Ryanair villeder

Forbrukerombudet mener Ryanair driver villedende markedsføring, og ber dem stoppe kampanjen der de hevder å være 94 prosent billigere enn SAS.

Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerombudet ber Ryanair stanse sin sammenlignende markedsføringskampanje umiddelbart. I kampanjen sier lavprisselskapet at de er minst 94 prosent billigere enn SAS. Dette er villedende og i strid med forskrift om sammenlignende reklame, sier Forbrukerombudet i et brev av i dag, tirsdag 27. mai.


Ikke riktig

Forbrukerombudet med pepper til Ryanair. Foto: Ryanair
Forbrukerombudet med pepper til Ryanair. Foto: Ryanair Vis mer


"Minst 94% billigere enn SAS såkalte lave priser", sier Ryanair i sin kampanje, som blant annet har vært å finne hos Aftenposten. Forbrukerombudet påpeker at Ryanair i denne kampanjen ikke sammenligner sine priser med de laveste prisene hos SAS, og at prissammenligningen heller ikke gjelder like produkter. Verken vilkår eller kvantitet er den samme.

Ikke dokumentert

Forbrukerombudet har mottatt flere klager på kampanjen, blant annet fra SAS. Forbrukerombudet skriver i sitt brev til Ryanair, at sammenlignende reklame i utgangspunktet er lovlig så fremt den sammenligner varer eller tjenester som dekker samme behov eller er beregnet på samme formål. Dessuten må de egenskapene som sammenlignes kunne dokumenteres.

Ved prissammenligninger må det kunne dokumenteres at prisene er reelle, og at prissammenligningen bør gjelde samme vare/ytelse og tilbud med hensyn til vilkår og kvantitet. Om det ikke kan dokumenteres at varene er like, må det ikke foretas sammenligninger der forbrukerne får inntrykk av at det dreier seg om likeverdige produkter. I dette tilfellet har SAS dokumentert at de kan tilby lavere priser enn hva Ryanair opererer med i sin markedsføring. Dessuten ligger det strenge begrensninger på bestilling og reise for Ryanairs billetter, begrensninger som ikke tilsvarer de som SAS opererer med.

Ryanair får to uker på seg til å bekrefte at kampanjene stoppes, og at selskapet i fremtiden vil forholde seg til forskrift om sammenlignende reklame.

Mer om Ryanair

 • Forskjellsbehandling hos Ryanair

 • Billigfly gir billigservice

 • Ikke billig med Ryanair

 • Billigst til London
 • Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer