SAS: Uenige om struktur, lønn og pensjon

Oslo (NTB-Geir Lillesund): Et snaut døgn før SAS-styret onsdag skal vedta å dele Scandinavian Airlines opp i flere nasjonale selskaper, sliter norske piloter og kabinansatte med styrets forutsetninger for å vedta denne splittingen.

Publisert
Sist oppdatert

Flygerne er usikre på strukturen i det "nye" SAS, mens de kabinansatte slåss for lønn og pensjon. Men begge parter gir overfor NTB tirsdag formiddag uttrykk for at de er innstilt på å komme i mål, i god tid før styret kommer sammen i Stockholm for å beslutte å dele det nåværende Scandinavian Airlines i tre – muligens fire – selvstendige, nasjonale selskaper. Enighet blant alle ansatte om skjerpede lønns- og arbeidsvilkår er en forutsetning for styrets vedtak.

Mentalt har de ansattes forhandlere kniven på strupen: Ingen signatur på forhandlingsprotokollen – ikke noe nytt selskap av nåværende Scandinavian Airlines og Braathens. Besparinger skal skje – uansett. Konsekvensen kan bli nedlegging av aktiviteter, utsetting av arbeidsoppgaver til eksterne virksomheter, og masseoppsigelser.

Kutt på bakken

Få tror at styret i SAS-konsernet ikke har de ansattes "velsignelse" når det onsdag formiddag vedtar å etablere de nye selskapene, selv om de har måttet svelge store lønnskutt – noen grupper opp mot 30 prosent – og endrede arbeidsforhold. Pilotene og de kabinansatte er rimelig sikre på å få beholde jobbene. Det nye selskapet skal operere de vel 50 Boeing-flyene som Braathens og Scandinavian Airlines i bruker med utgangspunkt Oslo, og disse skal bemannes i stor grad som i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer