Rypene blir dyre med disse våpnene ...

Villmarken kaller stadig flere. Bli med til Villmarksmessen 2010. Av Hans Kristian Krogh-Hanssen

IKKE TRYKKFEIL: I fjor solgte standen til BestGuns tre børser under messa. Til sammen kostet de to millioner kroner. De er her naturligvis i år også. Våpen til rundt 500 000 finnes det flere av for den som lar seg imponere.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
IKKE TRYKKFEIL: I fjor solgte standen til BestGuns tre børser under messa. Til sammen kostet de to millioner kroner. De er her naturligvis i år også. Våpen til rundt 500 000 finnes det flere av for den som lar seg imponere. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

Villmarksmessa 2010 er årets samlingspunkt for jakt-, fiske- og friluftsinteresserte nordmenn. Og aldri før har det vært flere av oss. DinSide sjekket tempen på Lillestrøm og dette er hva du finner i villmarken av tilbydere under tak om du tar turen før uken er omme.

Kvinner og afrikanere på fremmarsj

- Jeg føler meg ikke som den typiske villmarkingen med rypa over den ene skulderen og sekken over den andre, men det er veldig hyggelig å bli anerkjent i dette friluftsmiljøet for hva jeg driver med, sier Cecilie Skog.

Hun mottok hedersprisen som årets villmarking under åpningen på årets Villmarksmesse torsdag. Om en uke reiser hun over innlandsisen på Grønnland med et turfølge på 11 kvinner. - Det kan i hvert fall bli litt vilt, innrømmer hun. Og norske kvinner og menn som vil ut i naturen er det ikke mangel på. Aldri før har Norges Jeger og Fiskeforbund hatt så stor pågang med nye medlemmer som i dag, og blant de som nå tar jegerprøven, er 20 prosent kvinner.

Hva kan du om norsk natur og jakt? Test deg selv her

- Vi ser en stor økning i antall tilbydere som vil ha messeplass. Særlig med tanke på jakt og fiskebaserte reiser og overnattingssteder. Aldri før har Villmarksmessen vært så stor og vi håper å tangere de 36 000 besøkende vi hadde i fjor, sier messegeneral Finn Erik Bredesen til DinSide.

Selv om 85 prosent av tilbyderne er gjengangere på messen, har Bredesen blant annet måtte si nei takk til en rekke jaktselskaper fra Afrika.

- Vi er mer opptatt av Norge som destinasjon. Mulighetene her hjemme er enorme, og områder som blant annet Finnmark kommer med stadig flere tilbud for jakt og fiskeinteresserte. Dette vil vi sette fokus på, sier Bredesen.


Solvår og Vermund Bue ser lyse tider i møte for viltfarmen sin i Sør Afrika.  Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen
Solvår og Vermund Bue ser lyse tider i møte for viltfarmen sin i Sør Afrika. Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Anne karin Bodhal fra Fagerstrand er en av flere som byr på tradisjonsrik norsk mat på årets messe. Friluftsliv, jakt og fiske ser en lys fremtid i møte, ifølge arrangørene av årets Villmarksmesse. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen
Anne karin Bodhal fra Fagerstrand er en av flere som byr på tradisjonsrik norsk mat på årets messe. Friluftsliv, jakt og fiske ser en lys fremtid i møte, ifølge arrangørene av årets Villmarksmesse. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen Vis mer
Pengene sitter løst blant nordmenn som søker villmark om dagen. Med hagler til 400 000 blir rypene likevel veldig dyre…  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Pengene sitter løst blant nordmenn som søker villmark om dagen. Med hagler til 400 000 blir rypene likevel veldig dyre… Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Aldri solgt flere reiser

Utlendingene og norske selskaper som tilbyr utenlandsturer gråter likevel ikke. Viking Safari er et av selskapene som opplever meget gode tider.

- Vi merket godt finanskrisa, men i august 2009 begynte ting å snu seg. Ordreinngangen så langt i år er like stor som hele fjoråret til sammen, sier Solvår Bue.

Hun og ektemannen Vermund eier sin egen jaktfarm i Sør Afrika og tilbyr det meste av afrikansk vilt til norske jegere.

- Vi har aldri opplevd så gode tider som nå for jakt og fiskereiser. Vi må ansette flere folk og har 150 nordmenn som skal på jakt med oss bare i Sør Afrika i år, sier Kristian Berglund i XXL Adventure.

Selskapet tilbyr reiser i hele verden, og en ukes jaktreise i Sør Afrika får du fra rundt 15 000 kroner inkludert fly, opphold og bevertning på Eastern Cape i VM-landet.

En fluefiskers våte drøm

Verdenspremierer og børser i millionklassen

Det er som vanlig mange gode tilbud på alt fra sluker og klær til biler og ATV-kjøretøyer på messa. Ønsker du å slanke lommeboka drastisk, finner du også ting som absolutt ikke er tilbudsvarer. I fjor solgte standen til BestGuns tre børser under messa. Til sammen kostet de to millioner kroner. De er her naturligvis i år også. Våpen til rundt 500 000 finnes det flere av for den som lar seg imponere.

- Det er første gangen dette våpenet blir presentert for publikum på en messe, sier Sebastian Hunnekens i Innogun. Børseprodusenten fra Tyskland har et nytt type jaktvåpen som kombinerer hagle med magasinrifle.

Våpenet koster 50 000 kroner og skal gi jegere en enklere hverdag mener han.

Utenfor messehallen møter nok en premiere deg i form av 35 alpakkaer. Slektningene til lamaen er kjent for sin fine ull, og på lørdag blir det konkurranse om hvilke norske oppdretter som har det fineste fabrikatet på sine firbente venner. Dommere fra konkurransen blir flydd inn fra Australia og New Zealand.

Ellers kan årets Villmarksmesse by på mye av det samme som tidligere år. Knivmakere, treskjæringer, telt og kano - du vil ikke få noen store overraskelser i 2010.Åpningstider og priser:
Fredag 9.april fra kl. 12.00 – 20.00
Lørdag 10.april fra kl. 10.00 – 18.00
Søndag 11. April fra kl. 10.00 – 18.00

Barn under 10 år: Gratis
10-16 år: 60 kr
Voksne: 150 kr
Honnør: 120 kr
Familie (2 voksne + 2 barn): 300 kr
Grupper, pr. pers. (min. 10 pers): 120 kr

Mer om messa: Villmarksmessen 2010

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer