Se det flotte nordlyset

Norsk filmfotograf har filmet naturfenomenet turistene valfarter til Nord-Norge for å se.

Foto: Tor Even Mathisen
Foto: Tor Even Mathisen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vinter, og med mørketiden kommer nordlyset virkelig til sin rett. Og det er nettopp aurora borealis som gjør at Nord-Norge tiltrekker seg turister også utenom sommersesongen. Nordlyset er nemlig vel så eksotisk - om ikke mer - enn midnattssolen.

Mange av oss nordmenn har aldri sett nordlys. Vi bor for langt sør, og dermed oppstår fenomenet svært sjelden på vår nattehimmel. Men skal vi tro den flotte videoen under, er det en opplevelse vel verdt å få med seg.

Så, hvorfor ikke ta en nordlysferie i år? Det er bare å pakke ullundertøyet, dunjakken, luen og vottene og sette kursen nordover.

Se også: Nordlys over Eyjafjallajökull

Videoen under er laget av Tor Even Mathisen, som til daglig jobber som kameramann og redigerer for NRK Tromsø. Han har vært ute i fjæra flere netter for å få filmet det magiske himmelshowet. (Trykk på pilene for å se en stor versjon av videoen.)Foto: Tor Even Mathisen, Musikk: Per Wollen, Sang: Silje Beate Nilssen

Tor Even Mathisen har forøvrig vært med og laget et program om nordlyset for NRKs Ut i naturen. Her følges et japansk par som reiser til Nord-Norge for å oppleve nordlyset. Japanere er spesielt opptatt av nordlyset, og mener det gir mennesker en spesiell energi. Se det her.

Les også: Bergtatt av vinteren i Norge

Når og hvor ser du nordlyset?

Nordlysets aktivitet avhenger av solens aktivitet. Nordlys oppstår når ladde partikler fra solen kommer inn i jordens magnetfelt. I Norge er det mest nordlys på våren og høsten, og det sees oftest før midnatt (og aller best på klare netter). Det er mer nordlys når solen har høy aktivitet (dette går i 11-års sykluser).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer