Satser på ærlighet om svenskereiser

I praksis er det liten kontroll på grensa om folk bare har kjørt gjennom Sverige på vei fra Danmark eller Gotland, eller om de har feriert hos «söta bror».

HVOR HAR DU VÆRT? Myndighetene satser på at nordmenn vil snakke sant om hvor de har vært, ved innreise til Norge. Bruker du Sverige kun som transittland på vei fra Gotland eller Danmark, slipper du 10-dagers innreisekarantene. Men har du vært i Sverige, for eksempel på handletur, skal du ifølge reglene i karantene. Foto: NTB scanpix
HVOR HAR DU VÆRT? Myndighetene satser på at nordmenn vil snakke sant om hvor de har vært, ved innreise til Norge. Bruker du Sverige kun som transittland på vei fra Gotland eller Danmark, slipper du 10-dagers innreisekarantene. Men har du vært i Sverige, for eksempel på handletur, skal du ifølge reglene i karantene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetene håper folk vil snakke sant på svenskegrensa.

Systemet er i stor grad basert på tillit, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) til NTB.

– Dette er tillitsbasert. Vi kan ikke drive å ettergå folk, sier Mæland.

12. juni ble det klart at nordmenn kan reise til Danmark, Finland, Færøyene, Island, Grønland og utvalgte steder i Sverige, uten å måtte i karantene ved hjemreise.

Foreløpig har norske myndigheter kun klarert Gotland i Sverige, men dette er noe som vil bli evaluert cirka hver 14. dag, basert på noen definerte smitte-kriterier.

Kan måtte sannsynliggjøre

Mandag ble grensene i Norden åpnet, men ikke til Sverige – med unntak av øya Gotland i Østersjøen. Opphold i Sverige utløser dermed innreisekarantene i ti dager.

Imidlertid er det lov til å bruke Sverige som transittland på vei til og fra Danmark og Gotland, mens Finland ikke tillater innreise via Sverige.

Ved retur til Norge holder det ofte å forklare hvor man har vært til politiet og tollerne på grensa, sier Mæland.

– Men vi kan gjøre stikkprøver og vurderinger, og man kan bli spurt og måtte sannsynliggjøre det man hevder. Dette er hver enkelts personlige ansvar, sier hun.

De som har vært i Danmark eller på Gotland, trenger heller ikke dokumentere at de har tatt korteste vei gjennom Sverige, slik myndighetene krever.

– Hvis du har vært i Danmark og kjørt gjennom Sverige, kan du passere dersom du ikke har stoppet i Sverige. Men det har vi selvfølgelig ikke muligheten til å kontrollere, sier Høie.

– Men om du for eksempel har bilen full av poser fra Systembolaget, er det jo grunn til å tro at du har stoppet, føyer han til.

Frode Forland, fagdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet (FHI), har tidligere uttalt til Dagbladet at man kan stoppe for å kjøpe mat og gjøre nødvendige ærend i Sverige.

Men han understreker at man bør kjøre den korteste veien og ikke ha mer kontakt med lokalbefolkningen enn høyst nødvendig.

Frustrerte hytteeiere

For de over 12.400 norske hytteeierne i Sverige skaper innreisekarantenen stor frustrasjon.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

– Det er bare tull det de holder på med. Vi er mye tryggere på hytta enn på strendene rundt Oslo, sier Einar Rudaa, som er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa «Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige» med over 5.500 medlemmer til NTB.

Rudaa har hytte ved Värmlands nes ved Vänern, og både han og mange andre planlegger å reise til hytta uansett og ta karantenen etterpå.

– Men det blir jo en kortere ferie på hytta, sukker han.

I et brev til Høie og Mæland denne uka krever Rudaa og andre hytteeiere dispensasjon fra reglene om innreisekarantene. De nåværende reglene har ført til både sinne og sviktende respekt for vedtaket.

– En dispensasjon burde ikke være vanskelig å gi. Da ville man jo sluppet eventuelle juksemakere på grensa også, sier han.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Ingen karantene-registrering

På grensa skje det heller ingen registrering av karantenepliktige. Å overholde karantenen er et personlig ansvar, opplyser fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

– Plikten til å oppholde seg i karantene følger av karanteneforskriften, og er ikke noe som pålegges den enkelte, verken av politiet eller helsemyndighetene Det er opp til den enkelte å vurdere om de har vært ute av landet på en måte som gjør at de må gå i karantene, sier han.

Overtredelse av karanteneplikten er straffbart, og den som forsettlig eller grovt uaktsomt bryter karantenereglene, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

– I den grad politiet får opplysninger om eventuelle mulige brudd på karanteneplikten, vil dette registreres og følges opp, sier Schjelderup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer