- Så lett kan man styrte et fly

Sikkerhetsekspert advarer om store hull i systemet.

Dagens fly er svært automatiserte, og svært avhengige av kommunikasjon med bakken. Foto: Colourbox
Dagens fly er svært automatiserte, og svært avhengige av kommunikasjon med bakken. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens fly er proppfulle av elektronikk. Det meste går automatisk, og kommunikasjonen med bakken er viktig for at flyet skal vite hvordan det skal fly for å unngå andre trafikkerende fly, uvær, og komme seg frem til destinasjonen på enkleste måte.

Nå advarer sikkerhetseksperten Righter Kunkel om at det er altfor lett for folk med skumle hensikter å hacke seg inn i systemene et fly er avhengig av, og dermed i verste fall få det til å styrte. Det skriver nettsiden Venturebeat.com.

Kunkel, som selv er pilot, holdt en presentasjon på den amerikanske hackerkonferansen Defcon i forrige uke. Der hevdet han at terrorister enkelt kan hacke seg inn i Federal Aviation Administrations (FAA) kontrollsystem for flytrafikken i USA.

Kan forstyrre kommunikasjon og radar

Han viste ikke hvordan man kan få et fly til å styrte, men forklarte hvor lett det er for en hacker å stenge for kommunikasjonen mellom bakken og flyet, å forstyrre radarsystemet, legge inn falske flyplaner i systemet, gjenkjennes som en pilot selv om man ikke er det, og hindre at fly får tatt av fra flyplassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer