Munnbind:

SAS forbyr dette

Innstrammingen overrasker passasjerene.

NEI: Skal du reise med SAS, er ikke ansiktsmaske som dette tillatt. Foto: Shutterstock / NTB
NEI: Skal du reise med SAS, er ikke ansiktsmaske som dette tillatt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og fly med SAS i sommer, må du være klar over dette: Du kommer ikke om bord dersom du har maske som er laget av tøy.

Flypassasjerer som møter opp med ansiktsmaske laget av tøy når de skal fly med SAS får klar beskjed: Bytt maske ellers får du ikke bli med på flyturen.

Og innstrammingen kommer både overraskende og brått på passasjerene.

Innstramming: SAS godtar ikke lenger at passasjerer bruker munnbind som er laget av tøy. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Innstramming: SAS godtar ikke lenger at passasjerer bruker munnbind som er laget av tøy. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Jeg har flydd med stoffmunnbind drøyt 50 flyvninger siste året uten noe bemerkninger på det hos SAS. Kjekt å vite om endringen, men synd SAS selv ikke har kommunisert endringen da det er kjedelig å plutselig stå der uten godkjent munnbind, skriver en flypassasjer på en facebookgruppe for dem som reiser ofte med fly.

Overraskes

Den 21. juni strammet SAS inn på reglene for flypassasjerer, og rett før helga ble flyplassansatte rundt om landet informert om endringen.

Mange av passasjerene blir lange i maska når de dukker opp ved gaten med tøymaske som godtas av andre selskap - eller som har vært godkjent brukt hos SAS i mange måneder gjennom pandemien.

Dette er kravet

«For å sikre passasjerene våre en trygg og sikker reise er det et krav at alle reisende over seks år har på seg munnbind som dekker både nese og munn», skriver SAS på sine hjemmeside.

«Det er obligatorisk å benytte munnbindet under hele flyvningen, fra du går om bord til du har forlatt flyet.»

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Ta med selv

SAS deler som hovedregel ikke ut munnbind til passasjerene. Du må derfor huske å ta med ditt eget munnbind, som skal dekke både nese og munn.

SAS aksepterer medisinske munnbind til engangsbruk.

- Egenproduserte munnbind eller munnbind av tøy er ikke tillatt, sier pressesjef Freja Annamatz i SAS .

Dette er egentlig ikke noen nye regler, men snarere innstramming av reglene som har vært siden starten. Da var det vanskelig for passasjerene å få tak i masker, og antall reisende var så lavt at det ikke var behov for å praktisere tøymaskeforbudet. Men dette har nå endret seg, fortsetter Annamatz.

Stør økning

- Vi opplever nå en stor økning i både antall reisende og antall flyavganger. Og dette gjør at vi ønsker å informere de reisende slik at alle får den samme informasjonen før de skal ut og fly. For mange passasjerer er det mye nytt å forholde seg til med tanke på koronasertifikat og registreringer. Og i den forbindelse ønsker vi å sørge for at det ikke oppstår noen forvirring eller usikkerhet i forhold til hvilke masker som er lov å bruke, sier Freja Ammataz.

For dem som er teknisk orientert så er det kun munnbind som inkluderer standarder som FFP2, KN95, N95 eller kirurgiske masker, som IIR eller lignende, som er er tillatt om bord

Verken beskyttelse som er laget av tøy, visir eller beskyttelse med ventil er tillatt om bord.

- Det er heller ikke tillatt med tøymasker som er kjøpt i butikk og produsert av profesjonelle.

Kjøp på flyplassen

SAS fortsetter: «For å ivareta sosial distansering på flyplassen anbefaler vi å anskaffe munnbind før du drar til flyplassen, men det er mulig å få kjøpe munnbind på de fleste flypasser i Norge. Ombord skal du alltid bære munnbind, unntatt når du spiser eller drikker.»

Det holder ikke med en

Skal du ut på en lengre flytur, eller skal du bytte fly underveis så bør du, ifølge SAS, ha med deg flere munnbind for reisen.

SAS anbefaler nemlig at passasjerer tar med seg flere munnbind for å kunne bytte munnbind under lengre flygninger, siden et munnbind kun er gyldig for fire timer. Det er også viktig å være oppmerksom på at du kanskje må bruke munnbind på destinasjonen din.

4-timersregel: Hos SAS får du bruke samme maske i maksimalt fire timer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
4-timersregel: Hos SAS får du bruke samme maske i maksimalt fire timer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Hva med dem som ikke kan bruke munnbind på grunn av medisinske årsaker?

Hvis man har en medisinsk tilstand som gjør at du ikke kan bruke munnbind som dekker munn og nese, så må man fremvise legeerklæring som bekrefter årsaken til at du ikke bærer munnbind. Denne må være skrevet på et skandinavisk språk eller engelsk, og skal ikke være eldre enn tre måneder. Du trenger også dokumentasjon på negativ SARS Cov-2 test (PCR eller antigen-test) som ikke er eldre enn 48 timer. Du må fremvise dokumentasjonen til gate-personalet før du går om bord, skriver SAS på sin safe-travel-side.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer