Sadhus: Vandrende menn

Indias hellige menn, bedre kjent som sadhus, er vandrende livsnytere. De gir slipp på alle materielle goder og vier resten av sitt liv til gudene…

En sadhu sitter foran sitt lille tempel.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
En sadhu sitter foran sitt lille tempel.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer
Publisert

Det er lett å kjenne dem igjen. Indias hellige menn har langt rastahår, striper av aske malt i ansiktet og oransje saronger. De vandrer rundt med en liten tiggerskål og en vannflaske.

Gudommelig galskap

Det vi i Vesten ville kalt galskap, kan i Østen være hellige tradisjoner. I India er sadhus høyt respekterte og opplyste sjeler i de siste stadier av gjenfødelsens sirkel. De bor i små templer, eller så vandrer de fra by til by.

En sadhus hverdag

En sadhu har gitt opp kaste, sosial posisjon, penger og autoritet for å leve i enkelhet med gudene. Shiva, som bl.a. er en ildgud, er den de står nærmest. De fleste ritualer foregår derfor rundt et hellig bål. Meditasjon og yoga blir utført daglig, mens noen sadhus er mer ekstreme og utfører øvelser over lengre tid. Det kan være å stå på et ben, eller å holde en arm opp i været over flere år…

Mat får de som donasjoner fra troende indere. En sadhu gir gjerne noen visdomsord som takk.

Hellig hasj

Mange sadhus røyker hasj hver dag, men hellig, som et ritual. Shiva er mangfoldets gud. Han er også ”Lord of Hash” – alltid høy… Hasj er forbudt i India, men som en gammel tradisjon kan sadhus i fred og ro nyte sin pipe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer