Sand, sjø og gifteringer

Hvert 7. par gifter seg utenlands. Og du har flere valgmuligheter enn du tror.

Publisert
Sist oppdatert
Bryllup på en strand? Vanskelig i Norge, langt lettere å få til utenlands. Foto fra Seychellene: Magellan Tours Foto: Magellan
Bryllup på en strand? Vanskelig i Norge, langt lettere å få til utenlands. Foto fra Seychellene: Magellan Tours Foto: Magellan Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


"Vi ble viet på en liten strand på Mauritius. Det var laget en portal av blomster, og blomster lå drysset i sanden. En egen kelner ventet ved et pent dekorert bord og serverte oss en velkomstdrink. Så tok vielsen til, og det hele varte cirka 15-20 minutter. En mer artig opplevelse enn den var romantisk. Vår dommer snakket fort og på indisk-engelsk, og vi måtte konsentrere oss veldig for å forstå hva han sa. Det vi fikk med oss var at det blir en del "ups and downs". Etter vielsen ble vi servert bryllupskake og champagne på stranden, og vi fikk en stille stund for oss selv. Så bar det av gårde til suiten, og der nippet vi til champagne. På kvelden var det en romantisk og meget bra middag på hotellets beste restaurant. Bryllupsnatten er en hemmelighet …"

Det er Anne Westgård Anmarkrud som forteller denne historien fra sitt eget bryllup på Mauritius i fjor. Hun og ektemannen Kjetil Anmarkrud er ikke alene om å satse på løfter for livet avgitt på fremmed jord. I 2002 giftet hele 3.368 par seg utenlands. Det er det høyest tallet siden registreringen hos Statistisk Sentralbyrå startet i 1986.

Trendy valg

De fleste tenker på ambassader og sjømannskirker når temaet om å gifte seg i utlandet kommer opp. Det finnes 31 ambassader og utenriksstasjoner som kan vie norske par. To steder er det også mulig å inngå partnerskap, nemlig i Stockholm og Haag. I tillegg finnes 18 sjømannskirker som kan utføre kirkelige vigsler. Men det stopper ikke her. Det er faktisk mulig å gifte seg på langt mer eksotiske steder, som for eksempel paret i eksempelet over gjorde.

Eksotiske bryllup

- Vi har hjulpet åtte par å arrangere bryllup på Mauritius og Seychellene, forteller Cathrine Bryn i Magellan Tours.

Flere par har også meldt sin interesse etter at reiseselskapet har hatt en brudekjole som blikkfang på reiselivsmessene i Stavanger, Trondheim og Lillestrøm.

- Vi samarbeider med hoteller som kan arrangere vielser for sine gjester. Her er det mulig å ha vielsen på stranden eller i hagen, og hotellene passer på at det kun er et brudepar på hotellet slik at ikke flere pars feiring kolliderer, og slik at det ikke er bryllupsfeiring hver dag. Om dere allerede er gift, er det mulig å organisere seremonier for fornying av bryllupsløfter eller sjarmerende hinduseremonier også, sier Bryn.

Seychellene er et aktuelt alternativ for giftelystne. Foto: Magellan Tours Foto: MAgellan Tours
Seychellene er et aktuelt alternativ for giftelystne. Foto: Magellan Tours Foto: MAgellan Tours Vis mer


Alt kan organiseres på øyene. Vielsen får du for omkring 3.000 kroner. Med fotografering, blomster, frisør og andre tjenester må du regne et par tusenlapper til. Men så vil du også få ekstraservice fra hotellets side; regn med både friske rosenblader, blomster på rommet, champagneservering og frokost på balkongen.

- Bruden får opp til 50 prosent rabatt på hele oppholdet om dere gifter dere på Mauritius, forteller Cathrine Bryn.

På Seychellene må dere varsle en uke før bryllupet, på Mauritius må du varsle seks uker før og være der tre dager på forhånd. Regn også med at papirarbeidet vil gjøre noen timers innhogg i feriedagene.

Pass på papirene

Uansett om bryllupet skal stå i kirke eller på strand må du gjøre forberedelser. Som regel krever utenlandske myndigheter en ekteskapsattest fra norske myndigheter. Den skal blant annet vise at det ikke er noe til hinder for at dere gifter dere med hverandre i et annet land. Dette er de samme papirene som dere trenger for bryllup i Norge, ta kontakt med byfogd eller sorenskriver.

Som regel må du også sørge for at enkelte av papirene er oversatt til et språk som godtas i landet du skal gifte deg. Fødselsattester og andre papirer kan du bestille i oversatt utgave. Allier deg med en operatør eller en bryllupsarrangør der du vil gifte deg, for at ting skal gå raskest og glattest mulig på vielsesstedet.

  • Tips fra paret som giftet seg på Mauritius

  • Tips for den som vil gifte seg på ambassader og utenriksstasjoner

  • Tips for den som vil gifte seg i sjømannskirke i utlandet

  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer