Satser på ærlighet om svenskereiser

I praksis er det liten kontroll på grensa om folk bare har kjørt gjennom Sverige på vei fra Danmark eller Gotland, eller om de har feriert hos «söta bror».

HVOR HAR DU VÆRT? Myndighetene satser på at nordmenn vil snakke sant om hvor de har vært, ved innreise til Norge. Bruker du Sverige kun som transittland på vei fra Gotland eller Danmark, slipper du 10-dagers innreisekarantene. Men har du vært i Sverige, for eksempel på handletur, skal du ifølge reglene i karantene. Foto: NTB scanpix
HVOR HAR DU VÆRT? Myndighetene satser på at nordmenn vil snakke sant om hvor de har vært, ved innreise til Norge. Bruker du Sverige kun som transittland på vei fra Gotland eller Danmark, slipper du 10-dagers innreisekarantene. Men har du vært i Sverige, for eksempel på handletur, skal du ifølge reglene i karantene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene håper folk vil snakke sant på svenskegrensa.

Systemet er i stor grad basert på tillit, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) til NTB.

– Dette er tillitsbasert. Vi kan ikke drive å ettergå folk, sier Mæland.

12. juni ble det klart at nordmenn kan reise til Danmark, Finland, Færøyene, Island, Grønland og utvalgte steder i Sverige, uten å måtte i karantene ved hjemreise.

Foreløpig har norske myndigheter kun klarert Gotland i Sverige, men dette er noe som vil bli evaluert cirka hver 14. dag, basert på noen definerte smitte-kriterier.

Kan måtte sannsynliggjøre

Mandag ble grensene i Norden åpnet, men ikke til Sverige – med unntak av øya Gotland i Østersjøen. Opphold i Sverige utløser dermed innreisekarantene i ti dager.

Imidlertid er det lov til å bruke Sverige som transittland på vei til og fra Danmark og Gotland, mens Finland ikke tillater innreise via Sverige.

Ved retur til Norge holder det ofte å forklare hvor man har vært til politiet og tollerne på grensa, sier Mæland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer