Så mye ferie har du i 2012

I år faller 1. nyttårsdag på en søndag, og Kristi Himmelfartsdag er på 17. mai.

FERIE I 2012: Du kan se fram til 139 ferie- og fridager i 2012. Og jula er ekstra lovende. Foto: colourbox.com
FERIE I 2012: Du kan se fram til 139 ferie- og fridager i 2012. Og jula er ekstra lovende. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år, nye (ferie)muligheter.

Dersom du er blant de mange som synes det kan være vanskelig å finne arbeidstempoet etter en lat og fin juleferie, kan det hende det lysner litt med tanken på at det er et nytt år med dertil friske og ubrukte feriedager.

Hvor mange dager fri har du i 2012? 114 pluss fem ferieuker. Tilsammen blir det 139 fridager.

Vi har tatt med alle lørdager og søndager og høytidsdager i de 114 fridagene (vi går ut fra at du har halv arbeidsdag julaften og nyttårsaften, selv om mange bedrifter gir deg fri begge disse dagene i tillegg). De fem ferieuker de aller fleste av oss har gir 25 fridager i tillegg. (Noen er heldige og har kanskje seks ferieuker.)

Lang juleferie

2012 blir med sine 139 fridager et ganske bra ferieår, på tross av at vi "snytes" for to fridager: 1. nyttårsdag er (som du kanskje allerede har merket) på en søndag, og Kristi Himmelfartsdag faller faktisk på 17. mai i år!

Det gode er imidlertid at julen 2012 blir atskillig bedre enn julen 2011, takket være at 2012 er skuddår. I 2011 var julaften og nyttårsaften på lørdag, som er fullstendig meningsløst i forhold til antall fridager som julehøytiden kan bidra med.

Men takket være skuddåret altså, så faller julaften i 2012 på en mandag - og dermed også nyttårsaften. Det betyr at det kun er torsdag og fredag i romjula som er arbeidsdager i 2012, eller eventuelt også halve julaften. Dersom arbeidsgiver gir deg fri hele julaften og nyttårsaften, trenger du kun å spare to feriedager for å få full julefri. Og med 1. nyttårsdag 2013 på en tirsdag, kan de heldige få 11 dager sammenhengende ferie jula 2012, kun med å ta ut to feriedager.

Langhelg i mai?

Dersom du vurderer en langhelg i løpet av året, er det selvsagt lønnsomt å være tidlig ute med bestillingen - for å få de rimeligste billettene.

I mai er det tre mulige langhelger å sikte seg inn på; 1. mai er på en tirsdag, 17. mai på en torsdag, og selvsagt er 2. pinsedag på en mandag - men nærmere bestemt den 28. mai.

Ved å ta ut et par feriedager i forbindelse med disse helligdagene, er det muligheter for langhelger annenhver uke i mai.

Når er det skoleferie? Sjekk ferien i ditt fylke med vår skoleferieoversikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer