Sandakan minnepark

Sandakan ble rammet hardt under den andre verdenskrig. Bombing gjorde at all trebebyggelse i sentrum forsvant, men enda verre ble skjebnene til lokalbefolkningen og de allierte krigsfangene.

Publisert
Sist oppdatert

Japanernes inntog i Borneo og Sandakan kom som et sjokk på de allierte. Men i første omgang var det - som vanlig - lokalbefolkningen det gikk hardest utover. Mens de opprinnelige malaysierne ofte rømte inn i jungelen og skjulte seg hos de ulike jungelstammene, gikk spesielt de kinesiske innbyggerne en dyster skjebne i møte. De som ikke klarte å rømme ble stort sett henrettet, og her var det heller ingen nåde for kvinner og barn.

Mellom 1942 og 1943 brakte japanerne rundt 2.700 australske og britiske krigsfanger til Sandakan. De fleste av soldatene kom fra Singapore, som falt i februar 1942. Fangene ble satt til tvangsarbeide som blant annet inkluderte bygging av flyplass. Til å begynne med var faktisk ikke forholdene så aller verst. Fangene hadde tilstrekkelig med mat og drikke, og fikk også mulighet til å sette opp små teaterforestillinger for å holde moralen oppe.

Etter hvert som krigslykken snudde seg for aksemaktene ble imidlertid situasjonen mer og mer håpløs.

Dødsmarsjene

I tillegg til sult, malaria og dysenteri, ble fysiske overgrep en stadig større del av hverdagen. Tortur for bagateller ble snarere regelen enn unntaket, og vissheten om at de allierte styrkene kom nærmere og nærmere gjorde at japanerne ble grepet av panikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer