Pass:

Så mye er ditt verdt

Kan bety mer enn mange tror.

NORSKE FARGER: Norske pass er svært verdifulle. Ta godt vare på det. Foto: Odd Roar Lange
NORSKE FARGER: Norske pass er svært verdifulle. Ta godt vare på det. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du en utenlandsreise og lurer på hvilke regler og krav som gjelder?

Da bør du følge med nå. For hvert kvartal kommer en ny og oppdatert «Passport Index» som gir deg oversikt over hvilke land du trenger visum for å besøke, og hvilke du kan reise til bare med pass eller nasjonalt ID-kort som identifikasjonsbevis.

Hovedregelen er denne

I Norden er det passfrihet og her trenger du verken pass eller nasjonalt ID-kort. Men, situasjonen kan endre seg på kort varsel og det kan bli innført det man kaller «utvidet grensekontroll».

Da må du bevise at du er norsk statsborger (eventuelt annen nordisk nasjonalitet).

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Og selv om du trolig slipper unna med bankkort med bilde eller et førerkort, så vil du gjøre det enklere for deg selv dersom du har med deg et pass eller nasjonalt ID-kort.

Reiser i EU - unngå tabben

For reiser i EU-land er det tilstrekkelig med nasjonalt ID-kort. Dersom du har pass, og ikke ID-kort, så kan du naturligvis bruke passet.

Glem ikke at land som Storbritannia og Tyrkia ikke er medlem av EU.

Tyrkia har riktignok gjort et unntak som gjelder ut året, der nordmenn kan bruke nasjonalt ID-kort i stedet for pass. Men, for neste år og for London-turen, er det altså bare passet ditt som gjelder.

LONDON CALLING: Skal du til London, ikke glem gyldig pass. Foto: Odd Roar Lange
LONDON CALLING: Skal du til London, ikke glem gyldig pass. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

I de øvrige land i verden må du ha med eget og gyldig pass. Med gyldig menes at blant annet at det ikke må ha utløpsdato som strider mot kravene til landet du besøker. Noen land krever at passet er gyldig i tre eller seks måneder etter at reisen er over, mens i andre land er det tilstrekkelig at passet er gyldig så lende du oppholder deg der.

Du kan finne en nøyaktig og oppdatert oversikt over dette hvis du sjekker Utenriksdepartementets reiseinformasjonsside.

Hvor trenger du visum?

For å finne hvilke land som krever visum fra norske reisende kan du gå til nettsida The Henley Passport Index som oppdateres hver tredje måned.

I den ferskeste utgaven kan du se at Japan har det mest verdifulle passet når man måler i antall visumfrie land de kan reise til. De kan reise til hele 193 land.

Reisende med pass fra Sør-Korea og Singapore kan besøke 192 visumfrie land. Tyske og spanske reisende har de tredje mest verdifulle passene med sine 190 land.

Hva med Norge?

Vi ender på 7. plass av 112 plasser på lista. Med ditt norske pass kan du reise til 186 visumfrie land. Våre nordiske naboer Finland (189), Danmark og Sverige (188) samt Island (187) sniker seg alle hårfint foran Norge.

Vil du sammenlikne ned norske passet med pass fra andre land? Da gjør du det enkelt via denne siden.

Og her finner du hele oversikten over hvilke 186 land du kan reise til uten visum og hvilke 41 land som krever visum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer