Sabbatsår, ingen umulighet

Norske bedrifter er velvillig innstilt overfor arbeidstakere med reise- og studielyst, og imøtekommer gjerne arbeidstakernes ønsker om permisjon uten lønn.

Publisert
Sist oppdatert

Ferieloven sikrer norske arbeidstakere fem ukers ferie, og folk over 60 er sikret en sjette uke. I flere bedrifter kan man spare opp ferieuker og overføre dem til neste år; tar man deretter neste års ferie på forskudd kommer man opp i et behagelig antall ferieuker. Men det finnes løsninger også for dem som ønsker seg et år fri fra jobb. Mange norske bedrifter er villige til å gi arbeidstakerne permisjoner utover disse ferieukene.

- De aller fleste norske bedrifter vil imøtekomme arbeidstakernes ønsker om permisjon enten til studier eller reiser. De færreste vil være den som hindrer arbeidstakeren i å tilegne seg opplevelser, sier Finn Langeland, informasjonsdirektør i Næringslivets hovedorganisasjon.

Individuell vurdering

- Det å gi permisjon kan sette bedriftene i en kattepine i forhold til å finne gode kandidater som erstatter den som vil ut en periode, så enhver permisjon vil være gjenstand for en individuell vurdering, sier Langeland.

Arbeidstakere har likevel ikke lovfestet rett til å få innvilget permisjon med lønn.

Slik får du sabbatsåret

Ta familiepermisjonLeie seilbåtSparetipsJobb underveisTilbake til innledningsartikkelen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer