Salt, kur og katedral

La deg forføre av Læsøs hvite gull.

- Det svir litt, sier danske Maria. Men det skal gjøre godt for huden. Og så flyter man like godt som en badeand i badevannet som skal være like salt som i Dødehavet.  Foto: Elisabeth Dalseg
- Det svir litt, sier danske Maria. Men det skal gjøre godt for huden. Og så flyter man like godt som en badeand i badevannet som skal være like salt som i Dødehavet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ligger du godt?

Jeg nikker. Jeg har akkurat blitt massert i et kvarter med varm olje, og er på god vei inn i drømmeland.

- Bra. Det kan hende at det gjør litt vondt. Jeg skal liige daske deg med en meget, meget het ortebold.

Den godt voksne damen snakker fort. Og dansk. Og klasker meg på rumpen på vei bort mot ettellerannet som står og putrer på benken. Jeg ligger kliss naken på en benk, med et tynt stykke nesten gjennomsiktig stoff mellom beina, som kun dekker det mest private nederst på ryggen, og er lett engstelig. Jeg er ikke akkurat i en posisjon der jeg kan stikke noen steder. Og hva var det hun skulle daske meg med?

Enda mer nærliggende er det kanskje å spørre seg: Er det virkelig sånn det er å være på spa?

Spik spenna spaopplevelser: Bli vakker med øl, vin, gull eller nattergalbæsj

Urteballen var ikke så skummel som den først høtes ut...
Urteballen var ikke så skummel som den først høtes ut... Vis mer


Kur og katedral

Det begynte pent. Jeg er på Læsø, en idyllisk liten dansk øy med 2.010 innbyggere, en og en halv times fergetur fra Frederikshavn. Der danskebåten kommer inn, du vet.

Øyen beskrives i brosjyrene som et rolig ferieparadis. Med milelange strender, gode spisesteder, flate, fine sykkelveier, og man kan nyte det gode liv. Vi har sjekket inn på Strandgaarden Badehotell, og i kveld venter middag i hotellets restaurant, der ingen ringere enn Årets Kokk i Danmark, Allan Poulsen, står bak grytene.

Fra det idylliske hotellet, som ligger i et tradisjonelt hus fra 1800-tallet med stråtak, lånte vi et par klassiske sykler, og tråkket oss bortover veien, et par hundre meter til vi kommer til den gamle kirken i Vesterhavn, som nå huser et topp moderne spa.

Det er ikke så mye som står igjen av den gamle landsbykirken. Selve skipet er revet og erstattet av et moderne, lavt bygg. Kun tårnet står igjen, men dette er totalrenovert. Det tette skifertaket er skiftet ut med glass, etasjeskillene er fjernet, og tårnet er åpnet opp for å slippe mest mulig lys inn i spaet.

Hovedingrediensen i det nye spaet er Læsø-salt, Læsøs hvite gull: Salt som produseres lokalt på den danske øyen. For danskene er Læsø-salt et kulinarisk motemust, slik Maldon-salt er i Storbritannia, og etter BBC-tvkokkenes inntog på norske TV-skjermer, også for matinteresserte nordmenn.

Deilig gjenbruk

Venninner på kurtur: Danske Vera prøver å sitte på en krakk i det ramsalte vannet, men flyter opp.  Foto: Elisabeth Dalseg
Venninner på kurtur: Danske Vera prøver å sitte på en krakk i det ramsalte vannet, men flyter opp. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Læsø spa og kursenter er som et eget alter bygget for saltet. Selve spaet er også bygget med overskuddsmidler fra fondet som eier Læsø-salt. Der folk før dro for å rense sjel og sinn, valfarter danskene nå for å rense kroppen. Det er damprom der fordampet saltholdig vann trenger inn i porer og lunger. Det er et rom der en kan puste inn luft med ørsmå saltkrystaller. Vi tror det nesten ikke, men vi slikker oss forsiktig på leppene etter få minutter der inne. Det er som å stikke tungen i saltskålen.

Før vi går løs på de mange bassengene, tar vi en tur i skrubberommet. Der står en tønne med det edle saltet som vi skrubber kroppen godt med.

Det store bassenget er selvfølgelig også et saltvannsbasseng, og så er det de egne saltbadene. Der saltinnholdet er henholdsvis 12, 20 og 30 prosent. Sistnevnte er like salt som dødehavet. Og vi dupper rundt som lett hjelpesløse badeender der vi prøver å gi huden maks utbytte av en tur i vannet som er så salt at det prikker over alt. Det stikker spesielt i et nyervervet myggestikk vi har klort litt på, og vi skjønner for alvor betydningen av uttrykket "strø salt i såret". Det er vondt, men litt godt også.

Les også vår reisereportasje fra Dødehavet: Klin til og hopp i det

Med vondt skal vondt fordrives?

Det salte vannet skal være særlig legende for dem med enkelte hudsykdommer, som psoriasis, og det tilbys også lengre kuropphold for psoriasispasienter. Selve spaet er imidlertid alltid åpent for alle, og det legges også spesielt opp til at det skal være åpent - og et samligssted - for lokalbefolkningen.

Og så er det behandlingsrommene. Der en tilbys en rekke ulike massasjer, både med og uten salt.

Og så skal hudpleieren daske meg med en meget, meget het ortebold. Eller urteball, som det endelig går opp for meg at det er når jeg ser det fryktede torturredskapet. Et knytte gassbind, som inneholder en spesialblanding av urter. Som hudpleier Anette drar opp fra et vannbad som holder 120 grader.

Jeg ligger her jo tross alt for å få et av stedets aller beste behandlinger, en urtemassasje.

Det daskes, det strykes og det masseres. Det er varmt, men langt fra vondt. Selv om dem som har problemer med varme badstuer og boblebad nok kan synes at dette er i varmeste laget, er det noe av det beste jeg har vært med på.

Behandlingen fortsetter i nesten en time. Jeg blir ikke mørbanket, men huden er lett øm når urtemassasjen er over. Jeg får på meg den store, mye badekåpen før jeg igjen kan rusle inn i de lyse lokalene og mer renselse for kroppen. Og så myk og avslappet jeg føler meg nå, kanskje også litt renselse for sjelen?

Les mer under bildekarusellen


Hva: Læsø spa og kursenter
Hvor: Læsø i Danmark, en øy øst for Frederikshavn
Pris: Et dagspass på Læsø Kur koster 240 danske kroner for voksne. Det er ikke åpent for barn. Du får kjøpt pakker som inkluderer besøk i spa samt behandlinger fra 480 til
1.080 danske kroner. Den ovennevnte Urtemassasjen koster 680 danske kroner for en time.

Ta med hjem: Læsøs hvite gull. Foto: Elisabeth Dalseg
Ta med hjem: Læsøs hvite gull. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Reis dit: Det går ferge fra Frederikshavn på Nord-Jylland, 3-4 ganger om dagen. En tur-returbillett koster 190/180 kroner for voksne og 105/65 kroner for barn i henholdsvis høysesong/lavsesong.

Bo: Vi bodde på idylliske Strandgaarden Badehotell, som ligger rett ved Læsø kur. Et dobbeltrom koster fra 800 til 1.600 danske kroner (inkludert frokost). En kan også kjøpe en pakke med to overnattinger, to gourmetmåltid og to dager på Læsø Kur med utvalgte behandlinger for 3.000 danske kroner. Et alternativ er Lærkely hotell. Dobbeltrom fra 1.150 danske kroner (inkludert frokost og middag). Her koster en tilsvarende pakke 4.300 danske kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer