
Foto: Inga Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Cirka en times kjøring unna Barcelona ligger Sant Sadurní dAnoia: Halvsovende, solmett og fredelig. Men i kjellerne sprudler det av liv. Her produseres nemlig cava, spansk champagne, og vin. Sant Sadurni dAnoia kalles følgelig cava-hovedstaden.
Cava - som betyr kjeller på katalansk - fremstilles på samme måte som champagne. Det som skiller den fra den drikken vi finner i Champagne-distriktet, er druene og dyrkningsforholdene. Frem til åttitallet het drikken simpelthen spansk champagne, men EU-regelverket tvang spanjolene til å døpe drikken om til noe annet, og da ble ganske enkelt cava.
Den særpregede arkitektoniske stilretningen modernista-stilen, den spansk-katalanske motsatsen til art noveau, har kommet til uttrykk også i Sant Sadurní dAnoia: Arkitekten Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) har tegnet en vinkatedral, Caves Codurniu. Her produseres i dag 40 millioner cavaflasker årlig.
Det går tog hver time fra Plaza Catalunya i Barcelona, og turen tar i underkant en time.
Les mer:
På en gyllen snurr dykk ned i cavakjelleren
Høydepunkt: Besøk og smaksprøver på bodegaene.
Caves Codorniu (Avinguda Jaume Cordorniu s/n, tlf.: + 34 93 818 3232) og Freixenet (Carrer Joan Sala, 2, tlf.: + 34 - 93 891 7000) er to av flere vinprodusenter som gjerne viser nysgjerrige rundt. Ring for avtale utenom høysesongene.
Overnatting: Sol i Vi. Sentralt og smårustikt.
(Can Bas, tlf.: + 34 93 899 3204)
Spis her: La Cava den Sergi serverer lokal mat med kreativ touch.
(Carrer València 17, tlf.: + 34 93891 1616)
- Salvador Dalís suurealistiske univers
- Salvador Dalís hjem og atelier
- Shopping, arkitektur og historie
- Småluksus med middelalder-touch
- Festival, film og Spanias syndigste gate.