Ryanair villeder

Forbrukerombudet mener Ryanair driver villedende markedsføring, og ber dem stoppe kampanjen der de hevder å være 94 prosent billigere enn SAS.

Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerombudet ber Ryanair stanse sin sammenlignende markedsføringskampanje umiddelbart. I kampanjen sier lavprisselskapet at de er minst 94 prosent billigere enn SAS. Dette er villedende og i strid med forskrift om sammenlignende reklame, sier Forbrukerombudet i et brev av i dag, tirsdag 27. mai.

Ikke riktig

"Minst 94% billigere enn SAS såkalte lave priser", sier Ryanair i sin kampanje, som blant annet har vært å finne hos Aftenposten. Forbrukerombudet påpeker at Ryanair i denne kampanjen ikke sammenligner sine priser med de laveste prisene hos SAS, og at prissammenligningen heller ikke gjelder like produkter. Verken vilkår eller kvantitet er den samme.

Ikke dokumentert

Forbrukerombudet har mottatt flere klager på kampanjen, blant annet fra SAS. Forbrukerombudet skriver i sitt brev til Ryanair, at sammenlignende reklame i utgangspunktet er lovlig så fremt den sammenligner varer eller tjenester som dekker samme behov eller er beregnet på samme formål. Dessuten må de egenskapene som sammenlignes kunne dokumenteres.

Ved prissammenligninger må det kunne dokumenteres at prisene er reelle, og at prissammenligningen bør gjelde samme vare/ytelse og tilbud med hensyn til vilkår og kvantitet. Om det ikke kan dokumenteres at varene er like, må det ikke foretas sammenligninger der forbrukerne får inntrykk av at det dreier seg om likeverdige produkter. I dette tilfellet har SAS dokumentert at de kan tilby lavere priser enn hva Ryanair opererer med i sin markedsføring. Dessuten ligger det strenge begrensninger på bestilling og reise for Ryanairs billetter, begrensninger som ikke tilsvarer de som SAS opererer med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer