Vaksinesertifikat:

Så lenge er det grønt

Grønne sertifikater kan bli røde igjen.

CORONA: Coronasertifikatet viser om du er immun etter å ha hatt coronaviruset, om du er vaksinert og resultatet hvis du har fått en negativ coronatest. Alt dette er med på å avgjøre om du får rødt eller grønt lys i sertifikatet. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka fikk nordmenn tilgang på det digitale coronasertifikatet, som man kan vise fram ved å logge inn på helsenorge.no, eller ha skrevet ut på forhånd.

Den første utgaven av sertifikatet er forholdsvis enkel og ment for bruk innad i Norge. På den første siden vises passet med enten grønn eller rød farge, avhengig av om man regnes som beskyttet eller ikke, samt en QR-kode for kontroll.

Det blir farget grønt dersom

  • det har gått tre uker siden du fikk første vaksinedose av en vaksine som krever to doser (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Det forblir grønt 14 uker etter første dose, altså i 11 uker.
  • det har gått ei uke siden du fikk to av to vaksinedoser av de nevnte
  • det har gått ei uke siden du fikk første vaksinedose og du allerede har vært smittet med covid-19 mer enn tre uker tidligere
  • det har gått tre uker siden du fikk første vaksinedose av en vaksine som bare krever én (Janssen)
  • du har testet negativt og ikke har testet positivt siste sju dager. Sertifikatet forblir grønt i 24 timer.
  • du har testet negativt (PCR-test) seinest 48 timer etter en falsk positiv hurtigtest. Sertifikatet forblir grønt i 24 timer.
  • du har vært dokumentert smittet av coronaviruset. Sertifikatet er da grønt i seks måneder fra første positive test, men det må ha gått minst ti dager fra første positive test om du ikke er vaksinert.

Det blir farget rødt dersom

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.