Salmonella-boom i Danmark

Tusenvis av personer er rammet av salmonella i vårt favorittferieland. Slik unngår du smitte.

Noen flere barn enn voksne er smittet av salmonella. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Noen flere barn enn voksne er smittet av salmonella. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danmark er for øyeblikket rammet av det verste utbruddet av salmonella de siste 15 årene. Mellom 3.000 og 4.000 personer kan være smittet, ifølge Politiken.

Danmark er mer populært enn noen gang før som ferieland for oss nordmenn. I fjor hadde danskene over 2,5 millioner norske overnattinger, ifølge det danske turistbyrået Visit Denmark, og flere setter i disse dager kursen mot nabolandet.

Det kan imidlertid bli langt ifra "dejlig" å være norsk i Danmark hvis du ikke tar dine forholdsregler. Salmonellaen har nemlig ført til diaré, feber og voldsomme magesmerter hos de rammede danskene.

Les også: Her er ferieidyllens verste fiende

Mange har vært så alvorlig syke at de har blitt lagt inn på sykehus og fått antibiotika og blitt behandlet for væskemangel.

Dette bør du passe på:

 • Unngå ikke-desinfisert drikkevann.
 • Fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
 • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
 • Unngå upasteurisert melk.
 • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
 • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før utstyret brukes til annen mat.
 • Kilde: Folkehelseinstituttet

 • Kjenner ikke årsaken

  - Det er ikke meldt om smittede nordmenn så langt, men vi følger med utviklingen framover, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

  Ifølge Blystad er det to grupper som bør være ekstra påpasselige: De som har kjøttvarer i fryseren, og de som skal reise til Danmark.

  - Det er imidlertid ingen grunn til å kassere kjøtt man har kjøpt, så lenge man er nøye med gjennomsteking og god kjøkkenhygiene, slik man alltid bør være. Det er heller ingen grunn til å fraråde folk å reise til Danmark hvis man tar de vanlige forholdsreglene, understreker han.

  De danske myndighetene jobber nå på spreng med å finne ut hvilken eller hvilke matvarer som er syndebukken. Sannsynligvis er det snakk om svinekjøtt eller fjærkre.

  - Vi mangler det avgjørende sporet. Vi har hypoteser, men ikke noe konkret å henge det på ennå, sier Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

  330 er registrert syke, men Seruminstitutet anslår at det reelle antallet syke er ti ganger høyere.

  Sjekk hva vi smittes mest av på ferie

  Er du smittet?

 • Symptomene på salmonellainfeksjon er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber, og vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv.
 • Det er viktig å passe på at man får i seg nok drikke, og dette gjelder spesielt for små barn og eldre.
 • Personer som har oppholdt seg i Danmark og utviklet symptomer på salmonellasmitte bør kontakte lege ved kraftige symptomer.

 • Sjokolade og pepper

  I løpet av de siste 20 årene har det blitt registrert en kraftig økning i antall salmonellasmittede mennesker i praktisk talt alle industrialiserte land. 80 prosent av tilfellene i Norge skyldes smitte ved utenlandsopphold, ifølge matportalen.no.

  Den vanligste smitteveien er via næringsmidler, og bakterien kan dukke opp i nesten hvilket som helst næringsmiddel.

  De største utbruddene i Norge var i 1982 hvor 126 personer ble syke, og i 1987 hvor det ble meldt om 349 syke. Årsakene var henholdsvis pepper og sjokolade. Det siste relativt store utbruddet var i 2006, hvor 62 ble rammet etter å ha spist norsk spekepølse, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Mer om salmonella:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer