Så mye dyrere blir billigbilletten

Ikke lett å finne de rimelige billigbillettene.

Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com/Norwegian
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com/Norwegian Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn drømmer til stadighet om billige reiser til varmere strøk, og lavprisselskapene Ryanair og Norwegian frister begge med priser godt under tusenlappen til en rekke destinasjoner.

Vi har sjekket hva en billigbillett faktisk kommer på totalt, og hvor stor forskjell det er på denne og prisene lavprisselskapene lokker med på nett.

Hos et av flyselskapene er det billigste billettalternativet i realiteten 60 prosent dyrere.

Så mye koster billetten

Vi har sett etter billigste billettalternativ til Alicante i oktober, et reisemål både Ryanair og Norwegian flyr til.

Forutsetninger for valgte billetter

 • Reisen må vare i minimum to maksimum syv døgn
 • Vi har sett etter billigste alternativ innenfor denne reiselengden
 • Vi har valgt bort alle frivillige gebyrer, som setereservasjon og bagasjegebyr
 • Vi tar utgangspunkt i at reisen betales med et tradisjonelt kredittkort, og legger til kredittkortgebyr i prisen
 • Norwegian oppgir priser nede i 469 kroner til Alicante i oktober - en vei. Men kun en av samtlige flyvninger i oktober koster 469 kroner. Denne går til Alicante 30. oktober.


  Det billigste reisealternativet vi finner for en reise med varighet på minst to døgn i oktober, koster 879 for flybilletten til Alicante og 1.452 kroner for returbilletten.

  Totalt blir dette 2.371 kroner - 152 prosent dyrere enn om man faktisk hadde fått billetter til 469 kroner per strekning.

  Hos Ryanair er tilbudsprisen på en reise til Alicante 299 kroner fra Torp. Dette inkluderer ikke eventuelle avgifter, understreker Ryanair. Hvilke avgifter man faktisk må forvente å betale er ikke like lett å skjønne ut i fra informasjonen Ryanair linker til, der de lister opp en hel horde av frivillige og pålagte avgifter.

  Etter å ha gått gjennom bookingen av billetter og kun huket JA på det vi må av tilleggstjenester, ender vi opp med en billett på 689 kroner.

  Dette er 15 prosent dyrere enn en billett til 299 kroner per strekning ville koste, selv etter å ha fått følgende avgifter lagt til totalprisen:

 • EU 261 innstilt: 20 kroner per booking.
 • Web innsjekking: 60 kroner per strekning.
 • Administrasjonsavgift: 60 kroner per strekning.
 • Les også: Norwegian gir flere surfemuligheter i lufta

  Straffer deg for EU-regelverk

  Men vent nå litt... EU 261 innstilt, hva slags avgift er nå det? Et søk i Ryanairs nyhetsarkiv gir svar.

  Som reisende innen EU og EØS har du visse rettigheter ved forsinkelser og innstilte flyvninger, også når man ikke kan klandre flyselskapet for forsinkelsen, for eksempel ved tilfeller av “force majeure”.

  Ryanair syns det er såpass urettferdig at de må betale for passasjerens rettigheter i slike tilfeller, at de siden april i år har valgt å straffe passasjerene for dette.

  Ved å legge til 2 £ på alle bookinger, eller 20 kroner i vårt tilfelle, satser de på å tjene inn noe av det de bruker på å gi passasjerene de de har krav på. "Disse urettferdige og diskriminerende EU261-utgiftene kan ikke bli påført flyselskapene uten å bli overført til passasjerene" skriver Ryanair på sine hjemmesider.

  Med tanke på bakgrunnen for denne avgiften kan man kanskje spørre seg hvorfor Ryanair likevel ikke gir passasjerene det de har krav på i slike tilfeller.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer