beltet i ankomsthallen forekommer også.

- Man må ha fokus på eiendelene sine til enhver tid når man er på flyplassen. Samarbeid gjerne med reisepartnere om ikke å la noe ligge ubevoktet noen gang. Det er når du er opptatt og uoppmerksom med noe annet og ikke konsentrerer deg om eiendelene dine at du blir sirklet inn, sier Holmgrunn.

Tømmer kontoen din før du rekker å gå av flytoget...

Vær på vakt uansett hvor du befinner deg på flyplassen.
Vær på vakt uansett hvor du befinner deg på flyplassen. Vis mer


Dramatisk økning

Det forsvinner bare mer og mer fra flyplasser: Siden i fjor har forekomsten av reisegodssaker som har skjedd på flyplasser hos Gjensidige økt med 18 prosent. TrygVesta bekrefter også at det har vært en økning i antall tyverier fra flyplasser de siste årene.

- Tyverier fra passajerer ved norske flyplasser er ikke noe nytt, men økningen den siste tiden er dramatisk, mener informasjonssjef ved Oslo lufthavn Gardermoen (OSL), Jo Kobro.

- Vi ser en kraftig tilltredende vekst av tyverier ved OSL. Vi har jo hatt en 50 prosent økning av reisende siden 2003, men det blir også flere og flere tyver, sier Kobro.

En ny studie utført av The Ponemon Institute for Dell, viser at over 600.000 laptoper forsvinner eller stjeles årlig på amerikanske flyplasser – og oftest forsvinner de i sikkerhetskontrollen.

- Noen like konkrete tall finnes ikke i Norge, men rundt ti prosent av alle reisegodssakene vi får inn, skjer på flyplasser, sier Trond Anders Fossum, produktutvikler i Gjensidige.

Flere flyplasstyverier

Vel framme på flyplassen nasker tyvene med seg små, lett omsettelige ting som nettopp laptoper og fotoapparater.

Ifølge reiseskadesjef i TrygVesta, Morten Skei, er ikke problemet fullt så stort i Norge som det er på en del av de store europeiske flyplassene enda – men det forekommer absolutt.

- Problemet er spesielt utbredt på transittflyplasser, der man gjerne går rundt med håndbagasjen i en lengre periode. Jo mer verdier man bærer rundt på, jo mer utsatt er man for tyverier, sier Skei.

Mye blir borte for alltid

Opp mot 70 prosent av laptopene i den amerikanske undersøkelsen kommer aldri til rette igjen – mest fordi eierne av en eller annen grunn ikke en gang prøver å finne dem igjen.

Hele 77 prosent av deltakerne i undersøkelsen sa at de ikke hadde noe håp om å finne igjen en forsvunnet laptop på en flyplass, og 16 prosent sa at de ikke ville gjøre noe hvis laptopen forsvant på en forretningsreise.

- En del er nok flaue for å anmelde en forsvunnet laptop, da det ofte er deres egen feil at den er borte – fordi de for eksempel lot den ligge et sted ubevoktet, sier Mike Spinney i Ponemon Institute.

Tips til deg som gjerne vil beholde reisegodset ditt

Richard Stiennon, som har lang fartstid i sikkerhetsindustrien, har noen gode råd i bloggen sin på Network World. Han mener at du bør plassere laptopen din i den første kassen i sikkerhetskontrollen, og bærevesken foran den.

Deretter bør du legge alle andre ting, som sko, belter, vesker og lommebøker i en annen kasse, som du plasserer etter kassen med laptopen. Til slutt sender du gjennom håndbagasjen. Da vil både den andre kassen og håndbagasjen din skille laptopen din fra personen som går gjennom sikkerhetskontrollen etter deg.

Det første du bør gjøre når du har gått gjennom, er å plukke opp laptopen og pakke den ned igjen. Det kan også være en idé å merke laptopen med et klistremerke eller noe annet som gjør den lett gjenkjennelig, slik at ingen andre tar den med seg ved et uhell (hvis du vil ta den helt ut, kan du sette på en bjelle eller noe annet som lager lyd hvis laptopen beveger seg) – men for all del – ikke lim fast visittkortet ditt. Da kan du ende opp med å gjøre potensielle tyver en stor tjeneste, ved å vise dem nøyaktig hvor verdifull PC-en din er.

- Forvirringen som gjerne oppstår når man går gjennom sikkerhetskontrollen kan gjøre det lett å miste laptopen av syne, noe som gjør sikkerhetskontrollen til et svært attraktivt sted for tyver, skriver FTC (The Federal Trade Commission) på sin nettside.

Fossum i Gjensidige understreker også hvor viktig det er å være observant i sikkerhetskontrollen, særlig hvis man blir kroppsvisitert.

- Ta gjerne med deg PC-en hvis du blir stoppet, anbefaler han.

Skei i TrygVesta mener at man generelt bør ha så mye som mulig på seg når man er på flyplassen.

- Det er naturlig nok lettere for tyver å få med seg ting du har lagt fra deg enn ting du har på deg. Mitt råd er derfor: Aldri ha med deg så mye at du ikke kan ha det på deg.

Fossum i Gjensidige mener dessuten at det kanskje aller viktigste rådet er å ta med seg PC-en på flyet. Det høres kanskje ut som en selvfølge, men det finnes de som velger å sende laptopen i den innsjekkede bagasjen i stedet.

- Det er ikke særlig lurt, spesielt om du reiser til for eksempel Sør-Europa. Her forsvinner det nemlig mye fra kofferter og bagger. De som jobber på flyplassene kan fint finne på åpne kofferter og ta med seg det de eventuelt finner av verdisaker.

Ingen forsikringsselskaper dekker tap av verdigjenstander i innsjekket bagasje.

Les politiets råd til reisende på Gardermoen og andre flyplasser her.

Mer om sikkerhet for reisende:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer