Hvilket flyselskap er best?

SAS vs Ryanair

Vi har testet SAS mot Ryanair og ble overrasket på flere punkter.

SAS VS RYANAIR: Vi har testet SAS mot Ryanair, og det overrasket på flere punkter. Men alt i alt: SAS er best, selv om Ryanair glimter til på flere ting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SAS VS RYANAIR: Vi har testet SAS mot Ryanair, og det overrasket på flere punkter. Men alt i alt: SAS er best, selv om Ryanair glimter til på flere ting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryanair er kjent for sine lave priser men desto mer innovative tilleggsavgifter - og det har vært mye snakk om flyselskapet i forbindelse med at de besluttet å si opp avtalen med Rygge lufthavn - som førte til at flyplassen ble lagt ned. Samtidig har lavprisselskapet startet flyvninger fra Oslo lufthavn, i tillegg til at de flyr enda mer fra Torp lufthavn i Sandefjord.

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

Vi ønsket å se om det egentlig er noen forskjell på å fly med lavprisselskapet Ryanair og ruteflyselskapet SAS med billigste billett til Gran Canaria, og har tatt turen med begge flyselskapene.

Vi fløy Oslo-Las Palmas med SAS og Las Palmas-Torp med Ryanair.

Vi har vurdert flyselskapene på åtte punkter, blant annet mat, reise til flyplassen, bagasje og mye mer.

Så for deg som helst ikke spiser medbragt mat som grøt på boks eller pølse på termos på flyreisen eller som kjøper med deg mat fra flyplassen for å spise om bord:

Her er vår vurdering av flyselskapene:

Pris

Vi bestilte tilsvarende billetter med SAS som med Ryanair, det vil si de billigste billettene. Inkludert i prisen hos begge er håndbagasje - som du kan se nærmere under punktet bagasje nedenfor.

Vi bestilte i tillegg en innsjekket koffert både hos SAS og Ryanair, og fikk da lov å ha med 23 kilo med SAS og 20 kilo med Ryanair.

Totalpris SAS: 3 voksne og 1 koffert: 1.736 kroner

Totalpris Ryanair: 3 voksne og 1 koffert: 1.842 kroner

Vinner: Overraskende nok reiste vi billigst med SAS

Bagasje

Begge flyselskapene tillater ett kolli større kabinbagasje samt et mindre kolli eller veske i tillegg.

Ryanair tillater kabinkoffert eller liknende inntil 10 kilo (55cm x 40cm x 20 cm) samt veske på maks 35 x 20 x 20 cm.

Hos SAS er grensen for kabinbagasjen 8 kilo (maks 55 x 40 x 23 cm), og en liten dameveske eller laptopveske på maks 40 x 15 x30 cm.

Vi betalte i tillegg for ett kolli innsjekket bagasje hos begge selskapene, det kostet:

SAS: 239 kroner én vei, maks 23 kilo.

Ryanair: 333 kroner én vei, maks 20 kilo.

Verdt å merke seg er at du også kan velge en mindre innsjekket bagasje hos Ryanair: 15 kilo innsjekket bagasje koster 266 kroner.

Vinner: Delt seier: Ryanair vinner på håndbagasje, de lar deg ha med 10 kilo. SAS vinner på innsjekket bagasje, med mest vekt for minst penger.

INGEN PROBLEM MED KUN HÅNDBAGASJE: Reiser du kun med håndbagasje, er det ikke store forskjeller på SAS og Ryanair, men du kan møte større forskjeller om du må sjekke inn bagasje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
INGEN PROBLEM MED KUN HÅNDBAGASJE: Reiser du kun med håndbagasje, er det ikke store forskjeller på SAS og Ryanair, men du kan møte større forskjeller om du må sjekke inn bagasje. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Innsjekk

Begge selskapene tilbyr problemfri og enkel innsjekk via app - og du kan bruke billetten på mobilen din til innsjekk og annet nødvendig på flyplassen. Her er det ingen store problemer med noen av dem.

Hos SAS har du flere innsjekkingsskranker og det er smidigere å få levert fra seg innsjekket bagasje, om du reiser med det.

Reiser du uten bagasje, er det ingen forskjell på innsjekk, men skal du sjekke inn koffert er det mer tidkrevende med Ryanair enn med SAS: Regn med køståing for å få sjekket inn bagasjen. Det var vår erfaring på Las Palmas-flyplassen.

Vinner: SAS, mest på grunn av mer smidighet for deg som reiser med innsjekket bagasje.

Setevalg

Du får velge eller tildelt sete når du sjekker inn på nett både hos Ryanair og SAS. Ønsker du å reservere en bestemt plass, koster det ekstra for begge flyselskapene:

Ryanair vil selge deg reservert plass for 44 kroner per sete (halv pris akkurat nå - egentlig koster det 88 kroner), mens SAS tar 149 kroner per sete hver vei for de som reiser med SAS Go, som er billigste billettkategori.

Vår erfaring er at du godt kan spare deg for denne ekstrautgiften:

Dersom dere har bestilt billett samtidig, vil dere likevel få tildelt plasser sammen. Men det er lurt å sjekke inn hjemmefra så snart innsjekkingen åpner - som er fire dager før avreise for Ryanair og 22 timer før avreise på SAS.

Med mindre du har spesielle preferanser for hvor i flyet du ønsker å sitte, selvsagt - da må du betale for å få sikret deg akkurat den plassen.

Vinner: Uavgjort.

BESTE UTVALG: Ryanair har det rikeste og beste utvalget i flymat. Og til greie priser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BESTE UTVALG: Ryanair har det rikeste og beste utvalget i flymat. Og til greie priser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mat

Vi har testet maten om bord hos begge flyselskapene, og kåret Ryanair som beste selskap på mat. Dette fordi de har et større utvalg - og de har flere retter som smaker veldig godt. Du kan lese hele mattesten her.

Hos SAS er det kun én runde med matsalg, som er helt i starten av flyreisen. Det blir etter vår mening litt lite på en 6-timers flyreise. Hos Ryanair er det to runder med matsalg; én med varmmat og en med kald mat.

Et lite minus for Ryanair for at de gikk tom for noe av det vi ønsket å bestille, før de kom til vår rad på flyet. Sitter du langt fremme hos Ryanair, har du åpenbart større sjanse til å få den maten du ønsker deg ...

Vinner: Ryanair vinner på mat, på grunn av et rikere utvalg, mat som smaker godt - og til fornuftige priser.

LUNKEN SERVICE: Vi opplevde servicen på Ryanair som heller lunken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LUNKEN SERVICE: Vi opplevde servicen på Ryanair som heller lunken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Service

Her er det overlegen seier for SAS. På tross av at vi faktisk spiste medbrakt pølse på termos - og annen medbragt varmmat - om bord hos SAS, fikk vi super service og tommel opp for medbragt mat fra kabinpersonalet. Det imponerte stort! Stort pluss for lite stress og mas om bord, og for gratis kaffe eller te gjennom hele flyreisen.

Hos Ryanair er det generelt stramme miner og lite serviceinnstilt personale. De glemte også hva vi hadde bestilt. Her er åpenbart ikke mantraet «yes, I can» - men heller «kan jeg være så snill å slippe» ...

Det er generelt mye støy og mas, og ulike salgsfremstøt.

Vinner: SAS, helt klart!

BEST PÅ KOMFORT: SAS er desidert best på komfort. Det blir for lenge å sitte seks timer i fly uten å kunne legge ned seteryggen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST PÅ KOMFORT: SAS er desidert best på komfort. Det blir for lenge å sitte seks timer i fly uten å kunne legge ned seteryggen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Komfort

For deg under 170 centimeter vil det ikke være den helt store utfordringen med beinplass og sittekomfort, men for deg over - og gjerne opp mot 180 og over, blir det etter vår erfaring mye trangere beinplass hos Ryanair.

Det er heller ikke mulig å legge ned seteryggen overhodet, hos Ryanair - og det er et stort minus. Det har ikke den største betydningen på kortere turer, under to timer, men på lengre ruter som den vi har testet til Kanariøyene, er det rett og slett ukomfortabelt å ikke vinkle setet litt bakover.

Hos Ryanair er det heller ikke lomme for oppbavaring av ting på seteryggen foran, noe som viser seg å være særdeles upraktisk - da vi blir sittende med vannflasker, hodetelefoner, bok, mat og alt annet, i fanget.

Vinner: Klar seier til SAS.

DESTINASJON: Både SAS og Ryanair benytter samme flyplass på Gran Canaria, så der er det ganske lik opplevelse. Men i Norge flyr SAS fra Oslo lufthavn og Ryanair fra Torp - og det er STOR forskjell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DESTINASJON: Både SAS og Ryanair benytter samme flyplass på Gran Canaria, så der er det ganske lik opplevelse. Men i Norge flyr SAS fra Oslo lufthavn og Ryanair fra Torp - og det er STOR forskjell. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Destinasjon

I denne duellen har vi reist med Ryanair og SAS på strekningen Oslo-Las Palmas på Gran Canaria.

Begge flyselskapene flyr på samme flyplass i Las Palmas, så med unntak av at innsjekk for Ryanair er i en egen (avsondret) del av flyplassen i Las Palmas, er det ingen forskjell på flyplassens beliggenhet på Gran Canaria.

Men for reise til eller fra Oslo, er det stor forskjell: Med SAS flyr du fra Norges hovedflyplass Oslo lufthavn - som tar knappe 20 minutter med flytog eller 45 minutter med buss fra sentrum.

Med Ryanair må du fly fra Torp lufthavn i Sandefjord, og transporten dit er både dyrere og tar mer tid. Buss fra Oslo sentrum tar 1 time og 45 minutter.

Med bussen er det 90 kroner dyrere å reise til Torp enn til OSL.

Med toget er det 174 kroner dyrere til Torp enn til OSL.

Vinner: SAS vinner fordi det er enklere og billigere å komme seg til flyplassen i Norge, med utgangspunkt i Oslo. Bor du i nærheten av Torp, eller et sted hvor det er like enkelt og like billig å komme seg til Torp som til Oslo lufthavn, vil det bli uavgjort-vinner på dette punktet.

Og vinneren er: SAS!

SAS er soleklar vinner på fem av åtte deler ved flyopplevelsen som vi har vurdert:

De er best på pris, best på innsjekk, best på service, best på komfort og best på destinasjon.

Ryanair er best på mat - og så er det delt seier på bagasje og setevalg (og muligens delt seier på destinasjon for deg som reiser like enkelt og like billig til Torp som til Oslo lufthavn).

SAS er den store og klare vinneren i denne duellen, med flest kategori-seiere!

Har du andre meninger? Del dem med andre i debatten nedenfor.

Les mer:

Fyll vannflaska gratis etter sikkerhetskontrollen

Tingene du aldri bør legge i håndbagasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer