Russland med nytt passasjerfly

Tar opp konkurransen på det kommersielle flymarkedet.

Superjet 100 skal bli Russlands fot inn i markedet for kommersielle fly. Foto: Alenia Aeronautica
Superjet 100 skal bli Russlands fot inn i markedet for kommersielle fly. Foto: Alenia Aeronautica Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske flyprodusenten Sukhoi har utviklet et nytt fly kalt Superjet 100, som etter planen skal få flysertifisering til sommeren.

Sukhoi, som er mest kjent som jagerflyprodusent, samarbeider med italienske Alenia Aeronautica. Superjet 100-familien blir sett på som Russlands mulighet til å få en fot innenfor det internasjonale flyprodusentmarkedet, skriver AP i en artikkel hos USA Today.

Superjet 100 vil kunne operere på flyvninger på opptil 4.000 km. Det vil ha plass til enten 75 eller 95 passasjerer (modellene heter Superjet 100-75 og Superjet 100-95). Etter planen skal ytterligere en mindre og to større modeller komme etterhvert. Det betyr at Superjet 100-linjen blir en konkurrent til Bombardiers CRJ-linje, og Embraers E-Jets.

Les også: Hvilket er verdens største fly?

Produsenten har allerede fått inn over 120 bestillinger, mange fra europeiske flyselskap, og 30 til russiske Aeroflot, som nylig skrapet alle sine gamle Tupolev Tu-154-fly, som var fra Sovjettiden. Superjet 100 koster 29 millioner dollar, cirka 170 millioner kroner. Hvorvidt det blir noen salg, avhenger selvfølgelig av at Superjet 100 får de nødvendige sertifiseringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.