Ruter tilbyr årskort til de reisende

Billigere enn månedskort - men vær obs på vilkårene.

Nytt sonekart og nye priser på billettene i Oslo og Akershus fra og med 2. oktober. Foto: Ruter
Nytt sonekart og nye priser på billettene i Oslo og Akershus fra og med 2. oktober. Foto: Ruter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 2. oktober innfører Ruter det nye sone- og prissystemet for Oslo og Akershus.

I denne forbindelse lanserer selskapet også en egen årsbillett for de som reiser mye.

12 for prisen av 10

Den nye 365-dagersbilletten er elektronisk og koster tilsvarende 10 månedsbilletter. Dette betyr at de som reiser lengst, sparer 2.980 kroner på å velge denne billetten framfor å kjøpe 30-dagers billett hver måned.

Men hva skjer dersom man skulle miste kortet, bli syk eller flytte, og behovet for et slikt årskort forsvinner?

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg. Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As
Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg. Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As Vis mer

De nye reglene for Ruters billetter gir ikke mulighet for refusjoner. Skulle du derimot miste kortet eller det blir ødelagt, kan du få det rekonstruert, ifølge informasjonssjef Gry Isberg i Ruter.


- Dette krever at kunden har registrert kortet på navn og fødselsnummer. Hvis ikke går årsbilletten tapt, sier Isberg, og påpeker at et og samme reisekort likevel kan brukes av flere personer, men selvsagt ikke på en felles reise.

Isberg forteller at de eneste unntakene fra regelen hvor du får refusjon, er om du flytter ut av Oslo og Akershus, eller ved dødsfall.

Fordi Ruter ønsker å informere kundene spesielt om 365-dagers billetten vil den kun være til salgs over skranke og ikke i automat.

Les også: Dette transportmiddelet foretrekker nordmenn

Du bør ikke bli syk

Skulle man derimot bli sykemeldt over en lengre periode, får man ikke refundert årsbilletten. Dermed er man langt dårligere stilt som reisende med Ruter, enn de som tar toget og kjøper en tilsvarende billett hos NSB med gyldighet i områder utenfor Oslo og Akershus.

NSB skriver på sine hjemmesider at "periodebilletter kan refunderes ved sykdom, under forutsetning av at det foreligger en 100% sykemelding i minimum 7 dager".

Reiser du med NSB innen Oslo og Akershus er det altså Ruters regler du følger - ikke NSBs. Dermed får du ikke refundert årsbilletten om du skulle bli syk i en lengre periode.

Les også: Her blir det flere kontroller

Dette er noen av Ruters endringer:

 • Med det nye sonesystemet går Ruter over fra 77 til 8 soner
 • Ved kjøp av enkeltbillett betaler man for maksimalt fem soner. Ved kjøp av periodebillett betaler man for maksimalt tre soner.
 • Dette betyr at alle som kjøper periodekort for tre soner eller mer, kan reise med dette fritt i hele Oslo og Akershus.
 • Enkeltbilletter i papir og flexikort som du måtte ha lignende kan brukes frem til nyttår. dette gjelder og allerde kjøpte periodebileltter som ikke er validert.
 • Les mer om det nye pris- og sonesystemet på Ruter.no

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer