Ryanairs flyvertinner kaster klærne

Poserer i undertøyet for å støtte barn med sjelden hudsykdom.

LETTKLEDD KALENDER: Flyvertinnene poserer i undertøyet for å støtte veldedighetsorganisasjonen DEBRA. Foto: DEBRA/Ryanair
LETTKLEDD KALENDER: Flyvertinnene poserer i undertøyet for å støtte veldedighetsorganisasjonen DEBRA. Foto: DEBRA/Ryanair Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 2. november lanserte Ryanair «The Girls of Ryanair, Cabin Crew Charity Calender 2012», som er en kalender fylt med lettkledde bilder av flyselskapets flyvertinner.

Men det er ikke helt uten grunn at 13 av flyvertinnene stripper ned til bikinien og undertøyet. Inntekten vil gå til en veldedighet, nærmere bestemt organisasjonen DEBRA, som støtter pasienter som lider av epidermolysis bullosa (EB), som er en fellesbetegnelse på en rekke sjeldne hudsykdommer.

EB er en genetisk betinget sykdom og kan enten arves dominant eller recessivt, avhengig av type sykdom. 20 forskjellige former av sykdommen er kjent, og typisk for sykdommen er små røde, veskefylte blemmer og oppløsning av huden, ifølge Wikipedia.

Les også: Vil ikke se flyvertinner i bikini
Se bildene: Disse flyvertinnene skaper furore

Ler av bildene

«2012 Ryanair Cabin Crew Charity Calendar er den mest sexy noensinne, med 13 nydelige kabinansatte i badetøy og undertøy,» slik beskriver Ryanair sin egen kalender.

– Fotomessig synes jeg det er småvulgært på en kjedelig måte, sier Per Ervland, fotograf i Aller Internett, som til vanlig tar bilder for blant annet kvinnenettsiden KK.no og DinSide.

Ervland ville heller ha tatt dem med ut på rullebanen på ordentlig, i stedet for å photoshoppe flyvertinnene inn foran flyet.

– Teit! Jeg blir flau på menns vegne når jeg ser dette bildet, utbryter Ervland og ler høyt når han får se bakendebildet av de Ryanair-ansatte.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS innrømmer at han fra tid til annen kan ha sansen for Ryanairsjef Michael O’Learys humor og at man ikke alltid skal ta seg selv så høytidelig.

– Men når det gjelder kalenderen så ligger det ganske fjernt fra både SAS’ og skandinaviske verdier, generelt å presentere selskapet på denne måten. SAS har også vakre mennesker både på bakken og i luften, men vi trenger ikke å kle av dem for at det skal synes. Faktisk er vi ganske stolt av SAS-uniformen som signaliserer en uformell eleganse, og reflekterer en typisk skandinavisk stil som SAS ønsker å være representanter for, sier Johansen til DinSide.

Her er to av bildene:

Les også: Flyvertinner kaster klærne

Norsk kabinforening: – Respektløst!

Norsk kabinforening lar seg heller ikke imponere av de lettkledde bildene, selv om inntekten angivelig går til et godt formål.

– Hva skal man egentlig si? Jeg synes det er synd at vårt yrke seksualiseres gjennom å avbilde kolleger i et annet flyselskap på denne måten. Det viser dessverre, det jeg kaller, et respektløst syn på sine ansatte og da spesielt kvinnelige kabinansatte. Piloter eller mannsdominerte ansatte glimrer i så måte med sitt fravær, selv om O'Leary nok kan gjøre et nummer ut av det også, sier Knut-Jørgen Næss, 1. nestleder i Norsk kabinforening, til DinSide.

Og fortsetter:

– Michael O'Leary oppfører seg som en klovn i så mange sammenhenger at dette får stå for hans regning. Det kan bare beklage at denne type reklame tillates i Irland, for så og spres utover Irlands landegrenser som noe til inntekt for et godt formål som vi egentlig ikke vet hva er. Dette høres kanskje bare politisk korrekt ut, men jeg mener det dypt og inderlig, understreker Næss.

Selges på flyet

Kalenderen koster 10 pund, som tilsvarer cirka 90 norske kroner, ifølge DinSides valutakalkulator. Du kan få kjøpt den om bord på Ryanairs flyvninger, i DEBRA sine veldedighetsbutikker i Spania og England, eller på Ryanairs nettside.

Ryanair håper å få samlet inn totalt 100.000 pund til veldedighet. Over 400 veldedighetsorganisasjoner søkte om å få hele utbyttet av kalenderen, skriver Ryanair i en pressemelding.

Det er ikke første gang Ryanair byr på en lettkledd kalender av sine ansatte. Den første kalenderen kom ut i 2008, og kalenderne har visstnok en tendens til å bli raskt utsolgt, skal vi tro McNamara i Ryanair.

– Ryanairs nydelige kabinpersonale er glade for å igjen kunne kle av seg for veldedighet, og i år har de valgt organisasjonen DEBRA, som hjelper barn som er født med så skjør hud at de blir omtalt som sommerfuglbarna. Vi håper at 2012-veldedighetskalenderen vil samle inn opp til 100.000 pund får å hjelpe DEBRA med å få med 50 barn og deres familier på en fantastisk ferie til Malaga, hvor de er utstyrt med profesjonell omsorg og hjelp av et DEBRA-team, for å sikre en uforglemmelig familieferie, sier Stephen McNamara, kommunikasjonsdirektør i Ryanair.

Les også: Ryanair kåret til dårligste flyselskap

Fått kritikk

Ryanair har tidligere fått kritikk for sine sexy kalendere. 2009-kalenderen førte blant annet til at Mary Honeyball fra britiske Labour anklaget Ryanair å seksualisere flyindustrien, og omtalte stuntet som "et desperat forsøk på å få profitt", ifølge Telegraph.co.uk

Ryanairsjef Michael O'Leary svarte tilbake ved å beskrive Honeyball som "anti-gøy" og sendte henne like godt en kalender i retur.

Her kan du se hvordan photoshooten for kalenderen i 2011 gikk for seg.

Se video:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer