Ryanair anker EU-dom

Ryanair vil anke EU-kommisjonens dom til den europeiske domstolen etter at selskapet i dag ble dømt til å betale tilbake omtrent tre millioner pund til flyplassen Charleroi i Belgia. De andre lavprisselskapene, forum for regionale flyplasser og de europeiske regionenes organisasjon støtter Ryanair.

Publisert
Sist oppdatert

- Denne avgjørelsen er et klart signal om at Europakommisjonen er ute etter å øke kostnader for forbrukerne, og den vil bli anket til den europeiske domstolen, sa Ryanairs ofte frittalende sjef, Michael O'Leary umiddelbart etter EU-kommisjonens dom.

- Vi regner med at anken vil bli støttet av mange andre lavprisflyselskaper, regionale flyselskaper og forbrukerorganisasjoner. Europakommisjonen burde ikke blande seg inn i det frie markedet. Denne dommen er så langt fra fri konkurranse og forbrukervennlighet som man kan komme, sier O'Leary i en pressemelding fra Ryanair.

Farlig for små flyplasser

Ryanairs nordiske kontaktperson, Lotta Lindquist-Brosjø, kan fortelle at selskapet ELFAA (European Low Fares Airline Association) og AER (Assembly of European Regions) har gitt sin støtte.

- Kommisjonens avgjørelse kan føre til fraflytting fra mindre regionale flyplasser, noe som vil få sterk påvirkning på lokale planer, for eksempel når det gjelder utvikling av mindre bedrifter og turisme, sa Onno Hoes, medlem av Noord-Brabant styret og koordinator for AERs arbeidsgruppe for regional flytrafikk.

Han la også vekt på at en slik avgjørelse er skritt tilbake når det gjelder å knytte mindre europeiske regioner sammen.

Kriterier for dommen

EU-kommisjonen har regler som sier at offisielle midler ikke skal bli brukt til å støtte enkelte selskaper - for å hindre urettferdig konkurranse. Det er under disse reglene Ryanair nå har blitt dømt til å betale tilbake omtrent halvparten av subsidiene de fikk av flyplassen Charleroi.

Dommen, som både Ryanair og andre billigflyinteresserte har ventet på i lengre tid, er ifølge flyselskapet en stor trussel for lavprisreiser.

Ryanair mener at i stedet for å true den frie konkurransen, slik noen har hevdet, hjelper de istedet lokaløkonomien og lokalsamfunnet ved å skape flere jobber og bringe turister til området.

Protester

Michael O'Leary, sa at han venter flere lignende saker i kjølvannet av denne.

- Kommisjonens foreslåtte avgjørelse snur opp ned på de siste 20 årene med konkurranse, deregulering og lave flypriser, og kundene blir taperne og sitter igjen med høyere priser og færre valgmuligheter, sa Ryanair i en pressemelding i forkant av domsavsigelsen.

Også Europaparlamentets President Pat Cox går imot EU kommisjonens avgjørelse. Allerede i går annonserte han sine innsigelser mot en dom i Ryanairs disfavør.

- Jeg er bekymret over ringvirkningene en slik dom vil ha, sier han i en pressemelding.

Han sier at selv om han respekterer EU-komissjonens rett og plikt til å behandle saken, har han kontaktet den for å forsikre seg om at de også tar hensyn til eventuelle ringvirkninger en fellende dom vil ha.

Her kan du lese hva vi skrev om saken i forkant av dommen.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer