Se Afrikas største drapsmaskin

...og mange andre dyr. Dette byr Afrikas nasjonalparker på.

Publisert
Sist oppdatert

Har du alltid drømt om å ferdes på savannene iført en grønn rangerdrakt omgitt av horder av ville dyr? Mange muligheter står åpne for å gjøre den villmarksdrømmen til virkelighet.

Når en hører ordet safari dukker det gjerne opp en rekke bilder i hodet. Råtøffe Hollywood-skuespillere i nærkontakt med gorillaer og store afrikanske savanner er kanskje noen av dem. Men ordet safari betyr egentlig "reise" på Swahili.

Og litt av en reise får du. Vi har tatt en kikk på to av de største og mest kjente safarilandene i Afrika, samt to litt mer utradisjonelle safaridestinasjoner som er verdt å ta en titt på.

Les også: Safari for tøffinger

Telt eller luksus?

De fleste ser for seg safari som en tur i åpen jeep på det afrikanske slettelandet, men det går faktisk an å bestille en safari der man blir transportert i buss også. For turister som ikke har lyst til å komme for tett på store dyr er buss det mest populære transportmiddelet, skriver tgt.dk.

Andre alternativer er å reise med truck gjennom det afrikanske kontinentet, eller du kan dra ut på en toukers telttur med en mindre gruppe. For de som ikke er fullt så eventyrlystne er det også mulig å reise på en én til todagers tur med kjappere safariopplevelser.

Uansett er det smart å ha med seg en god guide slik at en kan bruke tiden på å observere omgivelsene og suge inn både inntrykk og kunnskap uten andre forstyrrelser.

Serengeti, Tanzania - velkjent, vill og vakker

Han venter på deg i Serengeti. Foto: Serengeti National Park
Han venter på deg i Serengeti. Foto: Serengeti National Park Vis mer

Nasjonalparken Serengeti er ansett som verdens største samling av ville klovdyr, og er på listen over UNESCOs kulturarver. Parken er spesielt kjent for sin årlige utvandring av rundt en million gnuer og sebraer. Reiser du i riktig sesong får du kanskje med deg dette unike spetakkelet, skriver nasjonalparken på sine hjemmesider.

I parken finner du også mengder av løver, leoparder, elefanter, neshorn og afrikanske bøfler. I den 14.763 km² store parken er det også mulig å velge ulike safariruter, basert på sesong og ønsker.

Safarituren i Serengeti starter stort sett fra Arusha eller Moshi, etter at du har landet på Kilimanjaro International Airport. Når du skal ta turen ut på slettene og savannene kan du leie bil med eller uten sjåfør, men du bør ha bestilt hotell eller hostellrom før du reiser hjemmefra. På hjemmesiden til Serengeti nasjonalpark anbefaler de derimot å bestille en pakketur på forhånd ettersom dette skal være billigere.

Det er ikke bare dyr som venter deg når du drar på safari. Omgivelsene kan være en attraksjon i seg selv - du har nok aldri opplevd noe lignende. Foto: Serengeti National Park
Det er ikke bare dyr som venter deg når du drar på safari. Omgivelsene kan være en attraksjon i seg selv - du har nok aldri opplevd noe lignende. Foto: Serengeti National Park Vis mer

Guidetravel.no tilbyr en 6-dagers pakketur til området Ngrongoro i Serengeti Nasjonalpark. Pakketuren inkluderer transport, guide, opphold og mat der nede, mens man selv må ordne flybilletten. Her bor man på 5-stjerners hotell, og transporten består enten av en landcruiser eller minibuss.

Men fornøyelsen er dyr. For 6-dagersoppholdet skal guidetravel.no ha hele 11.000 kroner per person, og da er ikke flybilletten inkludert. Med disse prisene vil nok turen ha en totalkostnad på nærmere 20.000 kroner. Star Tour tilbyr også en slik tur til samme pris, dog her varer turen i 8 dager.

Safarimylder i Kenya - mangfoldig, mektig og minneverdig

Kenya er av mange safarikjennere sett på som det beste landet for å oppleve de fem store. Kjennere sier også at Masai Mara er det beste stedet å se den store vandringen av kudu og andre dyr.

Kenya er igjen trygt å reise til, gjør et safarikupp...

Vil du ha nærkontakt med en sånn? Drar du til Kenya får du dét og litt attåt. Foto: wikipedia.org
Vil du ha nærkontakt med en sånn? Drar du til Kenya får du dét og litt attåt. Foto: wikipedia.org Vis mer

I Kenya har du også mange valgmuligheter om du ønsker å reise på safari. Nasjonalparkene Amboseli, Masai Mara, Aberdares, Samburu, Lake Nakuru, Tsavo og Sweetwaters står klare for å ta deg imot med hvert sitt særpreg. Velger du med omhu kan du her sikre deg å få sett alle de afrikanske dyrene du kan huske fra safariprogrammene på National Geographic eller Animal Planet.

I Amboseli farer du på tørre sletter med den mektige Kilimanjaro i bakgrunnen. Her har du også muligheten til å besøke en Masai landsby, og er du riktig tøff kan du bli med på en fottur i det dyrerike slettelandet.

Masai Mara er en forlengelse av det tanzanianske Serengeti og har det rikeste dyrelivet blant de Øst-Afrikanske parkene. Her lever også Masaiene, som er et nomadefolk, og du får muligheten til å lære mer om deres kultur. Ballongtur i soloppgang er også mulig, i tillegg til flere andre aktiviteter.

Bli med på safari og slideshow i Tsavo...

Aberdares Nasjonalpark ligger i motsetning til de andre i et fjellområde. Her vandrer du i fjell, bambusskog og mer nakne områder. Elver og fossefall er vanlige innslag. Parken tilbyr et rikt fugleliv og noe andre dyr som elefanter og nesehorn.

Nesehornene liker seg i fjellandskapet ved Aberdares. Foto: wikipedia.org
Nesehornene liker seg i fjellandskapet ved Aberdares. Foto: wikipedia.org Vis mer

Samburu-parken består av åpne savanner og skog, og tilbyr også mange spennende dyr. Lake Nakuru har et enda mer imponerende dyreliv, med over 400 dyrearter, derav 2 millioner flamingoer.

Sweetwaters Game Sanctuary er stedet du bør dra dersom du skal ha med barna på safari. Med sin beskjedne størrelse på én km² tilbyr nasjonalparken 30 telt med eget bad og veranda i tillegg til roomservice og basseng. Her tilbys det også ridning på kamel eller hest samt fotturer. I området finner du mange chimpanseunger, ettersom parken blant annet ble etablert med hensyn til bevaringen av chimpansene i området.

Star Tour er en av de mange reisearrangørene som tilbyr pakkereiser til din neste safari i Kenya. Her får du besøke flere av nasjonalparkene samt litt badeferie i løpet av 10 dager, og prisen ligger rundt 20.000 kroner per person inkludert fly.

Les også: Kenya - den store safariopplevelsen

Etosha, Namibia - Ny, nydelig og billig

Og nå over til de mindre velkjente safaridestinasjonene. Denne nasjonalparken i nordvest Namibia er 100.000 kvadratkilometer stor og verdens største viltreservat. Parken domineres av en stor, hvit saltslette og navnet Etosha betyr nettopp "stor hvit plass".

Det er nok av dyr å jakte på, på Etoshas saltsletter. Foto: namibian.org
Det er nok av dyr å jakte på, på Etoshas saltsletter. Foto: namibian.org Vis mer

Her finner man selvsagt også mange dyr, og er du heldig får du med deg en hel rekke ulike fuglesorter - blant annet flamingoer og pelikaner - samt spissnesehorn, afrikanske savanneelefanter, sjiraffer, løver, geparder, og listen fortsetter...

Albatros Travel tilbyr en 4-dagers safari i saltslettelandet til bare 4.000 kroner. Her er opphold på hotell, transport, halvpensjon og guide inkludert i prisen. Det finnes også en rekke reiseselskaper på nett som spesialiserer seg på å skreddersy slike turer for deg. Prisene kan ofte bli høye, men til gjengjeld får du en trygghet i at alt er arrangert på forhånd slik at du vet hva du går til.

Okavango, Botswana - lekker luksusleir

En litt annerledes safaridestinasjon i Botswana. Foto: UCL Department of Geology
En litt annerledes safaridestinasjon i Botswana. Foto: UCL Department of Geology Vis mer

Okavango er verdens største innenlandsdelta og inneholder et rikt dyreliv. Området er stort og frodig, og også en populær safaridestinasjon.

I Okavangodeltaen er det campinghotell som dominerer overnattingsmarkedet. De er gjerne plassert på øyer midt i deltaen og består av luksuriøse telthytter med flotte fasiliteter. Her får du full pensjon - både mat og drikke - samt noen aktiviteter inkludert i prisen. Det billigste tilbudet DinSide fikk tak i her er på 1.800 kroner per natt per person på dobbeltrom. Her er det også kort vei til aktivitetene, så det er bare å velge og vrake.

Bildespesial: Drømmesafari i Botswana

Les også:
Safari på budsjett
Oversikt over Sør-Afrikas flotteste nasjonalparker
Safari på norsk

Kilde: serengeti.org, paradisreiser.no, guidetravel.no, namibian.org, tgt.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer