Rynkekrem gir solskader

Pass deg for kremer med AHA-syrer om du har tenkt deg ut i solen i sommer. Huden blir overfølsom for UV-stråler.

Publisert
Sist oppdatert

De selges i millioner - kremer som skal gjøre huden glattere, klarere, renere og yngre. Men noen av kremene kan ha uønskede sideeffekter. De populære AHA-syrene, som mange slike kremer bruker som virkestoff for å oppnå glattere og renere hud, bør ikke brukes i solen.

Mer lenger nede på siden.Den store britiske kjeden Boots, skal ifølge avisen Telegraph, komme med advarsler om bruk av slike kremer i solen. Det amerikanske FDA (Food and Drug Administration) har anbefalt at slike kremer ikke må brukes i solen, og at man bør unngå sol en ukes tid etter siste bruk av produkter med AHA-syrer.

Økt UV-fare

Kremer med AHA-syrer brukes også av mange som vil behandle solskadet hud. Derfor virker det paradoksalt at de samme kremene også kan føre til solskader. Telegraph skriver at FDA advarer mot økt kreftfare og andre hudskader ved bruk av AHA-kremer i solen.

Her er rådene til brukere av denne typen produkter, fra FDA:

Beskytt alltid huden før du går ut i dagslys. Bruk solfaktor på minst 15, samt hatt med brem på minst 10 cm. Dekk til huden med lette, løse klær.Kjøp produkter som er godt merket: For eksempel med ingredienser, slik at du kan se om AHA-syrer eller andre syrer er brukt, eventuell konsentrasjon samt produktets pH-nivå. Se også etter navn og adresse til produsent og distributør i tilfelle problemer oppstår. Kjøp kun produkter som har mindre konsentrasjon av AHA enn 10 prosent, og pH på 3,5 eller høyere.Test produktet på et lite hudområde ved første gangs bruk Stopp bruken om du får uventede hudreaksjoner, som stikking, rødhet, kløe, brennende følelse, smerter og blødninger. Slutt også å bruke kremen om du blir mer solfølsom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer