Strømming på ferie

Så mye data bruker strømmetjenestene

Er du ikke forsiktig kan det bli dyrt. Men noen strømmetjenester lar deg bestemme selv hvor mye TV-titting på mobilen skal spise av datakvoten din.

KAN BLI DYRT: Er du på ferie men vil se en etappe Tour de France? Det kan fort spise opp hele kvoten din. Foto: Gaute Beckett Holmslet
KAN BLI DYRT: Er du på ferie men vil se en etappe Tour de France? Det kan fort spise opp hele kvoten din. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

Med mer fritid i ferieukene er det fort gjort å ramle innom en strømmetjeneste for litt underholdning. Enten for deg selv, eller for poden som krever en eller annen form for aktivisering.

Men avhengig av hvor du befinner deg og størrelsen på din inkluderte mobildatakvote, kan det plutselig vise seg å bli en dyr fornøyelse når telefonregningen dukker opp i innboksen eller postkassa.

For med en gang du går over kvoten må du kjøpe ekstrapakker eller betale dyrt per megabyte. Dersom du i det hele tatt får gjort noe mer da. Det nye regelverket åpner nemlig for at operatørene kan sette maksgrenser for hvor mye du kan roame.

Vi har tidligere sett på hvor mye data som kreves for å sjekke Facebook, høre på Spotify eller lese nettaviser, men denne gang er det altså kun strømmetjenestene som tilbyr film, serier og annet TV-innhold vi ser på.

Under har vi derfor laget en oversikt over hvor mye data de forskjellige strømmetjenestene krever for å vise innholdet, og om det eventuelt kan tilpasses på noe vis.

Netflix

Her er det full gjennomsiktighet og fleksibilitet, som vi også har beskrevet i en tidligere sak. I Netflix' innstillinger kan du selv bestemme hva slags bildekvalitet du vil ha, og dermed hvor mye mobildata som brukes.

Du har fire valg: Lav, medium og høy, i tillegg til en auto-funksjon. Har du en begrenset datakvote anbefaler vi at du prøver det laveste nivået. Det krever bare opptil 300 megabyte (MB) per time, men Netflix har blitt gode på komprimering, så det er ikke sikkert bildekvaliteten er så forferdelig.

Har du litt mer å gå på kan du velge medium, som «koster deg» opptil 700 MB per time.

Velger du høyeste bildekvalitet er det et ganske stort hopp i databruk. Det går med opptil 3 gigabyte (GB) per time for vanlig HD-innhold, mens du må regne med opptil 7 GB i timen om du ser 4K-innhold.

Det sier seg selv at en mobildatakvote da kan ryke rimelig raskt.

Det er viktig å være klar over at kvalitetsinnstillingene kobles opp mot profilene, og ikke brukeren. Dersom du for eksempel har én profil til deg, én som kona bruker og én Kids-profil, må du altså justere kvaliteten på hver enkelt profil.

Viaplay

Også Viaplay informerer klart og tydelig i innstillingene om hvor mye data du må regne med å forbruke med de forskjellige kvalitetsnivåene.

De opererer med fire nivåer: Lav, middels, høy og høyest. Som standard kommer appen med «høy» aktivert.

Med den laveste kvaliteten anslår Viaplay at du vil bruke rundt 150 MB per time. Øker du til middels kvalitet stiger dataforbruket til 500 MB per time.

Nivået over, altså standardinnstillingen for appen, krever rundt 1,8 GB per time, mens den høyeste kvaliteten vil laste ned rundt 2,5 GB per time.

Viaplay tilbyr ikke innhold i 4K, og har derfor ikke et nivå som tilsvarer Netflix' høyeste.

NRK

Har du lyst til å kikke innom Dagsrevyen eller se noe annet av innholdet som ligger i NRK Super eller NRK TV-appen, kan det være lurt å ta turen innom app-innstillingene.

Der kan du velge lav eller høy videokvalitet, eller la appen tilpasse kvaliteten automatisk etter nettverket du er koblet på. De definerer ikke i appen hvor mye data som overføres, men vi har fått opplyst at NRK-appen bruker fra 264 kbps i lav kvalitet til 2800 kbps i beste kvalitet. Det tilsvarer henholdsvis 116 MB og 1,2 GB i timen.

Noe innhold har imidlertid ekstra høy kvalitet og kan komme opp i 3400 kbps, som betyr 1,46 GB per time.

Den høye videokvaliteten bør du altså bare bruke dersom du er sikker på at du har stor nok mobildatakvote, eventuelt følge nøye med på hvor mye av kvoten du til enhver tid har brukt.

Amazon Prime Video

Dette er den siste av de store strømmetjenestene som lar deg bestemme bildekvalitet. I flott stil oppgir ikke Prime Video noe «lavt» nivå, de har bare god, bedre og best.

Det kan likevel oversettes til Netflix' nivå hvis vi ser bort fra sistnevntes laveste nivå.

Med «god» kvalitet kan du regne med et forbruk på rundt 600 MB per time. «Bedre» vil kreve om lag 1,3 GB per time, mens «best» tilsvarer omtrent 5,8 GB per time.

TV2 Sumo, C more og HBO Nordic

Disse strømmetjenestene lar deg ikke velge kvalitet, og dermed styrer du litt i blinde med tanke på kvoten.

I 2016 opplyste TV2 Sumo på en EM-side at brukerne måtte regne med 3 GB med full kvalitet på én fotballkamp. En kamp varer i nesten to timer, som da skulle tilsvare rundt 1,5 GB per time.

Etter en e-post til TV2 Sumo viser dette seg å stemme, de regner med et forbruk på 1440 MB per time. Når du ser direktesendt sport, vel å merke.

Er det i stedet film, serier eller direktekanaler du skal se på, strømmes de i høyere kvalitet. Har du god nok dekning og oppnår full kvalitet, må du regne med å bruke 2,2 GB per time.

HBO Nordic oppgir ikke noen strømmekvalitet, men skal vi gjette ligger de på nivå med Viaplay. Det skulle bety at du må regne med rundt 2–3 GB per time dersom du oppnår høyeste kvalitet.

Regn med det samme på C more, så slipper du å bli overrasket. Men også her anbefaler vi at du følger nøye med på hvor mye av kvoten du til enhver tid har brukt.

Last ned på forhånd

En måte å omgå datakvoten er selvfølgelig å holde seg på et trådløst nettverk. Da vil du kunne se så mye du vil, kun begrenset av trådløsnettet du surfer på.

Det kan også være lurt å sjekke om du ikke heller kan laste ned favorittserien eller et utvalg filmer på forhånd, framfor å nervøst sjekke dataforbruket ditt hvert tiende minutt.

Både Netflix, Viaplay, Amazon Prime Video og TV2 Sumo tilbyr denne muligheten – i varierende grad.

Det er nemlig ikke alt innhold som kan lastes ned, noe som stort sett har med strømmetjenestenes rettigheter å gjøre.

Husk også at Netflix ikke har det samme utvalget i alle land. For å være helt sikker på at du får sett favorittserien bør du derfor vurdere å laste den ned før du drar utenlands, dersom det er mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer