Rynkekrem gir solskader

Pass deg for kremer med AHA-syrer om du har tenkt deg ut i solen i sommer. Huden blir overfølsom for UV-stråler.

Publisert
Sist oppdatert

De selges i millioner - kremer som skal gjøre huden glattere, klarere, renere og yngre. Men noen av kremene kan ha uønskede sideeffekter. De populære AHA-syrene, som mange slike kremer bruker som virkestoff for å oppnå glattere og renere hud, bør ikke brukes i solen.

Mer lenger nede på siden.

Den store britiske kjeden Boots, skal ifølge avisen Telegraph, komme med advarsler om bruk av slike kremer i solen. Det amerikanske FDA (Food and Drug Administration) har anbefalt at slike kremer ikke må brukes i solen, og at man bør unngå sol en ukes tid etter siste bruk av produkter med AHA-syrer.

Økt UV-fare

Ikke all kosmetikk egner seg om du har tenkt deg ut i solen. Foto: Osmund Stray Foto: Osmund Stray
Ikke all kosmetikk egner seg om du har tenkt deg ut i solen. Foto: Osmund Stray Foto: Osmund Stray Vis mer


Kremer med AHA-syrer brukes også av mange som vil behandle solskadet hud. Derfor virker det paradoksalt at de samme kremene også kan føre til solskader. Telegraph skriver at FDA advarer mot økt kreftfare og andre hudskader ved bruk av AHA-kremer i solen.

Her er rådene til brukere av denne typen produkter, fra FDA:

 • Beskytt alltid huden før du går ut i dagslys. Bruk solfaktor på minst 15, samt hatt med brem på minst 10 cm. Dekk til huden med lette, løse klær.

 • Kjøp produkter som er godt merket: For eksempel med ingredienser, slik at du kan se om AHA-syrer eller andre syrer er brukt, eventuell konsentrasjon samt produktets pH-nivå. Se også etter navn og adresse til produsent og distributør i tilfelle problemer oppstår.

 • Kjøp kun produkter som har mindre konsentrasjon av AHA enn 10 prosent, og pH på 3,5 eller høyere.

 • Test produktet på et lite hudområde ved første gangs bruk

 • Stopp bruken om du får uventede hudreaksjoner, som stikking, rødhet, kløe, brennende følelse, smerter og blødninger. Slutt også å bruke kremen om du blir mer solfølsom.
 • Mer fra FDA
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer